Skocz do zawartości

Zdjęcie

Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

budo_osadnik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 973 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
Czołem

Pozwolicie że opuszczę wstęp tj. oszczędzę Wam "swojej historii":) i przejdę do sedna.

Jakie znacie combaty,sztuki/sporty walki które są nauczane w Polsce, a w których priorytetem jest uderzanie otwartą dłonią czy też jej przegubem.
Przychodzi mi do głowy tylko Combat 56,Defendu i ESDS, poprawcie mnie jeśli się mylę i dajcie znać co ewentualnie pominąłem.

Z góry dzięki.
O.
  • 0

budo_administrator
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4477 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
W KM sa takie uderzenia. W Pankrationie chyba też, ale musiałby to potwierdzić ktoś kto to trenował. O ile mnie pamięć nie myli Partyzant to trenował.

W wyszukiwarce znalazłem też informacje że w Ryu Te sa takie uderzenia http://www.forum-kul...showtopic=57139

PS. Bas Rutten uderzał w ten sposób.
  • 0

budo_osadnik
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 973 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ryu Te? Dzięki za info. i za pomysł z wyszukiwarką,człowiek nie myśli przy piątku :oops:
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Yin Baguazhang? zhang to dlon w mega uproszczonym tlumaczeniu.
Ale w Polsce to bym sie tego nie uczyl :)

BAs Rutten mowi o palm strikes w podcascie Rogana.
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bas Rutten mówił o tym niejeden raz. Większość jego walk w Japonii (Pancrase) odbywała sie bez rekąwic, w związku z czym uderzał właśnie otwartymi dłońmi/nagarstkiem i nawet ponoć zdarzało mu się tak nokautować.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wspomnien czar :) Przypominaja sie pierwsze Reele z Sherdoga. Jest taki fajny moment na hajlajcie Ruttena jak takis japonczyk zalicza zlamanie nosa po takim pacnieciu:)
z tym ze u niego to raczej byla koniecznosc a nie pomysl - zaciekawilo mnie o czym nie wiedzialem, ze on z piesci uderzal bez owijania w tasmy znaczy zakladal rekawice na gola piesc nawet chyba w czasach jak zaczynal w kicku.
  • 0

budo_tw.dziki
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 364 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

z tym ze u niego to raczej byla koniecznosc a nie pomysl

Mówi, że używał tego jeszcze przed Pancrase, jak był ochroniarzem w klubach.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no costam chyba wspominal nie wiem z jakich dokladnie powodow, koniecznosc chodzilo mi o to jak opowiadal o zasadach pancrase tak skonstruuowanych zeby promowac japonskich chwytaczy, stad te kuriozalne ochraniacze na piszczele i zakaz walenia z piesci.
Zreszta tam, podcast jest za darmo:)
  • 0

budo_tw.dziki
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 364 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie w podcast'cie wspominał, że uderzenie "palm of the hand", pozwala czasem "zmieścić" się z ciosem, w miejscu gdzie zwykły prosty by nie wszedł.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem, ale to juz moje zdaie, sa tez takie miejsca gdzie uderzenie nasada dloni dziala lepiej niz piescia ze wzgledu na powierzchnie w ktora sie uderza i budowe dloni; bok zuchwy, zebra, obojczyk.
  • 0

budo_esds tactical
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wypowiem się w moim systemie. Dopracowaliśmy się specjalnej techniki uderzeń której celem maksymalizacja energii ataku. Nie jest to tzw Birch slap - dziesiątki filmów pokazuja w necie kretynów którzy nawzajem wypłacają sobie strzały z liścia aż któryś z nich padnie. Nasze "Liście" sa "nieco" inne i film bardzo szybko by sie skończył. Walimy w dynie, oko, boczną powierzchnie szyi, kark, pachwiny, plecy (okolice kapturów z tyłu - do technik interwencji - obaleń) przedramiona - głownie choć nie są to wszystkie strefy atakowane liściami. Ja sam byłem wychowany na tradycyjnych technikach uderzeń kick boxingu - karate - krav maga i trudno było mi uwierzyć w te liscie póki nie dostałem. Trochę mi sie wtedy przestawiło.

Pozdrawiam miłośników liści.
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie, na ile skuteczna jest technika ciosu podbródkowego nasadą dłoni? Czyli chodzi mi o cios który można zadać raczej w bliskim dystansie, celując od dołu w brodę, lub ewentualnie prostym w brodę.

Jeszcze jedno. Wiem, że to nie jest bezpośrednio związane z ciosami zadawanymi otwartą dłonią, a bardziej chwytami kombatowymi, ale ciekawi mnie na ile skuteczne jest chwycenie przeciwnika za głowę w zwarciu i odchylenie jej do tyłu celem wytrącenia z równowagi i obalenia?
  • 0

budo_tharfin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 539 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja właśnie przewróciłem 130kg kumpla z pokoju obok :D
Z tyłu na brode go załpałem i ciągnąłem do góry i w boku, podobnie z przodu i za czoło :D

Tylko, że on jest raczej sprawny inaczej :D

Edyta.

Tylko nie wiem na ile tru combatowe to było :D
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

odchylenia głowy w celu wytrącenia z równowagi są bardzo skuteczne. Nawet jeśli ktoś ma bardzo mocny kark wystarczy zastosować ucisk i zazwyczaj mieknie.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Mam pytanie, na ile skuteczna jest technika ciosu podbródkowego nasadą dłoni? Czyli chodzi mi o cios który można zadać raczej w bliskim dystansie, celując od dołu w brodę, lub ewentualnie prostym w brodę.

To zalezy od wykonujacego

Jeszcze jedno. Wiem, że to nie jest bezpośrednio związane z ciosami zadawanymi otwartą dłonią, a bardziej chwytami kombatowymi, ale ciekawi mnie na ile skuteczne jest chwycenie przeciwnika za głowę w zwarciu i odchylenie jej do tyłu celem wytrącenia z równowagi i obalenia?

To samo co do pierwszego :)

Ale tak ry~you zauwazyl sa np naciski itp - aby cos bylo skuteczne nie wystarczy na kasecie zobaczyc jak to jest wykonywane bo tak naprawde nie widzimy co stoi za tym ze jedni cos wykonuja a innym wychodzi teoretycznie ;)

Naciski, rotacja bioter, barkow itp trzeba zrozumiec jak to dziala - mozna coc robic i robic cos dobrze a to wielka roznica.

tak samo z wszelkiego rodzaju plaskaczami - tak jak ESDS-Tactical napisal jedni moga sie walic po pysku i nic a innemu plaskacz nawet na klate czy brzuch wystarczy aby sie zwijal z bolu.
Wbrew pozorom wszystkiego trzeba sie nauczyc zeby dzialalo wlasciwie.

Pamietam juz w latach 80 wprowadzalismy w naszych sekcjach plaskacze co w szczegolnosci moi znajomi z kyokushinu sie smiali ze takie malo meskie - ale nawet po krotkim sparrinku gdzie mogli uderzac piesciami a druga osoba plaskaczami usmiech im niknal ;)

Potem w latach 90 kiedy troche znajomi jezdzili do Zbyszka z Bialegostoku - podejscie do plaskaczy zaczelo sie zmieniac wlasnie dzieki ESDS - sam tez sporo skorzystalem bo stwierdzilem ze moge cos robis jeszcze lepiej bez wywazania otwartych drzwi. Trzeba wybierać z róznych systemów to co najlepsze w nich.
  • 0

budo_esds tactical
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ju jitsu - podstawa łagodnej sztuki Kirby
"Atak na ośrodki nerwowe lub punkty nacisku może przybierać formę uderzenia lub kopnięcia....
... Uderzenie powinno ogłuszyć, nie uszkodzić. Większość uderzeń tego typy zadawana jest otwartą ręką. Istnieje wiele skutecznych uderzeń ogłuszających wykonywanych zwinięta pięścią. Przypominam że to uderzenie ma na celu ogłuszenie, a nie zranienie... - str 22.

Tyle w japońskiej sztuce walki ESDS swoje podstawy czerpie m.in z chińskich sztuk walki, nie mniej jak widać na pewnym poziomie wszyscy dochodzą do podobnych stwierdzeń i wniosków. W Szwecji u Slavo na złomowisku wybijaliśmy w samochodach szyby hartowane z liścia - pękały i nie ma tu sciemy jak z deskami. Musisz konkretnie pierdolnąć żeby pękła

Kiedyś miałem takie drobne zdarzenie gdzie napastnicy atakowali podstawa dłoni zwłaszcza jeden był uparty - było to smieszno-żałosne bo naoglądali się filmów z Van Damme i wydawało im sie że to takie skuteczne. W ogóle nie czułem tych strzałów i to mnie zaskoczyło - pozytywnie. Oni nie dostosowali techniki do strefy ataku i nie potrafili w ogóle uderzać ta techniką. Ja sam odczułem ja na sobie gdy demonstrował wejście na podbródek podstawa dłoni pewien angol. O kurwa - z kapci wyrywa!!! Zajebiste. Grunt to poczuć i zobaczyć. Nie wszystko co w instrukcjach na obrazkach wygląda chujowo jest chujowe i nie wszystko co na filmach fajnie wygląda działa w realu.
Ryyou - z tymi karkami to nie zawsze tak - zwłaszcza w realu i na adrenalinie.
  • 0

budo_mort
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1215 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie chcę się chwalić- ale w poście poniżej wyjasniłem mechanizm skuteczności ciosu w podbródek

uderzenie nasadą dłoni eliminuje straty energii wywołane elastycznością nadgrastka

cała tajemnica to zgranie dopchnięcia biodrami z usztywnieniem barku w momencie ciosu.
  • 0

budo_tw.dziki
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 364 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Generalnie, dużo można zrobić ze stojącym człowiekiem, kiedy kontrolujesz jego szyję/kark. Nie wiem jak to do końca działa, chyba masz dobrą dźwignię czy coś, ale spójrzcie, jak tajscy bokserzy potrafią miotać oponentami kiedy zapną ręce na ich karku.
  • 0

budo_uirapuru
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2966 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

w capoeira też tak się bije :)
  • 0

budo_blt
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 939 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bo bijecie jak baby :papieros:
A tak na poważnie to największe znaczenie ma gdzie palniemy i jak palniemy. A i tak najabrdziej efektowne jest przygrzanie z baśki ;-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024