"Papryka czerwona jest źródłem beta-karotenu oraz dużej ilości witaminy C, która wzmacnia organizm. Papryka zielona jest bogata w kwas foliowy oraz witaminy E zwanej też witaminą młodości. Papryka żółta, dzięki dużej porcji luteiny, wspaniale wpływa na zdrowie naszych oczu. Oprócz tego wszystkie papryki są bogate w witaminę B oraz wiele cennych minerałów"
i oczywiście przepis

Ciasto:
400 g mąki
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
250 g masła
2 jajka
4 łyżki mleka
½ łyżeczki soli
Nadzienie:
5 łyżek ketchupu
2 serki topione po 100 g każdy
250 g żółtego sera
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
po 1 papryce żółtej, zielonej i czerwonej
200 g szynki konserwowej
masło do wysmarowania blachy
Na początek przygotowuję sobie blachę z kuchenki, którą smaruję cienko masłem. Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, 200 g masła, jaja, mleko i sól. Całość najpierw miksuję, a następnie zagniatam na jednolite ciasto. Ciasto rozkładam równomiernie na blasze, starając się by wszędzie było jednakowej grubości. Czas na nadzienie. Wierzch ciasta smaruję ketchupem. Żółty ser ścieram na tarce z dużymi oczkami. W miseczce miksuję serki topione z pozostałym masłem i 150g startego żółtego sera oraz doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę z serków i przypraw rozkładam małymi porcjami na cieście. Papryki i szynkę kroję w cienkie paski i układam równomiernie na cieście. Tak przygotowany farsz posypuję pozostałą częścią startego żółtego sera. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50 minut w temperaturze 185 stopni.
Przepis jest z bloga pani Tereski
