Chinskie style zawierające walkę w parterze ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, że generalizowałem.. na pewno jednak nie możecie zaprzeczyć, że większość. A skoro ktoś chce ten parter omijać to tylko jego prawo i wybór
Jakoś z tych szkół które znam chyba żadna tego nie ma
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W Shuai Jiao istnieje parter,choc nie ma na niego polożonego nacisku,ale wiedzieć o tym może tylko ktoś,kto ma szerszą wiedzę,niż to,co znajdzie w internecie..
witam
napisz coś wiecej na ten temat kiedyś w czasopismie karate-kung fu były artykuły na temat Shuai Jiao i były tam informacje , że zawiera równiez uderzenia i kopniecia
Napisano Ponad rok temu
Podczas sparingów przewracałem partnera i walka była skończona. Myślę, że współcześnie instruktorzy mogliby zrezygnować z tradycji i nauczać także walki na ziemi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma parteru w Shuaijiao. Dałeś się oszukać Bulion
hiba nie.Może Ciebie któś oszukał.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
elementy parteru,od parteru jest bjj...
Pomijając już kwestię jaką poruszył przedmówca - że elementy parteru to nie parter ;-) , to proszę Bulion rozwiń kwestię tych elementów, jakie to są, te elementy jak mają się do całości systemu i jego zasad, jak wpisują się w jego nauczanie i filozofię oraz zapewnij nas (choć wolałbym, i nie tylko ja zapewne, konkretne dowody), że nie jest to nowo moda, jaka obecnie panuje w różnych sztukach walki, a która przejawia się tym, że dany instruktor coś tam uczy co sam umie lub wie, a robi to by
1 przyciągnąć więcej ludzi na tzw parter czyniąc zajęcia mierną alternatywą dla typowo parterowych systemów
2 otworzyć oczy, umysły etc uczniów na inne rzeczy
3 dać im ew podstawy do kontynuowania walki w takim położeniu choć nie ma ich w systemie
4 zapchać zajęcia czysto systemowe tego typu papką, z różnych powodów
5 6 ... można jeszcze tak trochę powymieniać więc ja poprzestanę na 4
Innymi słowy powiedz, że dane, konkretne, te same, elementy uczy się w różnych szkołach danej wersji/odłamu/linii shuai jiao tak samo lub względnie bardzo podobnie pod względem metodycznym jak i technicznym. Fajnie jakby jeszcze dało się to uzasadnić, niekoniecznie w naciągany sposób, zasadami systemu i filozofią podejścia do walki jakie zazwyczaj występują w chińskich stylach.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
techniki w parterze,to nie parter?elementy parteru to nie parter.
Nie chce mi się wykłucać i polemizować,ani też filozofować,gdzieś za rok może zamieszczę jakieś materiały na ten temat.
pozdrawiam
jak coś,to na priva
Napisano Ponad rok temu
w shuaijiao punktowalo i punktuje tylko rzuty w ktorych przeciwnik jest na ziemi a ty stoisz dalej wiec jak obaj jestescie na ziemi, zero punktow, restart
Napisano Ponad rok temu
a czy jest tez kuai jiao?
Napisano Ponad rok temu
nie chodzi mi o sport.czy nie cwiczy sie w shuai jiao technik w parterze?albo samoobrony?
a czy jest tez kuai jiao?
nie ma zadnych technik shuai jiao w parterze!!!! kuai jiao to sa tzw szybkie rzuty, nie z misia tylko z ruchu
ale ty uzywajac tej nazwy dajesz mi odpowiedz skad bierzesz swoje idiotyzmy....
z ksiazki Liang Shou Yu Chinese fast wrestling for fighting
tylko jakbys troche pomyslal to moze bys sie zastanowil dlaczego ten mini rozdzial o walce w parterze jest demonstrowany nie przez Lianga jak reszta ksiazki tylko przez jakiegos bialasa w japonskim gi czyli od razu to pokazuje ze z chinskimi sztukami walki nie ma to nic wspolnego!!!!
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja mam tylko doswiadczenie z Polskim KF i tutaj nigdy nie spotkałem sie z parterem trenowanym jako element stylu. Jakies implementacje z samoobrony tak. Jakies techniki konczace trenowane na sucho na klepce bez skladu i ladu to tak. Jakies kulanie u instruktora, ktory ma takze dana w Judo - tak.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowa szkoła Chi Sim Wing Chun w Łodzi
- Ponad rok temu
-
Spotkanie dotyczące posługiwania się mieczem chińskim Jian
- Ponad rok temu
-
Yiquan - perspektywy rozwoju [artykuł]
- Ponad rok temu
-
Seminarium Ving Tsun - Warszawa 26-27.01.2013 r.
- Ponad rok temu
-
Życzenia świąteczne
- Ponad rok temu
-
Trening przez miesiąc za darmo!
- Ponad rok temu
-
Seminarium Ving Tsun - Warszawa 15-16.12.2012 r.
- Ponad rok temu
-
A czy kung fu można się nauczyć?
- Ponad rok temu
-
Zui Quan
- Ponad rok temu
-
SPECJALNA OFERTA
- Ponad rok temu