Taki misz masz - czyli w głowie dużo wątpliwości
Napisano Ponad rok temu
sztuki walki trenuje od stycznia 2011. Zaczynałem od kickboxingu - z którym ostatecznie pożegnałem się po 14 miesiącach. Sport walki bardzo dobry, jednakże pokochałem coś innego. Wraz z KB trenowałem seido karate - bardzo ciekawy styl, pełen tajemnic. Po pewnym czasie jednak treningi 2x w tygodniu - okazały się niewystarczające. Początkowo szkoliłem się w domu, ale jak wiadomo młokos z mlekiem pod nosem - doświadczenia nabierze głównie podczas pracy w klubie. A że mieszkam w małej mieścinie - to i sztuk mam nie wiele do wyboru. Ogólnie z racji tego iż lubię filozofię w SW - postanowiłem dorzucić styl chwytany - czyli ju jitsu. Teraz jednak czuje że znów czegoś mi brakuje.
Trenuje 3x w tygodniu (pon/śr - seido, czw - j-j). Chciałbym dorzucić coś we wtorek i piątek. Weekend mam zarezerwowany na walkę z bronią (sobota, uczę się posługiwać nunchaku, bokenem, tonfą - wkrótce może zapisze się na jakieś 'coś' z bronią - ale ciężko dorwać w Krakowie taką sztukę, bo o mojej mieścinie nawet nie wspomnę) a niedzielę na akrobatykę (taki cel osobisty - nigdy nie byłem jakimś dobrym gimnastykiem, a chciałem pokazać że umiem).
We wakacje zarówno seido jak i j-j nie będą funkcjonować i wrócą we wrześniu. Na całe 2 miesiące zaplanowałem wyjazdy do Krk i tam treningi ju-jitsu (pon/śr) i jakieś SW (wt, czw, pt) - myślałem o MT w Am Nat.
Ale mniejsza o to - we wrześniu jednak wróci to co ma wrócić a z tym mój problem. Nie za bardzo roztropne będzie dodawanie kolejnej SW - już 2 to i tak dużo. Niestety chciałbym się uczyć i zbierać doświadczenie dalej, jednakże u nas istnieją następujące kluby: karate oyama (wt/pt - idealnie pasuje - ale jest sens łączyć?), mma (pon/śr), seido i j-j.
W Krk (mieszkam 50km od - ale busem mógłbym dojeżdżać) - mógłbym coś wybrać. Myślałem o j-j - ale nie znam sekcji co trenuje we wtorki i piątki (jest sekcja co trenuje we wt - ale znów koszta, bo pt byłby wolny). Natomiast seido chyba odpada (trening w 2 klubach? Nie wiem czy nie miałbym jakiś problemów np. podczas egzaminów). Choć z drugiej strony seido np. w Bielsko-białej mógłbym trenować we wt i pt (mam nawet blisko do B-. Nie wiem jak jest w Krk (tu studiuje i byłoby lepiej).
Ale wracając do planów.
Myślałem o bjj (jako dodatek do jj) i w piątek boks (takie urozmaicenie dosyć skuteczne) w klubie grappling. Byłoby spoko z dojazdami i nawet z ceną. Ewentualnie aikido. Fajną opcją jest MT bo treningi od pn do pt ale z drugiej strony nie chce mieszać z karate. Co myślicie?
Napisano Ponad rok temu
Zajrzyj tu, zajrzyj tam i wybierz to, co Ci się spodoba.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiscie to kwestia celów- jak ktos chce się wyżyć fizycznie - to to moze być świetny sposób- plus jest taki ,ze taka przekrojówka pozwala uniknąć jednostajności ćwiczeń- np pięd razy w tygodniu stac godzinami i nawalac mae kage w powietrze to moze być zabójcze dla stawów i układu nerwowego ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chwytajac od razu kilka srok za ogon nie pozostaja nawet w reku piora.
Chcac od razu mieszac nic dobrze nie opanujesz - bo zasady czesto sie wykluczaja.
Napisano Ponad rok temu
Pochodz po roznych sekcjach wybiez sobie jeden system najlepiej z wlasnymi zasadami nie mieszany i opanuj to na przyzwoitym poziomie potem bedziesz dolaczal do tego inne style. Czy tez zmienial.
Chwytajac od razu kilka srok za ogon nie pozostaja nawet w reku piora.
Chcac od razu mieszac nic dobrze nie opanujesz - bo zasady czesto sie wykluczaja.
Wiem o tym, dlatego trenuje seido. Ju jitsu jest ciekawym urozmaiceniem, bo notabene wiele uderzeń mam wziętych bezpośrednio z karate. Mówiłem sihanowi o tym że trenuje karate i niejednokrotnie mamy uderzenia typu mawashi czy zuki - i skuteczne sposoby obrony przed nimi.
Od września być może będzie dodatkowy trening j-j we wtorek, a w piątek będę ćwiczył karate (głównie techniki i lekkie sparingi) z kolegą, który trenuje już kilkanaście lat. Jednakże na okres wakacji wypadałoby coś znaleźć. Bo nie chce wypaść z 'formy'.
MMA mnie nie interesuje, pasjonuje się wsch. SW i niech tak zostanie. Byłem w różnych sekcjach - dla ciekawości sprawdziłem capoeirę (nie podoba mi się, choć klimat jest fantastyczny), MT (wysoki poziom, dużo sparowania).
Napisano Ponad rok temu
Nikt ci nie każe przestać się interesować, a MMA + wschodnie sztuki walki potrafią zaowocować ciekawymi efektami, np. pasem mistrzowskim w LHW.MMA mnie nie interesuje, pasjonuje się wsch. SW i niech tak zostanie.
Napisano Ponad rok temu
MMA mnie nie interesuje, pasjonuje się wsch. SW i niech tak zostanie.
Nie jesteś w stanie tego wiedzieć, dopóki nie spróbujesz. Poza tym jedno nie wyklucza drugiego, można trenować wschodnie sztuki walki i poszerzać horyzonty w czysto usportowionych "zachodnich". Jest inne podejście, równie ciekawe. Moim zdaniem warto spróbować, sprawdzić samemu. Tym bardziej, że tam naprawdę nauczysz się łączyć i wykorzystywać swoje umiejętności, oddzielnie trenowanie różnych rzeczy Ci tego nie zapewni.
Napisano Ponad rok temu
MMA mnie nie interesuje, pasjonuje się wsch. SW i niech tak zostanie.
Nie jesteś w stanie tego wiedzieć, dopóki nie spróbujesz. Poza tym jedno nie wyklucza drugiego, można trenować wschodnie sztuki walki i poszerzać horyzonty w czysto usportowionych "zachodnich". Jest inne podejście, równie ciekawe. Moim zdaniem warto spróbować, sprawdzić samemu. Tym bardziej, że tam naprawdę nauczysz się łączyć i wykorzystywać swoje umiejętności, oddzielnie trenowanie różnych rzeczy Ci tego nie zapewni.
Owszem, masz rację. Ale 'nasza' sekcja MMA jest słaba - po znam opinie kolegów. Zresztą 2h tygodniowo to niezbyt dużo, a cena również jest dość wygórowana.
Ogólnie to postaram się pochodzić po różnych sekcjach i zobaczę jak to wygląda. Myślałem o łączenie seido z oyamą/kyokushin. Ale z drugiej strony to już za duży misz-masz. Przejdę się na boks/bjj i zdam relację.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pomoc bardziej doświadczonych. PILNE!
- Ponad rok temu
-
Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
- Ponad rok temu
-
Utwardzanie (argumenty przeciw)
- Ponad rok temu