Skocz do zawartości


waski93

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

Moje tematy

Kontrola diety na redukcję.

Ponad rok temu

- Cel dietetyczny: Redukcja
- Wiek, Waga , Wzrost - 22 lata, 76,5 kg, 173 cm - około 12-13% BF wg wagi
- Aktualnie stosowane suplementy: wcześniej głównie kreatyna + białko, teraz nic, chociaż nie wiem czy nie stosować kreatyny na redukcji ponieważ czytałem, że może to pomóc zachować jakość mięśni, z drugiej strony powoduje to gromadzenie się wody pod skórą co jest efektem niepożądanym przy redukcji

- Obecny trening - 3x w tygodniu trening siłowy
- Inne aktywności - 2h w tygodniu brazylijskie jiu-jitsu, poza tym raczej siedzący tryb życia

 

Cześć, prosiłbym Was o skontrolowanie mojej diety na redukcję :)

 

Chciałbym zgubić tkankę tłuszczową zalegającą głównie w okolicach ud i brzucha. Jest to moja pierwsza próba redukcji także proszę o wyrozumiałość.

 

 

 

Ustaliłem sobie następujące plany, które będę stosował wymiennie.

 

Do omleta dodaję pomidorka, do obu obiadków dodaję pomidory w puszce lub warzywa mrożone. Owoców nie jem ze względu na cukry proste, ale nie wiem czy nie wprowadzić jakiegoś owocu typu banan zamiast bułek, które nie są dobrymi źródłami węgli tylko będę musiał jeszcze jakoś podbić kalorie.

 

Do tego raz na jakiś czas pozwalam sobie na puszkę pepsi light, by w końcu poczuć coś słodkiego w ustach...

 

W planach mam wymienić olej słonecznikowy na rzepakowy z zimnego tłoczenia, ale to jak skończę obecną butelkę, która jest na wyczerpaniu.

 

1. Czy słonecznik może zostać w diecie jako podbicie tłuszczy i kalorii?

2. Czy raz na jakiś czas mogę stosować zamiast kurczaka mięso mielone wieprzowo wołowe? Kiedyś głównie używałem takiego do spaghetti ale ktoś mi poradził je odrzucić ze względu na wysoką ilość tłuszczy zwierzęcych (30g/100g).

 

Ogólnie redukcję zacząłem tydzień temu, wcześniej jadłem bardzo niezbilansowanie + nie oszczędzałem sobie śmieciowego jedzenia. Teraz staram się nie wychodzić poza granice 2300-2500 kcal.

 

Niestety po tygodniu moja waga praktycznie w ogóle nie uległa zmianie i stąd moje pytanie: czy organizm potrzebuje czasu by się przyzwyczaić do zmiany? Chociaż mam wrażenie, że przy tygodniowym deficycie kalorycznym powinienem zaobserwować spadek wagi, przynajmniej o 0,5 kg. Czy powinienem jeszcze zejść z puli do 2100-2300? Tylko nie chcę spowolnić metabolizmu tym sposobem - chyba, że jeszcze mi to nie grozi.

 

Prosiłbym o odniesienie się do wszystkich moich dylematów, pytań etc. Z góry dziękuję.


Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024