Skocz do zawartości


kkk1418048738

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

Moje tematy

Kreatyna informacje - jak działa, dawkowanie.

Ponad rok temu

Jak działa kreatyna

Kreatyna jest naturalnym składnikiem ludzkiego organizmu. Powstaje z ważnych aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Kreatyna ułatwia produkcję energii (ATP) na poziomie komórkowym; ATP pozwala na szybkie i eksplozywne ruchy mięśni. Większość kreatyny występuje w mięśniach szkieletowych, mniejsze ilości znajdują się w mózgu, sercu i jądrach.

Kreatyna i fosforan kreatyny odgrywają główną rolę w procesie regeneracji ATP. Skurcz mięśni zależy od poziomu ATP jako źródła energii. Jednakże w każdej chwili w mięśniach znajduje się ilość ATP wystarczająca na 8 do 10 sekund pracy. Zatem przy dłuższym wysiłku musi zachodzić regeneracja ATP. Dlatego tak korzystne jest podawanie kreatyny. Im większa jest resynteza ATP, tym mniej mięśnie zależne są od glikolizy, a zatem powstanie mniej kwasu mlekowego. Mniej kwasu mlekowego równa się mniejszemu zmęczeniu, wydłużonemu treningowi i lepszemu przyrostowi mięśni.

Podawanie kreatyny ma potencjalne działanie ergogeniczne poprzez wzrost stężenia kreatyny i fosfokreatyny w mięśniach. To z kolei prowadzi do przyspieszenia tempa resyntezy ATP, opóźnia pojawienie się zmęczenia i ułatwia regenerację podczas powtarzania serii ćwiczeń przy intensywnym treningu. Podawanie kreatyny wpływa korzystnie na przyrost beztłuszczowej masy ciała, obciążenie treningowe i wydolność biegową podczas intensywnego treningu oporowo-sprawnościowego. Kreatyna znacząco zwiększa zdolność do utrzymywania specyficznego poziomu przerywanego treningu o wysokiej intensywności.



Zalecenia producentów

Niektórzy producenci suplementów zalecają dwufazowy sposób przyjmowania kreatyny. Czyli duże dawki (20 gramów dziennie podzielone na porcje) przez pięć pierwszych dni, by szybko napełnić mięśnie, a następnie zmniejszyć dawkę do poziomu, jaki wystarcza do utrzymania wypełnienia mięśni. Jest to nieporozumienie. Jeśli nadal bierzesz duże dawki kreatyny po pełnym nasyceniu nią twoich mięśni nadmiar kreatyny dosłownie jest spłukiwany w toalecie (rysunek 2). Kreatyna przyjmowana w nadmiarze może niepotrzebnie obciążać nerki i wątrobę.

Kreatyna działa w dwóch różnych mechanizmach. Po pierwsze kreatyna zwiększa objętość komórki, zatem mięśnie podczas fazy ładowania wypełniają się płynem; może to wywołać błędne wrażenie rzeczywistego długotrwałego przyrostu mięśni. Po drugie, kreatyna regeneruje ATP (trójfosforan adenozyny, główne źródło energii w organiźmie) na poziomie komórki mięśniowej i to właśnie prowadzi do długotrwałego przyrostu mięśni.

Niektórzy producenci suplementów, którzy zalecają fazę ładowania dużymi dawkami wykorzystują te krótkotrwałe zauważalne rezultaty, by skłonić użytkownika do stosowania dawek podtrzymujących. Rośnie wówczas sprzedaż i szybkość zużywania kreatyny. Jednakże rezultaty takiego stosowania mogą pojawić się kosztem rzeczywistego, długotrwałego przyrostu mięśni, o jaki przecież naprawdę chodzi.

Zatem jasne jest, że przyjmowanie mniejszych dawek kreatyny wydłuży czas gromadzenia i szczytowego wchłaniania suplementu. Wniosek z tego, że lepiej jest przyjmować kreatynę stale w małych dawkach.

Dołączona grafika


Porównanie wychwytu kreatyny podczas i bez fazy ładowania. Stosując fazę ładowania skuteczność kreatyny osiąga szczyt po 6 dniach, a następnie spada wskutek ujemnej regulacji w obrębie receptorów. Bez fazy ładowania wychwyt kreatyny osiąga szczyt 15 dnia i utrzymuje się na optymalnym poziomie (100% gromadzenia kreatyny w mięśniach [MCr] przez 56 dni). Długoterminowe działanie kreatyny ma miejsce podczas faz, w których MCr rośnie lub utrzymuje się na stałym poziomie.


Dołączona grafika


Wydalanie kreatyny z moczem [UCr] wzrasta bardzo podczas fazy ładowania. Gdy zmniejszy się dawkę, wydalanie kreatyny maleje przez kilka dni, a następnie znowu rośnie, gdyż receptory kreatynowe uległy wysyceniu i większe ilości kreatyny idą na straty. Przeciwnie, gdy kreatyna jest przyjmowana w umiarkowanych dawkach bez fazy ładowania, wydalanie kreatyny z moczem jest stosunkowo nieznaczne i na stałym poziomie.


Jak brać kreatynę ?


Przyjmowanie kreatyny łącznie z węglowodanami zwiększa u ludzi gromadzenie kreatyny w mięśniach i wzrost ten jest zależny od insuliny. Jednym z najbardziej popularnych drinków jest kreatyna zmieszana z sokiem owocowym. Ale mieszanie kreatyny z węglowodanami ma jeden minus - obecność węglowodanów i pewnych kwasów tłuszczowych w organiźmie kulturysty może przeciwdziałać uwalnianiu hormonu wzrostu, jakie ma miejsce po wysiłku fizycznym. Jest na to sposób. W celu uniknięcia ujemnego wpływu na uwalnianie hormonu wzrostu, należy połknąć 1-2 gramów kreatyny w wodzie na pół godziny przed treningiem. Ćwiczenia pobudzają transport kreatyny do mięśni, co pozwala na szybkie uzupełnienie kreatyny zużywanej podczas treningu. Natomiast w jedną do dwóch godzin po treningu powinno się przyjąć następne 1-2 g z sokiem owocowym. Teraz organizm wykorzysta węglowodany pochodzące z potreningowego posiłku do przetransportowania kreatyny do mięśni. Podczas dni beztreningowych powinno się połykać 2-3g kreatyny z sokiem owocowym raz dziennie.

Ostatecznie ma się więcej korzyści ze stosowania cyklicznego kreatyny niż ciągłego. Podobnie do nadmiernego wysycenia, jakie ma miejsce w niepotrzebnej fazie ładowania, zapasy kreatyny w końcu się napełnią. Każda dodatkowa ilość kreatyny zostanie spisana na straty, a w ekstremalnych przypadkach może upośledzić czynność nerek. Sam osobiście spotkałem się z przypadkiem że kumpel narzekał na bóle nerek które objawiały się do tego stopnia że nie mógł w ogóle ćwiczyć. Okazało się że bierze 3 razy za duże dawki. Poradziłem mu żeby odstawił na razie w ogóle kreatynę aż bóle ustąpią. Obecnie stosuje prawidłowe dawki i jest zadowolony z rezultatów jakie uzyskuję dzięki kreatynie.

Należy stosować cykle kreatynowe przez 6 tygodni, potem 2-3 tygodnie przerwy. Przerwa ta pozwala na zmniejszenie się zapasów, dzięki czemu można znów wykorzystać przyrost mięśni jednoczesny z podawaniem kreatyny.

Kreatyna może być bardzo skutecznym środkiem ergogenicznym, szczególnie przyjmowana w małych dawkach, cyklicznie, bez fazy ładowania. Oszczędzisz trochę kasy i zdziwisz się, jak to teraz lepiej działa.

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE STOSOWANIA SUPLEMENTÓW

Ponad rok temu

WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE STOSOWANIA SUPLEMENTÓW

W okresie zwiększonej aktywności fizycznej należy zwracać szczególną uwagę na zdrowe odżywianie i rozsądnie uzupełniać pożywienie o suplementy żywności.

W celu pokrycia zapotrzebowania organizmu na witaminy i składniki mineralne, wskazane jest zastosować dobrze wyważony preparat kombinacyjny. Zapewnia to podstawowe zaopatrzenie, niezależnie od pozostałego pożywienia.

Nie wolno zapominać o fakcie, że organizm człowieka jest bardzo skomplikowanym systemem. Nigdy nie należy lekkomyślnie wprowwadzać haosu do tego systemu. Duże dawki pojedyńczych witamin, składników mineralnych i innych substancji odżywczych mogą zburzyć równowagę przemiany materii.

Przy zwiększonym zapotrzebowaniu na białko w wyniku dużego obciążenia fizycznego, wskazane jest zastosowanie odżywki wysokobiałkowej. Aby wspomagać przyrost masy mięśni należy spożywać 2-2,5g białka na każdy kilogram masy ciała.

Należy zwrócić uwagę na wysoką wartość biologiczną i dobrą wchłanialność produktów białkowych.

W celu szczególnie szybkiego uzupełnienia wykorzystanych aminokwasów można zastosować hydrolizaty białkowe, które powinny być pobierane natychmiast po treningu. Po spożyciu aminokwasów powinno nastąpić spożycie węglowodanów tak, aby aminokwasy nie zostały spalone w przemianach energetycznych, zwiększonych po zakończeniu treningu.

Duże straty aminokwasów, w wyniku wielogodzinnego treningu uzasadniają zwiększone spożycie białka również u sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe. Zapotrzebowanie w tych dyscyplinach sportu wynosi około 1,5-2g dziennie na każdy kilogram masy ciała. Spożycie białka powinno nastąpić natychmiast po treningu i w żadnym wypadku przed obciążeniem.

Osoby z szybką przemianą materii mogą korzystać z tzw. "weight gainers", czyli mieszanek białek i węglowodanów, które mogą być szczególnie szybko wykorzystane i dzięki temu zostać całkowicie wchłonięte również przy zwiększonej przemianie materii. Osoby o średniej przemianie materii mogą zastosować te produkty w zastępstwie posiłków.

Nie należy stosować zbyt dużej ilości koncentratów białek i węglowodanów. Niekontrolowane spożycie białka obciąża jelita i może prowadzić do wzdęć, ciężkich zatwardzeń i porażenia jelit. Nadmierne ilości węglowodanów, w zależności od rodzaju i ilości powodują powodują biegunkę i/lub otyłość.

Wskazane jest zastosować inne suplementy żywności, w zależności od objętości treningu i uprawianej dyscypliny sportu. Niektóre suplementy wspomagają raczej sporty wytrzymałościowe, podczas gdy inne nadają się głównie dla sportowców uprawiających dyscypliny siłowe.

Działanie poszczególnych produktów warto przetestowć na sobie i nie opierać się na wypowiedziach kumpli.

Każdy powinien znaleźć dla siebie odpowiednią kombinację suplementów. Na próbę powinno się brać tylko jeden produkt. Równoczesny eksperyment z większą ilością suplementów powoduje, że w przypadku wątpliwości nie wiadomo który z nich zadziałał.

BCCAs są niezbędne dla przyrostu masy mięśni i na liście suplementów żywności znajdują się na pierwszym miejscu. BCCAs powinny być stosowane zawsze przed treningiem. Niedobór aminokwasów rozgałęzionych podczas treningu prowadzi do redukcji masy mięśni i drastycznego pogorszenia syntezy białek.

Kreatyna jest nie do pobicia jeżeli chodzi o szybkie i drastyczne przyrosty siły i objętości mięśni.

HMB należy koniecznie wypróbować, jeżeli chodzi o maksymalny przyrost masy mięśni. HMB powinno się stosować w kombinacji z BCCAs, L-glutaminą i kreatyną - pozwala to osiągnąć optymalne rezultaty.

CLA jest idealny do wspomagania przyrostu masy mięśni i redukcji tkanki tłuszczowej.

Osoby trenujące często i bardzo intensywnie nie powinny rezygnować z glutaminy. Glutamina chroni białka, stymuluje przyrost masy mięśni i wspomaga przyrost siły , L-glutamina powoduje (podobnie do kreatyny) odkładanie bardzo dużych ilości wody w komórkach mięśniowych.
Żródło: Strona domowa Marka Kajcy

Glutamina najsilniejszy aminokwas! Dlaczego ?

Ponad rok temu

Glutamina –najsilniejszy aminokwas! Dlaczego ? Jaki? Kiedy stosować? (czym różni się peptyd glutaminy od czystej l –glutaminy)

W spożywaniu dużej ilości białka ( około 2- 3 g /kg wagi ciała ) poszukujemy recepty na osiągnięcie maksymalnych przyrostów w budowaniu masy mięśniowej. Należy jednak wiedzieć że tylko część białka z pożywienia około 50 % wykorzystywana jest przez organizm do odbudowy uszkodzonych włókien mięśniowych . Pozostała część aminokwasów ( cząsteczek białka, które budują mięśnie) znajduje się już w organizmie i pochodzi z przemian wewnątrzustrojowych nazywanych transaminacją .

Odpowiednie tempo i poziom transaminacji zapewnia jedynie wysokie stężenie glutaminy ,gdyż dziewięćdziesiąt procent azotu niezbędnego do przebiegu tego procesu pochodzi właśnie z „magazynu glutaminowego” Utrzymanie wysokiego poziom tego procesu jest niezbędne w celu pełnej regeneracji oraz rozwoju masy mięśniowej.

Pamiętaj !!!

Bez odpowiedniego poziomu białek ustrojowych nie może mieć miejsce pełna odbudowa mięśni. Dlatego nie należy koncentrować się tylko na białku które spożywamy ,ale utrzymywać wysoki poziom białek ustrojowych.

Co to jest glutamina?

L-glutamina jest wolnym aminokwasem ,który stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Podczas intensywnego treningu organizm zużywa około 40 g glutaminy. W przypadku braku glutaminy w organizmie zużywane są rezerwy innych aminokwasów w celu wyrównania deficytu glutaminy.. Jest to proces bardzo nie ekonomiczny. Co z tego że spożywamy duże ilości białka oraz innych aminokwasów, jeśli będą one częściowo zużywane do tworzenia l- glutaminy.

Dlatego należy pamiętać o systematycznym dostarczaniu l-glutaminy do organizmu ponieważ budowa mięsni jest możliwa tylko przy pełnych zasobach glutaminy.

Działanie glutaminy na przyrost masy mięśni polega też na zwiększeniu uwodnienia komórek mięśniowych (podobne działanie do kreatyny) przez co zwiększa się ich objętość ,a co za tym idzie obwód mięśnia. Zwiększone uwodnienie komórek to sygnał anaboliczny – stymulujący syntezę białek oraz glikogenu.(głównego energetyka procesu skurczu mięśnia). Badania wykazały że glutamina podwyższa poziom hormonu wzrostu ,który jest podstawowym hormonem odpowiadajacym za przyrost masy mięśniowej.

Czym różni się peptyd glutaminy od czystej L- glutaminy.?

Peptyd glutaminy jest naturalnie uzyskanym suplementem natomiast L- glutamina to syntetycznie (podobnie jak kreatyna) wytworzony preparat .Peptyd uzyskuje się z wyselekcjonowanych nasion zbóż w których występuje maksymalne jego nagromadzenie . Dzięki specjalnemu procesowi „spray drying” tzn „rozpraszaniu suchym” uzyskuje się peptyd o minimalnej masie cząsteczkowej oraz o pełnej stabilności chemicznej. Produkt taki zawiera maksymalne stężenie czystej L-glutaminy około 30% powiązanej w dwu i tri – peptydy co daje maksymalne wykorzystywanie tego suplementu. Dzięki wiązaniom peptydowym czysta L- glutamina uwalniana jest systematycznie w odpowiedniej dawce ,dzięki której przez kilka godzin utrzymuje się anabolizm organizmu ( stan budujący).Wygląd ,smak oraz rozpuszczalność nie zawsze spotykają się z aprobatą osób stosujących peptyd. Należy pamiętać iż peptyd znacznie różni się wyglądem od czystej l- glutaminy .Syntetycznie wytworzona l- glutamina jest śnieżno-białym łatwo rozpuszczalnym proszkiem , natomiast naturalnie wytworzony peptyd jest lepki , trudno rozpuszczalny o jasno brązowawym kolorze. Z doświadczenia zawodowych kulturystów wiemy, iż peptyd najlepiej jest dodawać do innych odżywek takich jak białka serwatki , odżywek węglowodanowo- białkowych czystych węglowodanów lub nawet do normalnych posiłków. Rozpuszcza się on w ten sposób łatwo uzyskując posiłek maksymalnie „naładowany” glutaminą . Zawartość czystej l- glutaminy w peptydzie wynosi około 30 % ale dzięki wiązaniom peptydowym jest on w 100% wchłanialny.

Czysta L- glutamina pomimo 100% zawartości glutaminy nie jest w pełni wykorzystywana przez organizm. Stosowana w wysokiej dawce jednorazowo jest szybko metabolizowana – przerabiana i wydalana .Stosowanie czystej L- glutaminy ma sens jedynie przy bardzo częstej suplementacji (co 1 godz ) i stosowaniu małych dawek ok.1g. Najważniejszym okresem kiedy powinniśmy przedłożyć L- glutaminę nad peptyd to okres bezpośrednio po treningu kiedy deficyt glutaminy jest największy i niezbędne jest szybkie dostarczenie dużej dawki czystej glutaminy .

Produkcją najbardziej wartościowego peptydu glutaminy zajmują się największe Amerykańskie Laboratoria (Commercial Proteins Corporation)które specjalizują się również w produkcji naturalnych koncentratów oraz izolatów białek serwatkowych.


Jeśli chodzi o syntetycznie wytworzoną l –Glutaminę prym wiedzie Japońskie Labolatorium KYOWA ,które produkuje również preparaty aminokwasowe dla największych potentatów w sprzedaży odżywek w Ameryce.

Dawkowanie oraz kiedy spożywać glutaminę ?

Zapotrzebowania na glutaminę wzrasta w stanach katabolizmu , czyli w okresie ujemnego bilansu azotowego .Dlatego powinno się stosować w takich okresach jak:

- bezpośrednio po przebudzeniu ok. 5 g – 10 g peptydu glutaminy (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)


- bezpośrednio po treningu ok. 5g- 15 g peptydu glutaminy(zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy) lub najlepiej około 10 g czystej l – glutaminy

- oraz przed snem około 5- 10 g peptydu glutaminy. (zawartość około 1,7 do 3,3 g czystej glutaminy)

Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień. Łączna dawka powinna wynieść pomiędzy 5g a 15 g w zależności od intensywności treningu ,masy mięśniowej, diety oraz suplementacji innymi odżywkami. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych porcji lub zastosowana w taki sposób aby cały czas sysytematycznie organizm dostarczał mniejsze dawki(np.: dodanie peptydu l- glutaminy do posiłków lub odżywek ). Bardzo ważne jest spożycie czystej glutaminy bezpośrednio po treningu w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów l- glutaminy ,zanim powstanie niedobór i związany z nim stan kataboliczny .Bezpośrednie spożycie L- Glutaminy po treningu powoduje również wydzielanie hormonu wzrostu ( który jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej), który stanowi najważniejszy czynnik do przyrostu masy mięśniowej.

Pamiętaj !

„Przeładowanie” białkiem nie jest najwłaściwszą drogą do rozwoju masy mięsniowej – lepiej spożywać go mniej a uzupełniać dietę suplementami glutaminy.

Naturalny Peptyd l- glutaminy najlepiej stosować dodając go do innych odżywek lub posiłków a czystą syntetycznie wytworzoną L- glutaminę należy przyjmować bezpośrednio po treningu.


**********************************************************************************************************************

W mięśniach człowieka znajduje się bardzo dużo glutaminy- stanowi ona ponad 50% aminokwasów obecnych w komórkach mięśniowych. Jest ona prekursorem w syntezie niemal wszystkich aminokwasów endogennych. Konwersja odbywa się w wątrobie, mięśniach i innych częściach ciała. Mimo obfitości glutaminy organizm potrafi wyprodukować tylko jej pewną ilość. Zdolność organizmu do produkcji glutaminy, chociaż w ograniczonej ilości powoduje, że została ona zaliczona do tak zwanych aminokwasów endogennych. Oznacza to, że nie trzeba koniecznie dostarczać jej z zewnątrz- jest ona tak ważna dla prawidłowych funkcji organizmu, że on sam potrafi ją wytwarzać. Dystrybucja glutaminy jest oparta na hierarchii konieczności do przeżycia. Glutamina jest punktem wyjścia całej masy reakcji fizjologicznych. Potrzebuje jej mózg, układ odpornościowy, przewód pokarmowy i mięśnie( patrz- "Inne korzyści z glutaminy"). To stawia wysokie wymagania wewnątrzustrojowym rezerwom glutaminy. Mózg i układ odpornościowy mają pełen priorytet w przydziale glutaminy. Dopiero glutamina przez nie wykorzystana może być zużyta do odbudowy komórek mięśniowych. Powstawanie i regeneracja komórek mięśniowych, w których to procesach glutamina odgrywa ważną rolę, znajdują się na dalszym miejscu. Dlatego nie podając glutaminy z zewnątrz można wyczerpać jej zasoby zanim cokolwiek zdąży dotrzeć do mięśni. Poza tym, jeśli organizm potrzebuje więcej glutaminy, może zacząć pobierać ją z komórek mięśniowych. Innymi słowy poświęci on mięśnie dla tych ważniejszych funkcji fizjologicznych. Po treningu ma miejsce ogromny wypływ glutaminy z mięśni do osocza. W mięśniach maleje zatem ilość tego prekursora aminokwasów i to wtedy, gdy jest on tam najbardziej potrzebny do regeneracji i przyrostu mięśni. Ciało poświęca mięśnie dla integralności innych mechanizmów homeostatycznych. To zła wiadomość dla kulturystów- ciężka praca na siłowni może pójść na marne, jeśli organizm nie otrzyma odpowiedniego zaopatrzenia w glutaminę.


Podawanie glutaminy u kulturystów:

Podając glutaminę dostarcza się surowca do komórek mięśniowych, gdyż glutamina jest głównym aminokwasem zużywanym w procesie naprawy tkanki mięśniowej. Podawanie glutaminy ma również działanie antykataboliczne- gdy glutamina znajduje się w krążeniu-nie trzeba czerpać jej z mięśni. Będąc kulturystą należy koniecznie chronić aminokwasy obecne w muskułach, które są niezbędne do zwiększenia masy mięśniowej. Inne korzystne działanie glutaminy polega na tym, że pomaga ona wprowadzić wodę do komórek mięśniowych. Ten efekt powiększenia objętości komórki podobny jest- choć nie tak znaczny- do działania kreatyny. Gdy komórka wypełnia się wodą, czy to po podaniu kreatyny, czy glutaminy, trudniej jest kortyzolowi dokonać jej rozpadu. A są to wówczas znacznie lepsze warunki zarówno do zmagazynowania glikogenu, jak i do syntezy białek. Im mięsień jest lepiej uwodniony, tym procesy te są skuteczniejsze. Mimo tych licznych korzyści dla mięsni, glutamina nie jest żadnym cudownym proszkiem- nie działa, gdy nie jest poparta solidnym treningiem, natomiast pozwala na maksymalny wzrost mięśni po treningu. Wzięcie glutaminy i oczekiwanie natychmiastowych dużych rezultatów nie jest realne. Dzięki glutaminie obserwuje się bardziej ciągły przyrost masy mięśniowej, bez okresu przestoju, szybszą i lepszą regenerację, bez żadnych poślizgów.


Jak brać glutaminę:

Prawie wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają glutaminę, ale najbogatsze jej źródło stanowi mięso i mleko. Mimo to, jest prawie niemożliwe, by pokarm zapewnił taką jej ilość, jaką można dostarczyć stosując suplementy. Trzeba było by zjeść olbrzymią ilość mięsa i mleka, by uzyskać ekwiwalent 10g glutaminy, a ponadto pochłonęłoby się wówczas ogromną ilość nadmiernych kalorii. Zaleca się rozpocząć suplementację glutaminy od 10g dziennie, w dwóch- czterech dawkach podzielonych. Organizm jest w stanie wykorzystać 5ylko określoną jej ilość, dlatego należy zaczynać stopniowo. Dzięki temu organizm może się przyzwyczaić i zwiększyć swoją zdolność do transportu glutaminy, by bardziej skutecznie docierała ona do mięśni. W przeciwnym razie nadmiar poszedłby na straty. Gdy już organizm się przyzwyczai, co ma miejsce po tygodniu, można zwiększyć dawkę o dodatkowe 10g. Można to robić co tydzień, aż dojdzie się do 40g w czwartym tygodniu-w czterech dawkach- po 10g. Odstęp pomiędzy kolejnymi dawkami powinien wynosić kilka godzin, by zapewnić ciału stały dostęp glutaminy. Przestrzegam przed rozpoczynaniem od dużych dawek- jeśli rozpocznie się od 40g, można mieć kłopoty żołądkowo-jelitowe. Organizm nawet nie zobaczy egzogennej glutaminy, gdyż nie będzie jej w stanie strawić, a wszystko skończy się na nieprzyjemnych efektach ubocznych, np. na zaparciu, co nie będzie miało miejsca, jeśli posłucha się zaleceń lekarza i pozwoli się organizmowi stopniowo przyzwyczaić. Gdyby wystąpiły efekty uboczne, należy zmniejszyć dawkę. Glutaminę najlepiej jest podawać łącznie z węglowodanami, np. sokiem owocowym, gdyż węglowodany powodują łatwiejsze jej wnikanie do mięśni, ale można tez popijać ją wodą. Można posypać glutaminą płatki kukurydziane i nawet się jej nie poczuje! Po większych dawkach możesz mieć mdłości, gdyż jest to proszek, więc ja nie biorę nigdy więcej niż 10g, ale tego prawie nie można przedawkować. Prawie nie znaczy nigdy. Duże dawki glutaminy są przeciwwskazane w przypadku jakichkolwiek postaci niewydolności nerek- łącznie z tą towarzyszącą przedawkowaniu sterydów anabolicznych, niewydolności wątroby, czy jakiegokolwiek zaburzenia metabolicznego upośledzającego zdolność organizmy do produkcji amoniaku. Biorąc pod uwagę główne i mniej ważne korzyści, jakie daje glutamina w kulturystyce, nietrudno jest zrozumieć, czemu tak szybko zyskuje ona sobie miano suplementu "z wyboru" wśród kulturystów.


Inne korzyści z glutaminy:

Glutamina jest niemal tak potrzebna dla mózgu i procesów immunologicznych, jak energia. Glutamina bierze udział w wielu reakcjach zachodzących w mózgu, jest ona prekursorem dwóch ważnych neuroprzekaźników. Jest ona również głównym aminokwasem znajdującym się w płynie mózgowo-rdzeniowym. Glutamina bardzo korzystnie działa na odporność organizmu. Za każdym razem, gdy zachorujesz lub się skaleczysz, organizm pobiera glutaminę z mięsni i dostarcza ją tam, gdzie jest potrzebna dla wyzdrowienia. Nawet ci, którzy nie są kulturystami, mogą czerpać liczne korzyści ze stosowania glutaminy, mimo że u osób prowadzących "siedzący" tryb życia nie dojdzie do przyrostów mięśni. Egzogenna glutamina służy do tych samych celów, co produkowana w organizmie, ale dzięki niej oszczędza się mięsnie. Jeżeli bierze się glutaminę, można nie brać już innych suplementów, np. argininy, gdyż glutamina jest prekursorem argininy. Wzrost stężenia argininy powoduje wzrost wydzielania hormonu wzrostu oraz insuliny, czyli dwóch hormonów działających korzystnie na przyrost mięśni. Nawet jeśli część glutaminy jest od razu zamieniana w argininę, nie występują przy tym efekty uboczne zwykle towarzyszące podawaniu argininy. Glutamina przekształca się w argininę wolno i jednostajnie, podczas gdy bezpośrednie podanie argininy powoduje nagły i raptowny wzrost jej stężenia we krwi, co stanowi większe obciążenie dla organizmu.

Opracowanie( na podstawie Flex`a)



RAPORT - GLUTAMINA


..: Biochemiczne oddziaływanie na komórki :..


W stanie katabolicznym, np. podczas intensywnego treningu, organizm rozkłada białka do aminokwasów, aby móc je spalić w celu uzyskania energii. L-leucyna, L-izoleucyna i inne aminokwasy przekształcane są w kwas glutaminowy, z którego uzyskiwana jest L-glutamina. Ta jest wchłaniana w jelicie i zostaje przekształcona w L-alaninę, która z kolei staje się źródłem energii. L-glutamina jest ponadto idealnym "nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie jest potrzebny do syntezy tkanki mięśniowej. L-glutamina, która zwykle uwalnina jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję glikogenu w wątrobie i potrzebna jest do rozkładu "trucizny komórkowej" - amoniaku - w mocznik (cykl mocznikowy). L-glutamina pełni również za inne ważne funkcje w komórkach. Zwiększa biosyntezę DNA i RNA, pobudza wzrost komórek i jest potrzebna do wytworzenia określonych aminocukrów, kwasu aminomasłowego-gamma (GABA) i jak wspomniano wyżej, białek. Na koniec, udział L-glutaminy jest niezbędny przy biosyntezie glutationu, najważniejszej chyba rozpuszczalnej w wodzie substancji antyoksydacyjnej w obrębie komórki. L-glutamina stymuluje komórki systemu odpornościowego -immunocyty- którym jest potrzebna do przemian energetycznych i przemiany purynowej. Tym tzw. "wyzwalaczom" reakcji odpornościowej potrzebnej potrzebna są wysokie stężenia L-glutaminy w plazmie. Niski pożiom L-glutaminy wpływa niekorzystnie na działanie systemu odpornościowego. Osłabienie tego systemu, które często wiąże się z przetrenowaniem, w pierwszej linii powodowane jest przez zwiększone uwalnianie L-glutaminy z muskulatury, przez co jej stężenie w plazmie może być przez długie tygodnie znacznie zredukowane.



..: L-glutamina czy kwas glutaminowy :..


Z punktu widzenia chemii L-glutamina i kwas glutaminowy są bardzo podobnymi substancjami, które ulegają w organizmie wzajemnym przekształceniom. Bardzo duże znaczenie ma jednak to, którą z tych substancji suplementujesz. /Kwas glutaminowy, w wysokich stężeniach działa niekorzystnie na układ nerwowy, czemu organizm musi przeciwdziałać. Ponadto, przekształcenie kwasu glutaminowego w L-glutaminę, sczególnie w warunkach stresu (a więc wtedy, gdy L-glutamina jest szczególnie potrzebna), nie zawsze jest możliwe w wystarczających ilościach. Składnikiem Twojego suplementu żywności powinien być więc nie kwas glutaminowy a aminokwas L-glutamina.



..: Występowanie L-glutaminy :..


L-glutamina występuje w prawie wszystkich białkach. Sczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutamian sodowy często jest stosowany jako przyprawa.



..: Działanie antyoksydacyjne u sportowców :..


Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez białe ciałka krwi i z pomocą chemikaliów przekształcane w tzw. wolne rodniki. Wolne rodniki niszczą błony komórkowe i powodują szkody w DNA. L-glutamina, która uczestniczy w tworzeniu antyoksydantów i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach oczyszczających w wątrobie, daje ochronę przed tymi substancjami i stresem, który jest wynikiem intensywnego treningu.



..: Przyrost masy mięśni :..


Wiadomo dzisiaj, że intensywny trening siłowy wspomaga własne procesy anaboliczne organizmu. Ironią losu jest, że powoduje on również redukcję tkanki mięśniowej. Jeżeli sterowana przez trening synteza białek przewyższa związaną z nim redukcję, wynikiem jest przyrost masy i siły mięśni. Przeprowadzone testy wykazały, że L-glutamina zarówno zwiększa jak i ogranicza redukcję białek - co oznacza, że działa zarówno anabolicznie jak i antykatabolicznie.



..: Działanie L-glutaminy na przyrost masy mięśni :..


L-glutamina potrzebna jest do zwykłej syntezy białek w mięśniu. Jest (podobnie jak i inne aminokwasy) budulcem tkanki mięśniowe i bez wysokiego poziomu L-glutaminy przyrost masy mięśni nie jest możliwy. Działanie L-glutaminy polega ponadto na zwiększeniu uwodnienia i objętości poszczególnych komórek mięśniowych. Nowe testy wydają się potwierdzać hipotezę, że nie bilans azotowy, lecz stan uwodnienia komórki jest decydujący dla syntezy białek. Zwiększone uwodnienie komórek działa anabolicznie i stymuluje syntezę białek i glikogenu, podczas gdy odwrotnie - zmniejszone uwodnienie komórek działa katabolicznie. W nowoczesnej nauce o żywieniu zakłada się, że podczas procesów starzenia się organizmu, redukcja tkanki mięśniowej w mniejszym stopniu wiąże się z negatywnym bilansem azotowym ( a więc zmniejszonym spożyciem białka) niż ze zmniejszonym uwodnieniem komórek mięśniowych. Można by powiedzieć, że człowiek podobnie jak rośliny, starzejąc się "usycha". L-glutamina jest znakomitym suplementem "antiage", co należałoby może powiedzieć kobietom, które próbują walczyć ze zmarszczkami przy pomocy różnego rodzaju kremów. Procesu uwodnienia komórek mięśniowych (gromadzenia się wody) nie należy jednak mylić ze zwiększonym gromadzeniem się wody przy braku równowagi sodu i potasu. Przy takim braku równowagi woda gromadzi się w podskórnej tkance tłuszczowej, przez co muskulatura "rozlewa się". Uwodnienie komórek mięśniowych to gromadzenie się wody bezpośrednio w jądrze komórki, przez co zwiększa się jej objętość i muskulatura sprawia wrażenie twardszej i pełniejszej.



..: L-glutamina i jej wpływ na hormon wzrostu (GH) :..


Testy wykazały, że L-glutamina zwiększa również poziom hormonu wzrostu we krwi. Hormon wzrostu jest podstawowym hormonem przysadki mózgowej i najważniejszym czynnikiem dla przyrostu masy mięśni. Podstawowa rola hormonu wzrostu w sporcie to wspomaganie przyrostu beztłuszczowej masy mięśni i równocześnie redukcji tkanki tłuszczowej. Większa część hormonu wzrostu wydziela się w nocy, podczas przeprowadzanych testów zaobserwowano jednak, że stres, kontuzje i intensywny trening również przyczyniają się do jego wzmożonego wydzielania. Na początku nowego treningu, lub jeśli zmieniasz przyzwyczajenia treningowe, możesz więc liczyć na duże przyrosty masy mięśni. Takie zmiany stanowią dla organizmu sytuacje stresowe, co pobudza wydzielanie hormonu wzrostu. Aby przystosować się do nowych sytuacji organizm buduje nową tkankę mięśniową, aby móc sobie lepiej z tą nową sytuacją poradzić. Jeśli organizm już się przystosował, reakcja osłabia się. Częste zmiany przyzwyczajeń treningowych to dobry sposób na trwałe wydzielanie dużych ilości hormonu wzrostu. Powinieneś zawsze starać się, by nie dopuścić do całkowitego przystosowania organizmu.



..: L-glutamina a redukcja tkanki tłuszczowej :..


Pomimo tego, że dysponujemy obecnie tylko niewielką ilością informacji naukowych na ten temat, związek między L-glutaminą i redukcją tkanki tłuszczowej jest wyraźnie widoczny. Przeprowadzone testy wykazały, że dodatkowe ilości L-glutaminy podczas stosowania wysokotłuszczowej diety wiążą się z redukcją tkanki tłuszczowej. Dokładny sposób działania nie jest jeszcze znany.



..: L-glutamina zwiększa zdolność koncentracji :..


Część L-glutaminy występującej w plazmie przekształcana jest w mózgu w kwas glutaminowy, który służy tam głównie jako źródło energii. Ponadto L-glutamina ma jednak (jak wspomniano wyżej) zdolność do wchłaniania nadmiernych ilości amoniaku. Oczyszczając z tej "trucizny komórkowej" ułatwia czynność mózgu, zwiększa zdolność koncentracji i poprawia się pamięć długiego i krótkiego czasu. L-glutamina zwiększa produkcję GABA (kwas aminomasłowy gamma), przez co działa uspokajająco i zwiększa zdolność koncentracji podczas sytuacji stresowych.



..: L-glutamina, sporty wytrzymałościowe i infekcje :..


Wiadomo dzisiaj, że regularny, średnio intensywny trening zmniejsza podatność na różne choroby, wiadomo jednak również, że intensywny i wyczerpujący trening zwiększa niebezpieczeństwo chorób górnych dróg oddechowych. Większość infekcji występuje w przestrzeni tygodnia po bardziej intensywnych jednostkach treningowych i obciążeniach wytrzymałościowych. Spożycie L-glutaminy w płynie przed takimi wysiłkami zmniejsza podatność na infekcje. Przyjmuje się, że działanie L-glutaminy polega na tym, że w krytycznym momencie wystąpienia infekcji udostępnia systemowi odpornościowemu więcej kluczowych komórek. W teście zbadano, czy suplementacja L-glutaminy może znacząco redukować infekcje dróg oddechowych. Po wysiłku wytrzymałościowym, poziom L-glutaminy we krwi obniża się o około 20%, a aminokwas ten jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Okazuje się, że normalizacja poziomu L-glutaminy powoduje poprawę funkcji odpornościowych. W wyniku testu, ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych zredukowano o 60%. Wyniki tego testu można oczywiście przenieść na każdy rodzaj wysiłku fizycznego, ponieważ każdy rodzaj wysiłku powoduje znaczny spadek poziomu L-glutaminy we krwi. Stymulacja systemu odpornościowego osiągana dzięki L-glutaminie pomaga również w medycynie przy leczeniu ciężkich chorób, kontuzji i infekcji oraz różnych urazów i zakażeń krwi.



..: L-glutamina w nowoczesnej medycynie żywienia :..


Wyniki badań wykazały fenomenalne i różnorodne działania tego warunkowo niezbędnego aminokwasu. Badania na pacjentach chorych na raka, poddanych operacji przeszczepu szpiku kostnego wykazały, że suplementacja L-glutaminy wyraźnie ogranicza spodziewany spadek bilansu azotowego, redukuje częstość infekcji klinicznych i co chyba najważniejsze - zmniejsza ilość dni, które pacjenci muszą spędzić bezczynnie w szpitalu. Przekonujące jest działanie antymikrobiotyczne L-glutaminy może być wskazana również w przypadku innych chorób powodujących utratę dużych ilości azot, urazów, posocznicy, czy chronicznych schorzeń o nieznanych przyczynach. Dalszym działaniem L-glutaminy jest zapobieganie powstaniu obrzęków, które są klasycznym przykładem uszkodzeń tkanek poprzez infekcje czy stany zapalne.



..: L-glutamina, suplement żywności czy lek :..


Najnowsze badania potwierdzające znaczący wpływ L-glutaminy na status kataboliczny doprowadziły do opracowania roztworów L-glutaminy, które można przyjmować zarówno doustnie jak i wstrzykiwać. Wzrastające wykorzystanie takich potwierdza efektywność terapeutyczną L-glutaminy - i zagraża tym samym statusowi dopuszczonego do wolnej sprzedaży suplementu żywności. Naturalnie, zastrzyki L-glutaminy są lekami. Z drugiej strony suplementy L-glutaminy, przyjmowane obecnie doustnie niemal wyłącznie przez sportowców w postaci kapsułek, tabletek czy koktajlów, są z całą pewnością suplementami żywności.



..: Formy L-glutaminy :..


Ponieważ L-glutamina w wolnej formie nie jest szczególnie stabilnym aminokwasem, nie stosuje się jej do gotowych zastrzyków. Problemy związane z niestabilnością L-glutaminy powodują szeroko zakrojone poszukiwania patentów i preparatów pokrewnych. W mózgu wykryto dwupeptyd L-glutaminy i tauryny, niektóre inne dwupeptydy zawierające L-glutaminę zostały ostatnio zidentyfikowane i opatentowane, m.in.. również glicylo-glutamina i alanylo-glutamina. Te peptydy są wyjątkowo drogie i warto je stosować właściwie tylko w postaci roztworów. W suplementach żywności stosuje się gotowe roztwory i dzięki temu można - bez żadnych uszczerbków - stosować czysty aminokwas w korzystnej cenie. Wśród suplementów znajdujemy również hydrolizaty białkowe o wysokiej zawartości L-glutaminy lub kwasu glutaminowego (30%). Obecnie grupa firm europejskich opracowuje hydrolizat, a więc peptyd z 80% -ową zawartością L-glutaminy i kwasu glutaminowego. Taki suplement mógłby, przy założeniu, że rzeczywiście można go wyprodukować, stać się dla Ciebie "non plus ultra" zaopatrzenia w L-glutaminę.



..: Podsumowanie faktów :..


L-glutamina:
zwiększa syntezę białek,
ogranicza redukcję białka mięśniowego,
zwiększa objętość komórek mięśniowych,
zwiększa odporność organizmu,
utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową.




..: Sposoby dawkowania :..


Spożycie L-glutaminy powinno być rozłożone na cały dzień. Łączna dawka powinna wynieść między 20 g (sporty siłowe) a 40 g (sporty wytrzymałościowe), w zależności od intensywności treningu, kondycji fizycznej i ewentualnych chorób. Ta dawka powinna być podzielona na wiele mniejszych, przy czym bardzo ważne jest spożycie bezpośrednio po treningu, w celu bezpośredniego uzupełnienia wykorzystanych zapasów L-glutaminy, aby nie dopuścić do stanów katabolicznych. Bezpośrednie spożycie L-glutaminy po treningu powoduje również wzmożone wydzielanie hormonu wzrostu, przez co mięśnie wprowadzone są w stan anaboliczny.

HMB co to jest i jak działa.

Ponad rok temu

HMB co to jest i jak działa ?
HMb jest jednym z najlepszych suplementów wspomagającym przyrost masy mięśni. Jest krótkołańcuchowym kwasem tłuszczowym, który tworzy się w organiźmie z aminokwasu L-leucyny. Przeciętna dieta umożliwia syntezę około 3 gramów dziennie, bogata w białko dieta sportowca może prowadzić do dziennej syntezy około 5 gramów HMb. Każdy kto chce zwiększyć masę mięśniową, tzn . chce uzyskać stan pełnego anabolizmu, ma zwiększone zapotrzebowanie na HMb. Aby osiągnąć maksymalny, pozytywny wpływ na gospodarkę białek w organiźmie celowe jest równoczesne stosowanie czysto anabolicznych substancji odżywczych (np. kreatyna).
Przypuszcza się, że HMb przeciwdziała drobnym urazom aparatu mięśniowego, które powstają zwykle podczas treningu i minimalizuje redukcję białek w wyniku intensywnego treningu fizycznego. Dokładny sposób działania HMb nie został jeszcze dokładnie wyjaśniony. Istnieją dwie różne teorie. W jednej z nich przypuszcza się, że HMb hamuje czynność enzymów, które powodują redukcję masy mięśni. Druga teoria zakłada, że HMb ogranicza redukcję komórek przez naprawę względnie wzmocnienie błon komórek mięśniowych.
HMb zdecydowanie zwiększa efektywność spożywanych białek. Spożycie białka w ilości do ok. 440 g dziennie pozwala oczekiwać wyraźnych przyrostów masy mięśni. Suplementacja około 3 g HMb pozwala osiągnąć podobne efekty przy spożyciu 200 g białka dziennie (białko z pożywienia + odżywka białkowa). Kombinacja aminokwasów z HMb działa jeszcze efektywniej niż kombinacja HMb i czystych białek. Podobno działania białek lub aminokwasów i HMb nie tylko się sumują, ale w pewnym stopniu nawet wielokrotnie się potęgują, przy czym stopień potęgowania wydaje się być uzależniony od składu aminokwasów produktu stosowanego w kombinacji z HMb. Wzmocnienie działania może być bardzo silne.



Jak dawkować ?
Istnieje związek między spożyciem L-leucyny i HMb więc należy zwrócić uwagę na jej zawartość w białku czy aminokwasach. Należy spożywać w przeliczeniu na 10 kg masy ciała dzienne spożycie 20 gramów wysokowartościowego białka (zawierającego przeciętnie około 6% L-leucyny) i dodatkowe pobranie w dniu treningu 1,5 grama BCAAs o 40%-owej zawartości L-leucyny.

HMb dawkujemy 0,15 grama na każde 10 kg masy ciała podczas lub natychmiast po treningu oraz 0,2 grama na każde 10 kg masy ciała w mniejszych dawkach w ciągu 18-24 godzin po treningu. Ponadto co 12 godzin 0,075 grama na każde 10 kg masy ciała.

Każde dalsze zwiększanie spożycia ponad podane ilości powoduje gorsze wyniki w przyroście masy mięśni.



Czego należy oczekiwać po HMb ?

Można się spodziewać stałego i przede wszystkim bardzo długotrwałego przyrostu masy mięśni, który nie musi być ograniczany przerwami w spożyciu, związanymi zazwyczaj z osłabieniem wyników. Stosując HMb można w ciągu 6 tygodni uzyskać 1-2 kg przyrost beztłuszczowej masy mięśni, jednocześnie redykując zawartość tkanki tłuszczowej. Będziesz miał nieco więcej siły. Po roku możesz liczyć na 3-6 kg więcej mięśni, po 2 latach na przyrost 6-10 kg masy mięśniowej.

HMb nie powinna być w żadnym przypadku porównywana z kreatyną. Kreatyna działa bardzo szybko, ale po kilku (najczęściej 4-6 tygodniach) jej działanie słabnie. Jeśli wszystko przebiega pomyślnie, można dzięki niej zwiększyć masę mięśni o ok. 5 kg i osiągnąć zdecydowany przyrost siły, jednak przy stosowaniu samej kreatyny w następnych cyklach dalsze przyrosty masy i siły będą się zmniejszać. Przyrost masy mięśni osiągalny dzięki kreatynie, wynika głównie ze zwiększonego magazynowania wody w istniejących komórkach mięśniowych. Wysoki poziom uwodnienia jest wprawdzie bardzo ważny dla przyrostu masy mięśni, ale dodatkowa masa, osiągana w wyniku stosowania kreatyny, nie od razu jest tkanką mięśniową.

HMb działa inaczej - bardzo małe jest uwodnienie komórek mięśniowych i przyrost masy podyktowany jest przez syntezę nowej tkanki mięśniowej. Integracja nowych aminokwasów do mięśni potrzebuje czasu, ponieważ jest to proces znacznie bardziej skomplikowany niż zwykłe magazynowanie wody. Woda może się odłożyć w tkankach praktycznie w ciągu nocy, prawdziwy przyrost komórki wymaga jednak czasu.


Suplement HMb powinien być stosowany w zastępstwie olbrzymich ilości ciężko strawnych białek. Można się wtedy odżywiać lekko strawnymi białkami, wolnymi aminokwasami o składzie wysokowartościowym biologicznie, a więc wykorzystywać ich fizjologiczne właściwości dla przyrostu masy mięśni, nie musząc przy tym rezygnować z fizjologicznych pozytywnych właściwości HMb.

Typy budowy ciała: Ektomorfik, Endomorfik, Mezomorfik

Ponad rok temu

Podesłane przez Strongbart

Twoja przyszłość w kulturystyce zależy od twojego typu budowy ciała. Poniżej zamieszczam ich opisy


-Ektomorfik osoba charakteryzująca się drobną budową ciała, chuda szyja, brak otłuszczenia, szybki metabolizm)

Założenia dietetyczne: ok. 2g białka na kilogram masy dziennie,
20% z białka 60% z węglowodanów oraz 20 % z tłuszczy
Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej ilości mniejszych posiłków może przyspieszyć prawdopodobnie już i tak szybki metabolizm

Suplementy: Gainery, odżywka białkowa. Spożywaj gdy nie będziesz w stanie dostarczyć odpowiednich ilości składników odżywczych, jednak nie więcej niż 1-2 posiłki odżywkowe dziennie. Kreatyna czasem się również może przydać do zwiększenia Twojej siły i przyzwyczajenia mięśni do ciężkiej pracy
Rzeczy, których się wystrzegaj: Spalanie tłuszczu, stres
Informacje do zapamiętania: Nie opuszczaj posiłków-jedz co 2-3 godziny, pij przynajmniej 3-4 litry wody dziennie.
Korzystaj z wysokiej klasy produktów białkowych, spożywaj jak najwięcej pełnowartościowych węglowodanów oraz nie unikaj tłuszczy - powinieneś dostarczyć nawet do 2000 kalorii by wyjść na 100% z deficytu kalorycznego i porządnie przybierać na wadze !!! Tak samo ważnym elementem w diecie ektomorfika jest posiłek przedtreningowy oraz potreningowy. Spożycie posiłku bogatego w węglowodany i białko przed treningiem pomoże Ci zredukować jak najbardziej katabolizm podczas ćwiczeń, podobny posiłek spożyj tuż po treningu (trochę węglowodanów prostych + mała ilość białka od razu po treningu oraz później posiłek bogaty w węglowodany złożone oraz białko, taki sam jak przedtreningowy). Tak samo możesz dodać trochę tłuszczy nasyconych-jedzenie steku i jajek na pewno nie wyjdzie na złe-jednak ogólnie unikaj tego rodzaju tłuszczy. Jedz dużo, a będziesz duży.

-Endomorfik osoba o wolnym metabolizmie, mająca skłonności do łapania tłuszczu, charakterystyczna dla endomorfika jest budowa „gruszki”)

Założenia dietetyczne: Ogranicz tłu szcze do około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Białko w Twojej diecie powinno pochodzić z jak najchudszych produktów typu ryby, piersi kurczaka i indyka bez skóry, białka jaj. Ogranicz jedzenie owoców, jeśli już to spożywaj je możliwie na początku dnia. Jedz możliwie tylko węglowodany złożone jak kasza, ziemniaki, ryż.
Ilość i wielkość posiłków: By spalać jak najwięcej kalorii spożywaj 5-7 małych posiłków dziennie

Suplementy: L-karnityna, Fat burnery i odżywki białkowe
Rzeczy, których się wystrzegaj: Wysokotłuszczowe produkty, podjadanie między posiłkami, niekompletne źródła białek, alkohol, napoje słodzone i soki owocowe.
Informacje do zapamiętania: Nie jedz za późno i nie śpiesz się w jedzeniu. Na każde 100 kalorii dostarczonych z białek organizm zużywa 20% do strawienia i wchłonięcia. Na każde 100 kalorii z węglowodanów organizm zużywa 10-12% na te same czynności co w przypadku białka, zaś jeżeli chodzi o tłuszcze to organizm spali ich jedynie 5% do strawienia i ich absorpcji. Jak widzisz z tłuszczy nie wylejesz tyle potu co z białka czy węglowodanów. Wniosek: białko spożywaj na dosyć wysokim poziomie, tłuszcze ogranicz, na węglowodany uważaj-również je trochę ogranicz. Nie zapominaj także o dodaniu błonnika pokarmowego do diety, którego znajdziesz np. w otrębach pszennych czy brązowym ryżu.

-Mezomorfik osoba z idealnymi predyspozycjami do kulturystyki, budowę ciała ma nie za chudą ale nie otyłą, łatwo nabiera masy mięśniowej)

Założenia dietetyczne:
Jedz ok. 2-2.2g białka/kg masy (białka jaj, chudy indyk, piersi kurczaka, ryby). Węglowodany powinieneś przyjmować na poziomie 60-65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego a tłuszcze ogranicz do 15% dziennych kalorii.
Ilość i wielkość posiłków: 5-7 dziennie
Suplementy: Odżywki białkowe, ew. gainery
Informacje do zapamiętania: Urozmaicaj swoje posiłki. Nie staraj się być cały rok "wyrzeźbiony", a raczej wykorzystuj swoje predyspozycje i wytycz sobie okres masowy i "na rzeźbę".

Ikona FaceBook

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024