Skocz do zawartości


budo_andrzej44

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: --
-----

Moje tematy

Wyważenie noża

Ponad rok temu

Często spotykam w opisach, że nóż jest dobrze wyważony. Czy ktoś z doświadczonych kolegów mógłby wyjaśnić co to znaczy? Chodzi mi m.in. o odpowiedź na pytania:
1) Co to znaczy dobre wyważenie noża?
2) Czy jest to właściwość uniwersalna, czy też zależy od rodzaju noża?
3) Gdzie powinien znajdować się środek ciężkości noża?
4) Czy w ramach "tuningu" można poprawić wyważenie posiadanego noża poprzez np. dociążenie (odciążenie) rękojeści?

Pozdr. Andrzej

Czy Wenger i Victorinox to to samo?

Ponad rok temu

Mam pytanie: Czy Wenger i Victorinox to to samo? Obie firmy chwalą się, że produkują oficjalne noże dla armii szajcarskiej. Czy to tylko chwyt reklamowy? Tak na marginesie, to zastanawiam się do czego może się przydać żołnierzowi taki nożyk np. model "oficerski" ?

Dobry nóż kuchenny

Ponad rok temu

Wśród wielu rodzajów noży najczęstsze, bo faktycznie codzienne zastosowanie ma nóż kuchenny. Zaryzykuję stwierdzenie, że 95% wszystkich zastosowań noża to przygotowywanie posiłków. Niestety dostępne w handlu noże są fatalnej jakości. Moje pytanie: Czy znacie firmy produkujące dobre noże kuchenne, tzn. takie które oprócz funkcjonalnego kształtu naprawdę dobrze trzymają ostrze.

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024