Filmy,filmiki, pokazy 2
Napisano Ponad rok temu
i taki ładny aikidowy koniuszek, zamiast się rzucić całą banda na typa, to wszyscy ładnie się ukłonili
niestety mankamentem filmu jest to że w dalszym ciągu reklamuje aikido jako skuteczne ponad wszelkie możliwości
szkoda bo samo piękno ruchu i scenografii byłoby wystarczające.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym dopisał pod koniec filmiku, że "Pokazane w klipie techniki w żaden sposób nie nadają się do wykorzystania w jakiejkolwiek sytuacji. Film nie miał na celu ukazania skuteczności aikido, a jedynie piękno niemieckiej ziemi."niestety mankamentem filmu jest to że ...
Napisano Ponad rok temu
A co? Jakieś wątpliwości? ;-)Self defence :roll: :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tu - jak yoshinkanowcy wyobrażają sobie aikido w samoobronie:
Napisano Ponad rok temu
A co do samoobrony - ogólnie wszystko działa. Anatomia. Natomiast połączenie atak-wykończenie techniki szwankuje jak u wszystkich. Kwestia realności pola walki...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Już gdzieś było wałkowane.Masz tu otulinę :
.....
;-)
Kwestia realności pola walki - po co żołnierzowi samoobrona przed nożem? Czy człowiek który chce nas zabić (atakując nożem nie ma się raczej intencji przytulenia kolegi...) po wykonanym ataku zatrzyma się? Idea tantojutsu mówi, że przy ataku z góry ostrze trzymamy skierowane do siebie, by po bloku ściągnąć rękę do siebie i przy okazji pociąć oponenta.
Proponuję pianki i okulary robocze. Na luzie, dla fanu. Powygłupiać się, porobić parę technik. A potem przyśpieszyć - pozostanie tylko szermierka z wyciągniętą uzbrojoną rękę przed sobą. Każdy ćwiczy inaczej, na noże wszyscy sparują tak samo....
Napisano Ponad rok temu
Sentiel, sparowanie sparowaniem ( lizanie loda przez szybę ) ale pooglądaj realne walki na maczety lub obronę przed nimi na YT. ;-)
Ps. Gdy patrze na ten filmik, to mam wrażenie, że albo Dziadek miał niezłe ADHD albo był taki naładowany Ki. :grin:
Napisano Ponad rok temu
Sentiel, sparowanie sparowaniem ( lizanie loda przez szybę ) ale pooglądaj realne walki na maczety lub obronę przed nimi na YT. ;-)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i...? Ja tam się na ćwiczenie z ostrym żelazem nie piszę, a przynajmniej nie z partnerem. Różnica między nożem a pianką jest taka, że pianką można dostać parę razy między oczy...
Napisano Ponad rok temu
Sentiel, sparowanie sparowaniem ( lizanie loda przez szybę )
Dobrze zrozumiałem, że dla Ciebie sparing to lizanie loda przez szybę?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido w Mma
- Ponad rok temu
-
ZAPRASZAM DO SEKCJI W WARSZAWIE
- Ponad rok temu
-
10-ty staż z Sensei Pascalem Guillemin - 25-26.02.2012
- Ponad rok temu
-
1 % dla Jacusia
- Ponad rok temu
-
Fotorelacja z pokazu hapkido Krakow 15.01. 2012
- Ponad rok temu
-
Staż w Warszawie z Pawłem Zdunowskim :)
- Ponad rok temu
-
Zaproszenie na cykl kursów edukacyjnych WOKÓŁ AIKIDO
- Ponad rok temu
-
Styczniowe warsztaty aikido z Markiem Podolczyńskim 4 dan!
- Ponad rok temu
-
staż wszechstylowy :-)
- Ponad rok temu
-
Polskie 6 dany
- Ponad rok temu