Jacek Wysocki 8 dan !!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
temat nadawania i dostawania stopni w sztukach walki jest zawsze trudny
ja rozumiem wątpliwości niektórych, sam mam wiele takowych
jednak nie mam zwyczaju tak oceniać jak przedmówca, raczej jestem ostrożny
co do jakichkolwiek stopni w aikido, zdanych, dostanych, nadanych samemu sobie, co za różnica,
z punktu widzenia SW i tak są z nic więc o co kaman?
o kasę? nikt nikomu nie broni robić czegoś dla kasy, życie człowieka opiera się na robieniu dla kasy czegoś tam...
jeśli ktoś dobrze zarabia , a ktoś inny słabo robiąc to samo, to odpowiedź jest prosta...
ja zarabiałem nieźle na aikido, teraz prawie nie zarabiam, nie czuję się przez to ani lepszy, ani gorszy
co do kontynuowania Lini Kobayashi, znam kilku uczniów Kobayashi sensei, żaden on nie robi dokładnie takiego aikido jak Kobayashi, znam kilku uczniów uczniów Kobayashi, tez nie robią jak ich nauczyciele...
to normalne dlatego to "linia Kobayashi", a nie "kopia Kobayashi", co w tym dziwnego?
co do 8 dana Jacka Wysockiego,
w sumie to przecież sprawa dającego i odbierającego, po co to komentować?
powinniśmy się cieszyć ich radością, jak na aikidoków przystało...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Warto sie nieraz zastanowic co jest lepsze czy powielac stare rzeczy i byc bladym jak ostatnia kopia z Xero czy warto rozwijac sie samemu, zgodnie z wlasna budowa, predyspozycjami itp inspirujac sie tylko przeszloscia.
Przypominaja mi sie w takich chwilach osoby ktore np wszedzie neguja po necie to co ja robie a jak potem okazuje sie jestesmy wspolnie na jakims seminarium to przemykaja sie pod scianami udajac ze to nie one. Patrzac sie na nich okazuje sie ze wszechwiedzacy wojownicy ze szczytnymi ideami okazuja sie zakompleksionymi osobami ktore mimo ze nieraz szczyca sie kilkunastoletnim lub kilkudziesiecioletnim stazem cwiczenia zaytrzymali sie na poziomie tego co osiaga przecietnie zdolny student po dwoch latach treningu.
No coz karawany ida dalej kiedy psy szczekaja.
Niektorzy nigdy sie nie wyzbeda kompleksu zoltego czlowieka
Napisano Ponad rok temu
Niektorzy nigdy sie nie wyzbeda kompleksu zoltego czlowieka
czyli HCV?
Wiem, niesmaczne. Ale nie mogłem się powstrzymać :smile:
Napisano Ponad rok temu
Wiem, niesmaczne. Ale nie mogłem się powstrzymać :smile:
Nie znam osobiscie JW - znam tylko rozne opinie zle i dobre ale wnerwiaja mnie takie osoby rejestrujace sie anonimowo na forum zeby tylko komus przysrac i jeszcze innych chca moralnosci uczyc.
Nie mam dla takich ludzi grama szacunku.
A stopien to tylko gest pomiedzy nauczycielem a uczniem nic innego.
Napisano Ponad rok temu
Skoro ktoś tam uznał, żeby przyznać dan, to jaki problem? Tylko gratulować.
Z resztą, tak sobie myślę, że może chodzi o to, że mestro Savegnago puki jeszcze ma siły, chce wskazać najlepszych kontynuatorów swojej linii. Żeby w razie czego nie było problemu do kogo się zwrócić. I szarpaniny o schedę miedzy "5 danami". Jak dla mnie, nic w tym zdrożnego.
Ps. Samilu, "fafnosty" to wyższy niż średnia krajowa. ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Otóż to, tym bardziej, że nie za "umiejętności techniczne" został nadany, a za całokształt i zaangażowanie. Taki Ryszard "soke" Murat ma 10-ty dan w czymś tam i jakoś świat się z tego powodu w posadach nie zatrząsł. ;-)Tymczasem zarówno w obrębie jednej sw, jak przede wszystkim interdyscyplinarnie, dan nie mówi kompletnie o niczym.
Napisano Ponad rok temu
Czesc Kloss,witam, zenada, jakie aikido Kobayashi?,nauczyciel ktory za zycia swojego nauczyciela sam nadaje sobie stopnie : 5,6,7, a po jego !!! moze tytulowac to co robi : aikidem Kobayashi?
Pokaz swoje aikido, jakies video? Zobaczymy czy nie zenada? Masz na tyle honoru zeby podac wlasne imie i nazwisko, czy tylko oczerniasz zasluzonych ludzi jako anonimowy wojownik bezpiecznie zza ekranu kompa?
Jacek cwiczy i prowadzi treningi aikido dluzej niz ty zyjesz..... Jesli jego nauczyciel zdecydowal sie mu nadac ten stopien to jego prawo.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Po co ćwiczymy Aikido?
- Ponad rok temu
-
Seminarium Shinkage ryu kenjutsu - Warszawa
- Ponad rok temu
-
Arikawa sensei
- Ponad rok temu
-
AIKIDO pod Samoobronę
- Ponad rok temu
-
Kolega Voivod 4 dan... :)
- Ponad rok temu
-
Warsztaty Aikido w Sopocie - 2 czerwca
- Ponad rok temu
-
Allan Ruddock -poszukiwany film
- Ponad rok temu
-
Szanowna Redakcja na szerokich wodach :)
- Ponad rok temu
-
Staż - Fabrice Croizé 4dan Aikikai - 12-13.05.2012
- Ponad rok temu
-
Seminarium z Hiromichi Nagano (7 Dan Yoshinkan Aikido)
- Ponad rok temu