Taktyka walki w terenie zurbanizowanym - podręcznik
Napisano Ponad rok temu
Właśnie kupiłem książkę/podręcznik pt. Taktyka walki w terenie zurbanizowanym. Autorzy: Paweł Makowiec i Marek Mroszczyk. Więcej informacji ( w tym spis treści ) tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W każdym bądź razie, to mi wygląda na profesjonalny podręcznik. Paweł Makowiec jest doktorem nauk humanistycznych i autorem dysertacji pt. "Polska szkoła walki w mieście 1941 - 1944. Doktryna bitwy miejskiej w planach powstańczych, szkoleniu i działaniach okręgu Warszawa Armii Krajowej." Zainteresowałem się kiedyś tym tematem po jakimś artykule w "Komandosie", z którego wynikało, że cała ta wiedza ( tzn. wiedza i doświadczenia z czasów II wojny światowej ) w zasadzie zaginęła i jak nas znowu Niemcy napadną, to trzeba się będzie uczyć od nowa - na własnych błędach. ;-)
Napisano Ponad rok temu
trochę taki zlepek i mały chaos ale pozycja pozytywna. Szkoda ze zdjęcia przynajmniej niektóre są czarno-białe bo traci wtedy sens prezentacja różnych kamuflaży umundurowania. Jeśli się ktoś interesuje na pewno uzupełni jego wiedzę ale... pamiętajcie ze to techniki z rodowodem z Wojska.
powtórzę jeszcze raz - po Iraku i Afganie pewne rzeczy wyglądają zupełnie inaczej niż w podręczniku.
jak ktoś chce to mam 2 szt na sprzedaż ;-)
Akahige - polecam Walki Uliczne Roweckiego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakich na przykład?niestety książka ma wiele błędów i to dość poważnych
ESDS Tactical,
Polecasz Walki uliczne ze względu na to, że są tam rzeczy aktualne do dzisiaj, czy jako ciekawostkę historyczną? To jednak praca wydana w 1928 roku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
też jestem ciekaw tych błędów...niestety książka ma wiele błędów i to dość poważnych
Napisano Ponad rok temu
Kilka spotrzezeń
po pierwsze ta pozycja to przede wszystkim miź instrukcji amerykańskich US Army i USMC. Instrukcje tych dwóch formacji różnią się (tak dla uściślenia to instrukcje SEAL czy Special Forces różnią się w stosunku w/w wiec można nawet powiedzieć że amerykanie maja niezły bajzel i raczej o kompatybilności pododdziałów w/w formacji można zapomnieć)
Zaprezentowany materiał jest relatywnie "stary" i niektóre elementy taktyki uległy niemal odwróceniu do góry nogami - dotyczy to przede wszystkim taktyki walki w pomieszczeniach. Zdecydowanie większy nacisk obecnie kładzie się na techniki statyczne w połączeniu z siła ognia niż Dynamic Entry pozostawiając w zasadzie ten sposób jedynie do sytuacji zakładniczych. Powiecie pieprze bzdety - no cóż popatrzcie na sytuacje wyeliminowania Osamy B. Operacja trwała kilkadziesiąt minut i... nie zginął żaden amerykański żołnierz, natomiast gdyby przeprowadzono ja powiedzmy w 2004 roku trwałaby krócej i... pewnie ktoś by oberwał. Zważywszy że wyszkolenie jednego operatora trwa powiedzmy kilka lat i kosztuje full kasy opłaca sie zwolnić na kilka minut tempo akcji i przywieźć go do domu w całości.
jeżeli zamierzacie się nauczyć taktyki z książki to pamiętajcie że rysunki maja charakter poglądowy a ponieważ diabeł tkwi w szczegółach więc w książkach ich nie znajdziecie bo... amerykanie tez dobrze wiedzą ze talibowie czytają ich instrukcje odtajnione m.in na mocy ustawy Kubarka. Szkoleniem zajmują się instruktorzy a instrukcja pełni role mocno uzupełniającą. Jeżeli ktoś uważa że ta książka zawiera tajemna wiedzę to się zdziwi - jest to wyciąg ze wspomnianych ogólnodostępnych instrukcji - fajne jest to ze jak ktoś sie bawi w ASG to znajdzie ciekawy materiał by uzupełnić swoją wiedzę, ale nie łudźcie sie - grom tej książki nie używa jako podręcznika szkoleniowego :twisted:
Daleki byłbym od ocen czy dana technika sie sprawdza czy jest błędna, każdy ma prawo do swojego zdania ale fajnie by było pewne rzeczy ubrać w argumenty. - nie byłem w Faludzy w 2004 roku więc się nie wypowiem czy sie sprawdziła czy nie, ale wiem jedno - szturmowanie pomieszczeń obecnie przebiega metodycznie i spokojnie, wolno i dokładnie, przede wszystkim bezpieczeństwo własne, bo przeciwnik jest przebiegły, inteligentny, działa nieszablonowo i jest go więcej niż nas.
Opracowanie ma charakter poglądowy i tak należy je traktować jako przegląd instrukcji, z tego co widziałem to autorzy nie mają aspiracji do tego by prezentowany materiał demonstrować jako wzorcowy, znajdziecie natomiast cały standard - haki, krzyże, kombinowane wejścia itp - napisane suchym językiem bez zadawania sobie pytań i odpowiedzi. To wygląda tak tamto wygląda tak to ma takie plusy tamto ma takie itp.
Dla mnie to pozycja pozytywna i na pewno brakowało takiego opracowania w j. polskim.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jego dzieło było wykorzystywane w szkoleniu konspiracyjnym pododdziałów AK i NSZ, miałem okazję nawet znaleźć wersję powielaczową. We wcześniejszym wpisie Akahige zasygnalizował, że wykorzystywano propozycje Roweckiego w Powstaniu. Było tak istotnie, choć szereg elementów taktycznych które się w nim pojawiają pochodziło już z wypracowanej w konspiracji doktryny AK. I powiem tak, najdoskonalszą pod względem koncepcyjnym i edytorskim jest instrukcja saperów szturmowych z 1944 r., która jest perełką sama w sobie i przewyższa wiele kwitów, które wyprodukowali w tym zakresie w tym czasie Niemcy, Jankesi o Sowietach nie wspomnę.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do kupienia np. tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie zgodzę się, i to w obu przypadkach. Jedna i druga armia miała jednostki wyspecjalizowane snajperów, grenadierów spadochroniarzy itd. Bez szkolenia wartość bojowa była by żadna.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka wręcz LWP Bibliografia
- Ponad rok temu
-
Kolejne szkolenie snajperskie - Defendu
- Ponad rok temu
-
V obóz military i sportowy Polskiej Federacji Triarii