Skocz do zawartości


wojtek631

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

Moje tematy

Tatarska Szurpa

Ponad rok temu

Oglądając naszą rodzimą telewizję zauważyłem że wiele stacji telewizyjnych emituje programy w których są wątki kulinarne.
Przyrządza się tam potrawy delikatnie mówiąc wykwintne i ekskluzywne a produkty których się tam używa są tak wyszukane i drogie że nawet średnio zamożną rodzinę na nie nie stać.
Nie wiem jaki cel mają producenci tych programów, czy chodzi o uświadomienie zwykłych ludzi o ich ubóstwie, czy nieudolności w zarabianiu pieniędzy.
Chciałbym dzisiaj podąć przepis na potrawę którą jadałem u Krymskich Tatarów będąc swego czasu na Krymie ( Ukraina ).

Potrawa nazywa się " SZURPA " ( zupa )
Gramatura składników jest tak naprawdę nieznana i nie ważna, dlaczego - bo tamtejsze gospodynie nie zawsze mogą sobie pozwolić na te same składniki.
Przepis;
-mięso - oni używają tłustej baraniny ( ale może być wieprzowina albo wołowina )
mięso dzielimy na tyle kawałków ilu ludzi będzie jadło ( każdemu 1 kawałek )- do dużego garnka ( najlepiej grubościennego ) wlewamy olej i rozgrzewamy do wysokiej temperatury ( Tatarzy sprawdzają temperaturę wrzucając do oleju zapałkę, jak zapałka się zapali to temperatura jest dobra ) i wrzucamy do niego kawałki mięsa ( będzie troszkę pryskało ) i czekamy jak się przyrumieni wtedy mieszamy i znowu przypiekamy i tak z każdej strony.
- cebula ( ok. jedną trzecią wagi mięsa ) Kroimy na ćwiartki i lekko podsmażamy.
-woda - zalewamy mięso i cebulę tak żeby wszystko pokryła. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy temperaturę gotując wszystko na małym ogniu do momętu aż mięso będzie na pół miękkie.
Pozostałe składniki tj.
-papryka - jedna dwie lub trzy jak kto woli ( czyścimy z nasion i dzielimy na tyle kawałków co mięsa ) dodajemy do garnka
- ziemniaki małe - po trzy na osobę (jak są duże kroimy na mniejsze kawałki ) dodajemy do garnka
- czosnek- dwie średnie główki w całości ( nie obierane tylko z wierzchu oczyszczone ) dodajemy do garnka
- pomidor - jeden dwa lub trzy kroimy jak paprykę dodajemy do garnka
- kapusta opcjonalnie - ( może być albo nie ) dwa liści przekrojone jak papryka
-sól, pieprz - dodać troszkę a po 10 minutach gotowania uzupełnić do smaku
-papryka w proszku słodka - 1 małą łyżeczkę
dolać wody do poziomu aż przykryje wszystko i gotować aż ziemniaki będą miękkie ( ale nie mogą się rozpadać )
Całość rozlać do dużych misek rozdzielając zawartość wszystkim po równo
Do Szurpy jakaś surówka no i oczywiście chleb.

Nawiązując do wstępu podałem tu przepis na potrawę bardzo smaczną, pożywną i BARDZO TANIĄ.

Ja robię tę potrawę będąc na działce w garnku do pieczenia ziemniaków i oczywiście na ognisku ( jak Tatarzy )
Pozdrawiam serdecznie
wojtek631 www.gotowaniedomowe.blogspot.com

Karczek na śniegu

Ponad rok temu

witam
zaraz po nowym roku miałem przyjemnośc brac udział w imprezie "Gril na śniegu".
Imprezka niczego sobie (sanki pochodnie grzane wino akordeon i takie tam ) było fajnie.
Myślałem że po tylu świętach mięso z grila ?.
Tu popełniłem błąd . Podano poza szaszłykami i kiełbaską KARCZEK.
I tu moje zaskoczenie. Mięsko było wyborne, soczyste rozpływało się w ustach a smak nie do opisania.
Długo trwały moje negocjacje z kucharzem o przepis na tę potrawę, ale po wielu godzinach i wielu kolejkach zdradzono mi jak się to danie przyrządza.
To było zaskoczenie- proste łatwe i przyjemne - ale do rzeczy
Kroimy karczek na kotlety grubości ok 2,5 cm -rozbijamy do grubości 1,5cm
A teraz marynata
100 ml -Ketchup
100 ml -olej rzepakowy
100 ml -przyprawa w płynie ( ja dałem winiary )
1 mała łyżeczka musztardy (można więcej lub mniej )
wszystko dokładnie mieszamy żeby powstał jednolity gęsty sos.
Na dno naczynia dajemy kilka łyżek sosu i wkładamy kotlet smarując go z wierzchu sosem na niego kładziemy następny i znowu smarujemy sosem i następny i następny itd.
Gdyby sosu zostało to wlejmy go do naczynia.
Mięso ma byc całe pokryte zalewą.
Przykrywamy naczynie i wkładamy na 12 godz. do lodówki.
Gril ma byc bardzo gorący smażymy po 1,5 do2 min. z każdej strony.
Podawac z kiszonym ogórkiem i żytnim chlebem.

Pozdrawiam i smacznego
wojtek631 www.gotowaniedomowe.blogspot.com

Bakłażan

Ponad rok temu

przebywając za granicą ( kraj troszkę egzotyczny ) jadłem dużo potraw z dodatkiem bakłażanów .
u nas jest to warzywo jeszcze troszkę traktowane po macoszemu proszę napiszcie co ( ze swojego doświadczenia ) myślicie o bakłażanie i jak go wykorzystac w rodzimej kuchni.
Podajcie jakieś fajne przepisy
wojtek631 http://www.gotowanie...e.blogspot.com/

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024