Jednorazowa akcja czy początek końca dupostójki?
Napisano Ponad rok temu
Pytanie, czy to był jednorazowy strzał, czy teraz zaczną się na świecie ostrzeżenia za tego typu grę?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przypadek? Nie sądzę!
Napisano Ponad rok temu
Ja uwazam (nie mam tu wielkiego doswiadczenia) ze powinny byc tepione akcje kiedy ktos wskakuje do gardy ze stojki nawet nie podejmujac proby jakiegokolwiek rzutu ani obalenia. Kolega teraz startowal lokalnie - poszlo mu zajebiscie, dostal zloto - widzialem pierwsze 2 walki, zaczynaja sie tak samo przeciwnik costam probuje po czym wskakuje mu na biodra do gardy i na nim wisi w powietrzu uczepiony gi, ten go kladzie delikatnie na ziemie delikatnie i zaczyna sie walka.Podwójna garda ssie i powinna być tępiona przepisami.
Jak dla mnie sensu w tym zadnego, na jakakolwiek logike sztuki walki nie przeklada sie to wcale a w dodatku sprawia, ze ludzie zamiast cwiczyc jakas baze do stojki ucza sie takich durnych akcji.
Chetnie poslucham jakie ludzie starsi stazem maja zdanie na ten temat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na szczescie, nie wiem jak jest trend na swiecie ale na polnocy UK na przyklad, na bjj chodza czesto ludzie co albo cwicza pod MMA/no gi albo z ludzmi z MMA i tez ich takie pomysly typu podwojna garda denerwuja.Bo to BJJ. W najczystszej sportowej formie.
Napisano Ponad rok temu
Z dyskusji na forum pamietam, ze zdaje sie nie bylo u Gracie nacisku na obalenia.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym wielu z zawodników BJJ miało w początkach po prostu dany z judo i nie musieli ćwiczyć stójki, bo mając czarny w judo rzucać umieli.
Jak dla mnie to wystarczy karać siadanie utratą 2 punktów. Okej. Pierwszy siadłeś, tracisz 2, przeciwnik się bunkruje i siedźcie sobie do końca, wtedy przegrywasz.
Napisano Ponad rok temu
Więc jak walczę z gościem dobrym w gardzie i mnie wciągnie (bo taką ma grę i wydaje mu się, że z gardy mnie pozamiata) to mam za darmo 2 punkty, mało tego, nie muszę nic robić poza bunkrem żeby wygrać.. flawless logic : PJak dla mnie to wystarczy karać siadanie utratą 2 punktów. Okej. Pierwszy siadłeś, tracisz 2, przeciwnik się bunkruje i siedźcie sobie do końca, wtedy przegrywasz.
Narazie jedyna federacja walcząca ze zmułą to FILA i wydaje mi się, że mają dobre podejście do tematu.
Napisano Ponad rok temu
o tym ze np. bjj w takiej formie sportowej jak jest teraz z tym czajeniem sie na advantage itd. jest nieogladalne dla zwyklego widza.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mam wrazenie ze samo srodowisko bjj tez jest tego swiadome stad te pomysly typu metamoris z walka do poddania, z 2 strony podobno (tu tylko wiem z 3 reki) w takim USA dzieciaki traktuja powoli bjj sportowe jako kariere/prace - czyli bedzie cisnienie zeby wykorzystac cokolwiek co pozwala wygrac, nie patrzac na istote i geneze sportu - jak to sie konczy widac po TKD WTF, podskakujace pajace z rekami wiszacymi po bokach.
cytaty z Halla
“I’m getting a little bit frustrated with jiu-jitsu to be honest. It’s getting to the point where the rules, I feel, are really getting in the way.”
“I want to win, I want to win more than anything, but I want to win the right way.”
“We all got into jiu-jitsu because at the time there was a lot of purity, but I think that’s getting diluted over time and I feel disappointed.”
Napisano Ponad rok temu
Więc jak walczę z gościem dobrym w gardzie i mnie wciągnie (bo taką ma grę i wydaje mu się, że z gardy mnie pozamiata) to mam za darmo 2 punkty, mało tego, nie muszę nic robić poza bunkrem żeby wygrać.. flawless logic : P
Narazie jedyna federacja walcząca ze zmułą to FILA i wydaje mi się, że mają dobre podejście do tematu.
No tak właśnie wygląda sytuacja w "naszym" Grapplingu na dzień dzisiejszy (patrz walki zapaśników z bjj'owcami), tyle tylko, że dostaje się jeden punkt, choć to w sumie bez różnicy czy walka skończy się 1:0 czy 2:0. A bunkier przy 5 min. walkach też nie jest aż tak mega trudny.
Czy mnie coś ominęło i już nie ma pkt ujemnych za wciąganie do gardy?
Napisano Ponad rok temu
jak cie z gardy pozamiata to i tak wygra ite dwa punkty roznicy nie robia.Więc jak walczę z gościem dobrym w gardzie i mnie wciągnie (bo taką ma grę i wydaje mu się, że z gardy mnie pozamiata) to mam za darmo 2 punkty, mało tego, nie muszę nic robić poza bunkrem żeby wygrać.. flawless logic : P
Jak dla mnie to wystarczy karać siadanie utratą 2 punktów. Okej. Pierwszy siadłeś, tracisz 2, przeciwnik się bunkruje i siedźcie sobie do końca, wtedy przegrywasz.
a jak sie przejedzie raz drugi piaty to sie zastanowi moze ciutke nad strategia...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Metamoris , z jedną 20 minutowa rundą. Walka kończy się poddaniem lub remisem. tu masz reguły
Bardzo ciekawe. W jakim systemie odbywają się zawody? Już byla jedna edycja, tak? Obejrzałem sobie highlight, da się gdzieś znaleźć dłuższy film?
Napisano Ponad rok temu
Metamoris to o ile sie nie myle na zaproszenie organizatora.
Napisano Ponad rok temu
nonsensjak cie z gardy pozamiata to i tak wygra ite dwa punkty roznicy nie robia.Więc jak walczę z gościem dobrym w gardzie i mnie wciągnie (bo taką ma grę i wydaje mu się, że z gardy mnie pozamiata) to mam za darmo 2 punkty, mało tego, nie muszę nic robić poza bunkrem żeby wygrać.. flawless logic : P
a jak sie przejedzie raz drugi piaty to sie zastanowi moze ciutke nad strategia...
Napisano Ponad rok temu
W przypadku systemu pucharowego myślę że dało by się to oglądać, bo ludzie naprawdę cisnęli by na szybkie skończenia ponieważ godzinna walka nawet wygrana i tak wykluczy Cię z zawodów.
Na takie zawody bym sobie chciał pojechać bo od kiedy trenuję nie tak często to bardziej w trakcie walki patrzę na poddania i obrony przed nimi bo na punkty i śledzenie przepisów nie mam czasu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Alliance Jiu Jitsu-nowa sala w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Panteon Mistrzów III amatorskie MMA, submission dzieci
- Ponad rok temu
-
XI Puchar Polski BJJ w Koninie - 18 maja 2013
- Ponad rok temu