Jak cwiczyc atemi w aikido i po co?
Napisano Ponad rok temu
Tymczasem, w nawiązaniu do niedawnego przyczynka do dyskusji o atemi oraz postawionego przeze mnie pytania: jak prawidłowo ( czyli celowo ) ćwiczyć atemi, filmik z prawdziwym atemi. Niestety, znowu w wykonaniu nie aikidoków ( bo nie znalazłem takiego filmu w sieci ) tylko zawodnika MMA, z jednej ze świeżych ( 04 sierpnia ) gal UFC on FOX 4 ( 2:46 ):
"Atemi" zadane zostało palcami w oko, idealnie w tempo,w momencie wyprowadzania ciosu (lewą ręką) przez przeciwnika ( widać wyraźnie w kilku powtórkach ). Czy tego rodzaju atemi umożliwiłoby łatwiejsze wykonanie jakiejś techniki aikido ( np. shiho nage lub irimi nage )?
Napisano Ponad rok temu
A jak to ćwiczyć? Bardzo prosto. Uke zakłada jakąś maskę chroniącą przedewszystkim oczy ale umożliwiającą również widzenie. Tori macza palce w farbie i heja dziubiemy, tłuczemy, wsadzamy palce do oka. Znaki po farbie na masce uke zweryfikują czy udało nam się w te oczko trafić. Oczywiście co czas jakiś maskę należy przetrzeć coby uke widział co się dzieje ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tu nie chodzi o to, kto z kogo zrobiłby miazgę. Wkleiłem ten film, bo nie miałem aikidockiego.
Maska na twarz nie rozwiązuje problemu. Przede wszystkim znosi efekt bólowy takiego atemi ( wbrew pozorom nie jest wcale trudno trafić kogoś palcami w oczy ). Na filmie widać wyraźnie opóźnienie czasowe pomiędzy trafieniem w oko a wycofaniem się trafionego z walki. Czy takie atemi może pomóc przy wykonaniu techniki opartej na przechwycie ręki ( a to większosć technik aikido )?
Kenji Tomiki zrezygnował z połączenia atemi z rzutami i dźwigniami. Wydzielił jedynie pieć technik atemi ale one miały charakter samoistny jak shomen ate, aigamae ate, gyakugamae ate, itd.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
( wbrew pozorom nie jest wcale trudno trafić kogoś palcami w oczy ).
(...)
.
Rozumiem , ze ćwiczysz trafianie kogos palcami w oczy , skoro twierdzisz , ze to nie jest trudne. Pytanie: czy ćwiczysz takie techniki atemi podczas treningu Aikido? Tak tylko pytam...
Napisano Ponad rok temu
to dlatego tak płakał :-)
Napisano Ponad rok temu
Przygotuj się na to, że Akahige odpowie że w Aikido nie ma ani założeń, ani metod, ani w ogóle niczego.(...) błędnych założeniach technicznych, ale na błędnych metodach treningowych. (...)
Napisano Ponad rok temu
takie atemi może pomóc w przechwycie rąk, tylko że to w aikido za małoCzy takie atemi może pomóc przy wykonaniu techniki opartej na przechwycie ręki ( a to większosć technik aikido )?
jak sam zauważyłeś taki cios spowodował wycofanie gościa, takie ogólne zwiotczenie mięśni, po prostu przestał być aktywny. O ile w innych SW, byłaby to świetna okazja do skończenia gościa, to w aikido kłopot jest taki że techniki po aikidowemu nie będą działać, bo nie ma ruchu "uke".
tylko czy to temat na dział filmiki?
może nowy o atemi w aikido?
Napisano Ponad rok temu
Akahige Kononowicz :-)Przygotuj się na to, że Akahige odpowie że w Aikido nie ma ani założeń, ani metod, ani w ogóle niczego.(...) błędnych założeniach technicznych, ale na błędnych metodach treningowych. (...)
Napisano Ponad rok temu
Pytanie: czy ćwiczysz takie techniki atemi podczas treningu Aikido?
Ćwiczyłem. W tym celu kupiłem nawet okulary ochronne w Castoramie.
Sam wiele razy dostałem w oko, a także dziabnąłem ( niechcący ) swojego przeciwnika w sparringu. W tej samej gali UFC on FOX 4, w innej walce, sędzia zwrócił uwagę zawodnikowi by nie wystawiał rozcapierzonych rąk w stronę twarzy przeciwnika. Na youtube można znaleźć wiele filmów z zastosowania "eye poke" w walce, np. ten:
W systemach walki wręcz z okresu II wojny światowej ( np. w systemie Fairbairna ) stosowano do tego celu specjalną technikę zwaną "tiger claw". Atakowało się nią całą twarz, a oko obrywało przy okazji.
Prorock,
Nie napiszę, że w aikido nie ma niczego. Mają zastosowanie klasyczne metody nauczania ruchu: analityczna i syntetyczna, ale już kompleksowa jest dyskusyjna ponieważ nie wychodzi poza kształtowanie prostej reakcji ruchowej.
Nie mają za to zastosowania metody treningowe co wynika z ich definicji: jest to sposób prowadzenia pracy szkoleniowej przez trenera prowadzący do uzyskania optymalnych efektów treningowych. Jeżeli więc nie określimy efektów nie będziemy mogli stosować metod treningowych. A co ma być efektem treningowym w przypadku aikido?
No właśnie. Szczepanie drogi, mógłbyś wydzielić ostatnie posty do nowego tematu pt. "Jak ćwiczyć atemi w aikido?"tylko czy to temat na dział filmiki?
może nowy o atemi w aikido?
Chyba kiedyś coś takiego było...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A mnie np. rażą idiotyczne posty nie związane z tematem, ale jak widzisz Czarny Mścicielu nie można mieć w życiu wszystkiego ;-)Ej to tylko mnie raza te brzuchate senseje? Jak sie juz nie chce im biegac to moze przynamnej mniej chleba...
Napisano Ponad rok temu
ja od czasu jak nie jem zrzuciłem pare kilo ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Nadwyżkę kalorii redukuję potem odpowiednią ilościa piwa, oczywiście...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jacek Wysocki 8 dan !!!
- Ponad rok temu
-
Po co ćwiczymy Aikido?
- Ponad rok temu
-
Seminarium Shinkage ryu kenjutsu - Warszawa
- Ponad rok temu
-
Arikawa sensei
- Ponad rok temu
-
AIKIDO pod Samoobronę
- Ponad rok temu
-
Kolega Voivod 4 dan... :)
- Ponad rok temu
-
Warsztaty Aikido w Sopocie - 2 czerwca
- Ponad rok temu
-
Allan Ruddock -poszukiwany film
- Ponad rok temu
-
Szanowna Redakcja na szerokich wodach :)
- Ponad rok temu
-
Staż - Fabrice Croizé 4dan Aikikai - 12-13.05.2012
- Ponad rok temu