I Wojna światowa - szkolenie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale co ciekawe wiele technik pozostaje takich samych, lub podobnych
i to wlasnie dowodzi ze ile mozna wymyslec dzwigni na stawy, duszen itd
w koncu skoncza sie pomysly i zostanie tylko mozolny trening ;-)
Napisano Ponad rok temu
Moje ujęcie jest takie: ktoś w jednym z tematów karate, wspominał o dziadku byłym AK-owcu, który spuszczał łomot żulom. Mogło być też o technikach otwartej ręki - nie pamiętam dokładnie, mogę przekręcać. Moja pierwsza myśl w każdym razie: "Cichociemny". O ile mi wiadomo tych ludzi, podobnie jak pierwszych komandosów szkolono w rozmaitych sposobach walki m.in. japońskie sztuki takie jak karate i jujutsu.
Także na tym filmiku oglądamy przede wszystkim dużo archaicznego, podstawowego boksu ale też są rzeczy, które nie wyglądają mi bynajmniej na zapaśnicze czyli "Zachodnie". To co mnie interesuje, a czego nie wiem, to kiedy Japońskie sztuki walki zaczęły przenikać do wojska. Bo oficjalnie mówi się o czasach po II wojnie światowej ale jest to absolutna lipa - były one tam już dużo wcześniej. Kiedy? Skąd?
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście najbardziej znane jest Defendu, stworzone w latach 20 dwudziestego wieku przez Fairbraina. Stało się ono podstawą systemu walki nauczanego w brytyjskich (Fairbairn i Sykes) i amerykańskich (Applegate) siłach zbrojnych. Ale to już inna historia
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
mysle, ze wiekszosc sie nie zmienila od czasu pankrationu.co inni uwazali za skuteczne 102 lata temu
ale co ciekawe wiele technik pozostaje takich samych, lub podobnych
i to wlasnie dowodzi ze ile mozna wymyslec dzwigni na stawy, duszen itd
w koncu skoncza sie pomysly i zostanie tylko mozolny trening ;-)
Napisano Ponad rok temu
Masz może linka do jakichś materiałów z oryginalnym Defendu? Bo teraz jest bardzo dużo ludzi, którzy sprzedają bullshido pod tą marką.Oczywiście najbardziej znane jest Defendu, stworzone w latach 20 dwudziestego wieku przez Fairbraina.
Napisano Ponad rok temu
A militarna wersja Defendu jest opisana w Kill or get killed Applegate'a.
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tutaj można znaleźć coś więcej na temat treningu USArmy z tego okresu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Może i naturalnie, może i dobrze dla dynamiki i ciosu, ale obawiałbym się zastosowac tą postawę bokserską w dzisiejszych czasach .
Techniki obaleń dźwigni jak widać skuteczne, ale te przechwyty bagnetów... :roll: ceremonialne samobójstwo ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Smutna rzeczywistosc: Fotki i linki (bez drastycznych zdjec)
- Ponad rok temu
-
Jak pokonać Zapaśnika?
- Ponad rok temu
-
problem z przełamaniem sie po prażce
- Ponad rok temu
-
zaczepka w autobusie
- Ponad rok temu
-
Dobry materiał