Zacznij od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego. W necie masz kilka kalkulatorów, które Ci w tym pomogą. Od tego ile Ci wyjdzie odejmij na początek 200 kcal i obserwuj przez jakiś czas swoją wagę i jeśli będzie spadać to trzymaj kalorie na tym poziomie, a jeśli nie to znowu ich odejmij.
Podziel to na 4-6 posiłków ile dokładnie to już Twoja sprawa. Pamiętaj żeby około treningowo posiłki składały się z węglowodanów i wartościowego białka. W około treningowych posiłkach unikaj tłuszczy.Swoja dietę opieraj na pełno wartościowych produktach takich jak:
-węglowodany: kasze, ryże, ziemniaki, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane, wafle ryżowe, warzywa, owoce.
-białko: wołowina, podroby, chude mięso, ryby, jaja, twaróg chudy
-tłuszcze: tłuste ryby, jaja, masło orzechowe, orzechy, migdały, oliwa z oliwek lub z pestek winogron
Dziękuje ślicznie za cenne rady , na pewno skorzystam, mam jeszcze jedno pytanie. Bo mam problem z określaniem kalorii, pół biedy jeśli jest to napisane w opakowaniu, ale skąd mam wiedzieć np ile kalorii ma mój stek z wołowiny z kaszą i warzywami ? Jest jakiś sposób żeby to obliczyć ? Ważyć to na wadze czy coś ?