Nie mogę dokopać się japońskiej nazwy techniki - domyślam się tylko, że nie wchodzi w skład dozwolonych technik judo

Może ktoś wie?
ps: Co sądzicie o nim, jako o obronie przed atakiem z tyłu (duszenie, obchwyt)?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
..a konkretnie taki:
Nie mogę dokopać się japońskiej nazwy techniki - domyślam się tylko, że nie wchodzi w skład dozwolonych technik judo![]()
Może ktoś wie?
ps: Co sądzicie o nim, jako o obronie przed atakiem z tyłu (duszenie, obchwyt)?
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście spotkalem sie z takimi nazwami tej techniki:
1. korzystanie z ogolnej nazwy - kubi nage (wiem wiem w judo ksiazkowym przypisana jest pod to technika inna)
2. nazwy odwrotnego uchwytu - ura-kubi-nage (stad skracanie do kubi-nage)
3. w kilku miejscach z nazwa ura-atama-kubi-nage
Napisano Ponad rok temu
- realność/skuteczność w samoobronie (?)
- bezpieczeństwo podczas treningu (?)
Napisano Ponad rok temu
Przesada. Samo ćwiczenie nie jest bardziej niebezpieczne niż każdy inny wysoki rzut, a warto mieć to przećwiczone, choćby po to żeby nie tracić głowy, gdy ktoś cię złapie za kark. W MMA rzuty z chwytu za kark są jak znalazł.W tekiej wynaturzonej, szpanerskiej formie... niebezpieczne podczas treningu zwłaszcza dla uczących się laików.
Napisano Ponad rok temu
A wiesz może w jakim stylu jest to technika "standardowa"?
I jak to wygląda w praktyce:
- realność/skuteczność w samoobronie (?)
- bezpieczeństwo podczas treningu (?)
Napisano Ponad rok temu
Przesada. Samo ćwiczenie nie jest bardziej niebezpieczne niż każdy inny wysoki rzut, a warto mieć to przećwiczone, choćby po to żeby nie tracić głowy, gdy ktoś cię złapie za kark.
W MMA rzuty z chwytu za kark są jak znalazł.
Napisano Ponad rok temu
Wytęż wzrok.Jest bardziej niebezpieczne z tego względu, że uwyt jest za samą głowę
Przecież obniża. Sięgając za kołnierz obniża się i wchodzi tyłkiem pod środek ciężkości uke. Obejrzyj ten film bez uprzedzeń. Robi jak robi, może za mało się obniża, ale w takim dziwnym rozkroku to akurat to obniżenie jest chyba wystarczające....nie jest w stanie obniżyć w sposób wymagany punkntu swojej ciężkogości przez ugięcie kolan. Co jest niezbędne żeby ciężar Uke zapracaował przeciw niemu samememu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widziałem kiedyś wykonany taki rzut, z uchwytu własnie w ten sposób jedną ręką za głowe, przez zapaśnika ...ale wykonał go z kolan....i nie jestem pewny czy nie trzymał przy tym też za ramie.
Napisano Ponad rok temu
A tak pół żartem pół serio - aż tak niebezpieczne to chyba nie jest, dzieciaki wyglądają na całe i zdrowe
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu