Skocz do zawartości


madeye

Rejestracja: Ponad rok temu
Poza forum Ostatnio: Ponad rok temu
-----

Moje posty

W temacie: Z czym i gdzie zmiksować twaróg chudy ?

Ponad rok temu

Najlepiej twaróg mieszać (niekoniecznie w mikserze) z kaszą gryczaną lub jaglaną. Można dodać trochę nasion jak się lubi np. pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, można dodać orzechy włoskie, laskowe (pokruszone lub zmielone - ja miele młynkiem elektrycznym takim jak do mielenia kawy). Można dodawać rozmaite warzywa surowe, blanszowane czy wcześniej ugotowane. Najlepiej nie miksować ale pokroić na mniejsze kawałki - organizm wtedy dłużej trawi [:)] Ja dodaje to co mam pod ręką albo sezonowo można kupić. Najważniejsze ,żeby się nie zmuszać - jemy to co lubimy. Mi najbardziej smakuje z rzodkiewką, pomidorem i cebulą.

Ja taką mieszankę (kasza + twaróg) w proporcjach różnych polewam zawsze 2 łyżeczkami oleju lnianego (tzw. olej budwigowy - do diety dr budwig) i czasem jak mam chęć na słodycze to 1-2 łyżeczki miodu.

Taka mieszanka daje sporego kopa. Nie jest to energia jak po snickersie, ale uwalnia się długo i ma wysoki potencjał a dodatkowo pro-zdrowotne właściwości. Kasza gryczana ma sporo białka, błonnika i mikroelementów + trochę witamin. Twaróg wiadomo, białko i mikroelementy. Olej lniany daje nam dobre tłuszcze omega 3. Orzechy i nasiona też dają nam tłuszcze, ale dłużej się uwalniają i dodatkowo błonnik. Warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów.

Nie jest to dieta dla zawodników kulturystów, ale metoda wprowadzenia do diety pro-zdrowotnego żywienia.

Złe nawyki z dzieciństwa to największy przeciwnik zdrowego stylu życia i atrakcyjnej sylwetki. A wcinanie cud batonów zamiast marchewki to oszukiwanie siebie.

Podsumowanie:

Obowiązkowo

    1. Kasza - gryczana lub jaglana (wcześniej ugotowana)
    2. Twaróg chudy
    3. 2 łyżeczki oleju lnianego (olej lniany wysokolinolenowy - tzw. budwigowy) dobry olej ma instytut włókien naturalnych z poznania - ale nie musi być tej firmy.
    4. Warzywa - ilość i rodzaj wg. uznania.

Można dodać - wzbogaca smak i rozszerza spektrum działania.

    5. Nasiona wg uznania (2 łyżki max): siemie lniane, słonecznik, pestki dyni - najlepiej zmielić młynkiem.
    6. Orzechy włoskie lub laskowe  (1 łyżka max) - najlepiej zmielić młynkiem.
    7. Miód - (2 łyżeczki max)


Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024