Aikido w Mma
Napisano Ponad rok temu
quote]
a mógł zabić
Napisano Ponad rok temu
Sensei zaraz sobie to odbił z nawiązką. Wkrótce potem, podczas zwykłej demonstracji koshi nage rozwalił bark jednemu z członków zarządu PFA. Jakieś pół godziny przed egzaminem na kolejny stopień dan! Który to egzamin został w związku z tym zaliczony jedną ręką.a mógł zabić
Napisano Ponad rok temu
Zrozum, to jest kwestia aikidockiej konwencji treningu, w której nie ma miejsca na sprawdzanie kto, komu, co zrobi.
Tori rzuca, uke pada, bo takie role pełnią. Nie ma tu miejsca na analizę techniki.
Konwencja jest taka jaką sobie obierzemy. W czym np taka metodyka treningowa MMA może być bogatsza od tej naszej aikidockiej? o zadaniówki i sparingi... i tylko dlatego że u nich w konwencji jest są przyjęte sparingi wg Ciebie są w stanie lepiej rzucać?
Napisano Ponad rok temu
Nie "tylko" tylko "aż". To nie jest kwestia konwencji, tylko metodyki treningowej. Bez sparringów ( i ćwiczeń do nich przygotowujących ) nie nauczysz się rzucać.i tylko dlatego że u nich w konwencji jest są przyjęte sparingi wg Ciebie są w stanie lepiej rzucać?
Napisano Ponad rok temu
A kto powiedział, że w Aiki ich nie ma? Kwestia wyobraźni i inwencji instruktora ;-)...zadaniówki...
...Nie ma tu miejsca na analizę techniki...
Jak najbardziej jest - ale na etapie wprowadzania kontr-technik. Potrzeba do tego "zaprawionych" Aikidoków, coby się nie pozabijali Ale ogólnie musi być i analiza techniki, i szukanie w niej dziur. Inaczej to tylko choreografia. Natomiast problemem jest przejście z poziomu tanecznego do poziomu luźno-sparingowego. To straszny szok pozwolić uke robić co mu się podoba i atakować po dowolnej płaszczyźnie. I nagle się okazuje, że nawet wysokie (czytaj czarne) stopnie używają środków "klasycznych", bo wejście w tempo i dystans, aby wykonać jakąś technikę wymaga tyle uwagi i planowania, że w tym czasie uke najnormalniej w świecie obija nam mordę.
To też jest powód, dla którego Kiod tak często pisze o low kick-ach Sparowanie poza dojo, to po prostu próba odczarowania maty i szukanie przełożenia między konwencją Aikido, a konwencją luźnych sparingów.
Napisano Ponad rok temu
Bez sparringów ( i ćwiczeń do nich przygotowujących ) nie nauczysz się rzucać.
Nieprawda, bez sparingów jestem w stanie się nauczyć rzucać, ale nie jestem w stanie wykonać rzutu w warunkach bojowych. Chociaż nie wiem czy powinienem to pisać, bo w taki sposób mogę poniekąd podważać umiejętności bojowe wszystkich aikidoków którzy nie walczą.
Napisano Ponad rok temu
Są, są ale stanowią niszę w świecie aikidockim ;-)A kto powiedział, że w Aiki ich nie ma? Kwestia wyobraźni i inwencji instruktora ;-)...zadaniówki...
Napisano Ponad rok temu
No, taaa...chyba manekina zapaśniczego ( jak w tym kawale o filmie "Wiedźmin": W scenie z potworem wystąpily dwa sztywniaki, jeden z lateksu, drugi z castingu... ) albo uke, który się tak zachowuje.Nieprawda, bez sparingów jestem w stanie się nauczyć rzucać,
Jest taki filmik na youtube jak jeden Gracie uczy dziennikarkę, która przeprowadza z nim wywiad, rzutu przez biodro. I ona się cieszyyyyyy, jak cholera, że jej wyszło. Jak tak ma wyglądać aikido, to ja dziękuję.
Napisano Ponad rok temu
poczekaj troche a i bjj bedzie tez takie
Napisano Ponad rok temu
Nie będzie. Podobnie, jak nie jest takie judo, sambo, zapasy, MMA czy muay thai - sztuki walki o takiej samej albo dłuższej historii.poczekaj troche a i bjj bedzie tez takie
Napisano Ponad rok temu
alez są sekcje judo dla tzw odlboyów, kobietNie będzie. Podobnie, jak nie jest takie judo, sambo, zapasy, MMA czy muay thai - sztuki walki o takiej samej albo dłuższej historii.poczekaj troche a i bjj bedzie tez takie
niesportowe grupy zapasów...
jakis czas temu widzialem ogloszenie o zapisach do sekcji Muay thai z opisem - JEST TO ŁAGODNA SZTUKA WALKI DLA KOBIET I DZIECI...
MMA - zobaczysz że będa grupy niezawodnicze, dla chetnych trenowania mieszenj konwencji
dal listonoszy itp...
poczekaj, a doczekasz
Napisano Ponad rok temu
No, taaa...chyba manekina zapaśniczego ( jak w tym kawale o filmie "Wiedźmin": W scenie z potworem wystąpily dwa sztywniaki, jeden z lateksu, drugi z castingu... ) albo uke, który się tak zachowuje.Nieprawda, bez sparingów jestem w stanie się nauczyć rzucać,
Jest taki filmik na youtube jak jeden Gracie uczy dziennikarkę, która przeprowadza z nim wywiad, rzutu przez biodro. I ona się cieszyyyyyy, jak cholera, że jej wyszło. Jak tak ma wyglądać aikido, to ja dziękuję.
Rozumiem że do momentu kiedy czytałeś cześć zdania zacytowaną powyżej potrafiłeś czytać, ale już kiedy doszedłeś do przecinka, nagle zatraciłeś tą umiejętność? tzn wiesz kiedy zacząłem pisać o warunkach bojowych? bo póżniej pisałem że bez sparingów w warunkach bojowych już się nie da rzucać.
Akahige za inteligentny jesteś żeby tak zdanie z kontekstu wycinać ;-)
Napisano Ponad rok temu
alez są sekcje judo dla tzw odlboyów, kobiet
niesportowe grupy zapasów...
jakis czas temu widzialem ogloszenie o zapisach do sekcji Muay thai z opisem - JEST TO ŁAGODNA SZTUKA WALKI DLA KOBIET I DZIECI...
MMA - zobaczysz że będa grupy niezawodnicze, dla chetnych trenowania mieszenj konwencji
dal listonoszy itp...
poczekaj, a doczekasz
Daj mi rynek zbytu a produkt się zawsze znajdzie ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Weź kartkę.
Zrób z niej kubeczek,
a napijesz się wody
Weź kartkę.
Zrób z niej samolocik.
On poleci, ty nie
Ale kubek i samolocik z papieru to sztuka.
Ćwicz Aikido.
Zamiast po prostu sobie ćwiczyć, za dużo chcecie od tego biednego Aikido. Jedni chca aby było bojowe, inni kontemplacyjne, jeszcze inni żeby było sportowe. Jedni upieraja sie , ze tylko atemi, inni, ze tylko krótkie techniki, jeszcze inni że tylko koliste i przestrzenne. Jedni, ze taniec, inni że zabijanie głową w dół w okamgnieniu. Zlitujcie sie. Na to wszystko wyłazi hipokryzja amatora nieskazitelnego budo, w soboty rano prowadzacego zajecia Aikido dla matek z małymi dziecmi. A niech sobie ćwicza , te dzieci , co to komu przeszkadza. I po co sie napinac na Bóg wie jakiego samuraja (niepapierowego).
Apeluje o trochę wyrozumiałosci i zakonczenie odwiecznych sporów o wyższosci bjj nad Aikido i skutecznoscią tzw. sztuk walki w ogólności. Czy sa skuteczne czy nie, mozna sprawdzic tylko w 1 przypadku: w realnym załozeniu zrobienia realnej krzywdy (nawet zabicia) tego, z którym sie walczy. I stosowania tego w praktyce. W zadnej obecnie " nauczanej" sztuce walki (poza jakimis formacjami typu wojskowego) takiego załozenia sie nie przyjmuje. Czy ktos z Was próbował, czy za pomoca dżwigni złamie sie łokieć uke czy nie złamie, i złamał, ot tak dla sprawdzenia ?
Po kiego grzyba te bumerangowe spory?
Cwicz Aikido.[/code]
Napisano Ponad rok temu
Ocipiałeś, aikia? Chcesz forum zabić? Warna mu, Szczepan, za destrukcyjne pomysły! ;-)Apeluje o trochę wyrozumiałosci i zakonczenie odwiecznych sporów o wyższosci bjj nad Aikido i skutecznoscią tzw. sztuk walki w ogólności.
Napisano Ponad rok temu
Dla chwil odstresowania się w pracy, nieprawdaż?(...) Po kiego grzyba te bumerangowe spory? (...)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ZAPRASZAM DO SEKCJI W WARSZAWIE
- Ponad rok temu
-
10-ty staż z Sensei Pascalem Guillemin - 25-26.02.2012
- Ponad rok temu
-
1 % dla Jacusia
- Ponad rok temu
-
Fotorelacja z pokazu hapkido Krakow 15.01. 2012
- Ponad rok temu
-
Staż w Warszawie z Pawłem Zdunowskim :)
- Ponad rok temu
-
Zaproszenie na cykl kursów edukacyjnych WOKÓŁ AIKIDO
- Ponad rok temu
-
Styczniowe warsztaty aikido z Markiem Podolczyńskim 4 dan!
- Ponad rok temu
-
staż wszechstylowy :-)
- Ponad rok temu
-
Polskie 6 dany
- Ponad rok temu
-
Roznego rodzaju dywagacje
- Ponad rok temu