Uderzanie otwartą dłonią itp. w systemach/sztukach walki
Napisano Ponad rok temu
Pozwolicie że opuszczę wstęp tj. oszczędzę Wam "swojej historii":) i przejdę do sedna.
Jakie znacie combaty,sztuki/sporty walki które są nauczane w Polsce, a w których priorytetem jest uderzanie otwartą dłonią czy też jej przegubem.
Przychodzi mi do głowy tylko Combat 56,Defendu i ESDS, poprawcie mnie jeśli się mylę i dajcie znać co ewentualnie pominąłem.
Z góry dzięki.
O.
Napisano Ponad rok temu
W wyszukiwarce znalazłem też informacje że w Ryu Te sa takie uderzenia http://www.forum-kul...showtopic=57139
PS. Bas Rutten uderzał w ten sposób.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale w Polsce to bym sie tego nie uczyl
BAs Rutten mowi o palm strikes w podcascie Rogana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tym ze u niego to raczej byla koniecznosc a nie pomysl - zaciekawilo mnie o czym nie wiedzialem, ze on z piesci uderzal bez owijania w tasmy znaczy zakladal rekawice na gola piesc nawet chyba w czasach jak zaczynal w kicku.
Napisano Ponad rok temu
Mówi, że używał tego jeszcze przed Pancrase, jak był ochroniarzem w klubach.z tym ze u niego to raczej byla koniecznosc a nie pomysl
Napisano Ponad rok temu
Zreszta tam, podcast jest za darmo:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam miłośników liści.
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze jedno. Wiem, że to nie jest bezpośrednio związane z ciosami zadawanymi otwartą dłonią, a bardziej chwytami kombatowymi, ale ciekawi mnie na ile skuteczne jest chwycenie przeciwnika za głowę w zwarciu i odchylenie jej do tyłu celem wytrącenia z równowagi i obalenia?
Napisano Ponad rok temu
Z tyłu na brode go załpałem i ciągnąłem do góry i w boku, podobnie z przodu i za czoło
Tylko, że on jest raczej sprawny inaczej
Edyta.
Tylko nie wiem na ile tru combatowe to było
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie, na ile skuteczna jest technika ciosu podbródkowego nasadą dłoni? Czyli chodzi mi o cios który można zadać raczej w bliskim dystansie, celując od dołu w brodę, lub ewentualnie prostym w brodę.
To zalezy od wykonujacego
Jeszcze jedno. Wiem, że to nie jest bezpośrednio związane z ciosami zadawanymi otwartą dłonią, a bardziej chwytami kombatowymi, ale ciekawi mnie na ile skuteczne jest chwycenie przeciwnika za głowę w zwarciu i odchylenie jej do tyłu celem wytrącenia z równowagi i obalenia?
To samo co do pierwszego
Ale tak ry~you zauwazyl sa np naciski itp - aby cos bylo skuteczne nie wystarczy na kasecie zobaczyc jak to jest wykonywane bo tak naprawde nie widzimy co stoi za tym ze jedni cos wykonuja a innym wychodzi teoretycznie
Naciski, rotacja bioter, barkow itp trzeba zrozumiec jak to dziala - mozna coc robic i robic cos dobrze a to wielka roznica.
tak samo z wszelkiego rodzaju plaskaczami - tak jak ESDS-Tactical napisal jedni moga sie walic po pysku i nic a innemu plaskacz nawet na klate czy brzuch wystarczy aby sie zwijal z bolu.
Wbrew pozorom wszystkiego trzeba sie nauczyc zeby dzialalo wlasciwie.
Pamietam juz w latach 80 wprowadzalismy w naszych sekcjach plaskacze co w szczegolnosci moi znajomi z kyokushinu sie smiali ze takie malo meskie - ale nawet po krotkim sparrinku gdzie mogli uderzac piesciami a druga osoba plaskaczami usmiech im niknal
Potem w latach 90 kiedy troche znajomi jezdzili do Zbyszka z Bialegostoku - podejscie do plaskaczy zaczelo sie zmieniac wlasnie dzieki ESDS - sam tez sporo skorzystalem bo stwierdzilem ze moge cos robis jeszcze lepiej bez wywazania otwartych drzwi. Trzeba wybierać z róznych systemów to co najlepsze w nich.
Napisano Ponad rok temu
"Atak na ośrodki nerwowe lub punkty nacisku może przybierać formę uderzenia lub kopnięcia....
... Uderzenie powinno ogłuszyć, nie uszkodzić. Większość uderzeń tego typy zadawana jest otwartą ręką. Istnieje wiele skutecznych uderzeń ogłuszających wykonywanych zwinięta pięścią. Przypominam że to uderzenie ma na celu ogłuszenie, a nie zranienie... - str 22.
Tyle w japońskiej sztuce walki ESDS swoje podstawy czerpie m.in z chińskich sztuk walki, nie mniej jak widać na pewnym poziomie wszyscy dochodzą do podobnych stwierdzeń i wniosków. W Szwecji u Slavo na złomowisku wybijaliśmy w samochodach szyby hartowane z liścia - pękały i nie ma tu sciemy jak z deskami. Musisz konkretnie pierdolnąć żeby pękła
Kiedyś miałem takie drobne zdarzenie gdzie napastnicy atakowali podstawa dłoni zwłaszcza jeden był uparty - było to smieszno-żałosne bo naoglądali się filmów z Van Damme i wydawało im sie że to takie skuteczne. W ogóle nie czułem tych strzałów i to mnie zaskoczyło - pozytywnie. Oni nie dostosowali techniki do strefy ataku i nie potrafili w ogóle uderzać ta techniką. Ja sam odczułem ja na sobie gdy demonstrował wejście na podbródek podstawa dłoni pewien angol. O kurwa - z kapci wyrywa!!! Zajebiste. Grunt to poczuć i zobaczyć. Nie wszystko co w instrukcjach na obrazkach wygląda chujowo jest chujowe i nie wszystko co na filmach fajnie wygląda działa w realu.
Ryyou - z tymi karkami to nie zawsze tak - zwłaszcza w realu i na adrenalinie.
Napisano Ponad rok temu
uderzenie nasadą dłoni eliminuje straty energii wywołane elastycznością nadgrastka
cała tajemnica to zgranie dopchnięcia biodrami z usztywnieniem barku w momencie ciosu.
Napisano Ponad rok temu
Generalnie, dużo można zrobić ze stojącym człowiekiem, kiedy kontrolujesz jego szyję/kark. Nie wiem jak to do końca działa, chyba masz dobrą dźwignię czy coś, ale spójrzcie, jak tajscy bokserzy potrafią miotać oponentami kiedy zapną ręce na ich karku.Jeszcze jedno. Wiem, że to nie jest bezpośrednio związane z ciosami zadawanymi otwartą dłonią, a bardziej chwytami kombatowymi, ale ciekawi mnie na ile skuteczne jest chwycenie przeciwnika za głowę w zwarciu i odchylenie jej do tyłu celem wytrącenia z równowagi i obalenia?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważnie to największe znaczenie ma gdzie palniemy i jak palniemy. A i tak najabrdziej efektowne jest przygrzanie z baśki ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Utwardzanie (argumenty przeciw)
- Ponad rok temu
-
Ku zawodowym turniejom Yiquan
- Ponad rok temu
-
dobre kluby w okolicach Zielonej Góry
- Ponad rok temu