Skocz do zawartości


budo_karud

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: --
-----

Moje posty

W temacie: zagadka

Ponad rok temu

Moim zdaniem to "piha kahetta" - nóż Syngalezów z Cejlonu. Może trochę nietypowy bo zazwyczaj miały o wiele bardziej rozbudowane bolstery.

W temacie: TRAWIENIE STALI

Ponad rok temu

Coondelboory a propos kwasu siarkowego - pasywacja zachodzi w stężonym kwasie, rozcieńczony trawi normalnie. O ile pamiętam steżony siarkowy ma 96 - 98 %, taki 15% jest zdecydowanie rozcieńczony i z doświadczenia wiem że bardzo ładnie wywołuje damast.

W temacie: TRAWIENIE STALI

Ponad rok temu

Pierwsze słyszę o wywoływaniu damastu w kwasie solnym, ale może się uda ... Zazwyczaj stosuje się siarkowy 10 - 15%, azotowy (nie znam stężenia, nie stosowałem, według mnie zbyt szybko bierze) albo chlorek żelazowy.
Aha stężony kwas solny ma 36 %.

W temacie: Nasze polskie starocie

Ponad rok temu

Całe mnóstwo harcerskich finek, scyzoryków (Gerlach, saperski i rożne inne), przez pewien czas pod wpływem mody panującej w pewnych kręgach harcerstwa bagnet od Mausera (oprocz rzucania w drzewa i szpanu nie miał większych zastosowań), potem dorosłem do wz 55 i jego oryginalnego pierwowzoru czyli radzieckiego ZIKa (do tej pory żałuję że go straciłem, to juz prawie rarytas). W sumie najlepsze były: noż ktory dostałem od ojca - szwedzki (chyba EKA), rozdawany jako reklamówka pewnych zakładów, dobra stal i wykonanie, tyle że wyglądał trochę kuchennie, i przywieziona z RFN kopia bagneciku HJ - pełny płaski szlif, dobra stal (węglówka), na tyle dobra, że w czasie pobytu w wojsku wycyganił go ode mnie jeden mysliwy (zresztą w ramach fuch robił oprócz sztucerów i nożyki)

W temacie: Kto chce William Henry DVD? :)

Ponad rok temu

Ja też bym prosił.

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024