Nie to, że jestem zaawansowany, ale sam zadałem niedawno podobne pytanie. I tutaj wchodzi w grę dieta z deficytem kalorycznym, co mi doradził starszy o wiele bardziej zaawansowany kolega.
Potem trzeba dobrać makroskładniki w diecie :
* białko: 2g na 1kg masy ciała
* tłuszcze: 1g na 1kg masy ciała
* węglowodany: tutaj dopełniamy wszystkie wolne kalorie z dziennego bilansu
Bazujemy tylko na produktach pełnowartościowych:
* źródło białka: mięso, ryby, jajka, twaróg chudy
* źródło węglowodanów: makaron, ryż, kasza, płatki owsiane, ciemne pieczywo
* źródło zdrowych tłuszczy: tłuste ryby, olej lniany, olej z pestek winogron, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, masło orzechowe, orzechy
Jest to odpowiedź własnie 23Viper23, który mi to doradził, ale lepiej poczekać na Niego samego z tym wszystkim. Pozdrawiam