Rzuty
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
można by podyskutowaćRaczej tradycyjnym bo w sportowym rzuty są dozwolone te same co w judo.
Napisano Ponad rok temu
- wszystkie rzuty przez dzwignie (pomijam rzeczywista skutecznosc niektorych z nich bo nie o tym temat) i juz na starcie masz zagwozdke bo co szkola jj to inne nazwy obowiazuja - ale wszystkie kote gaeshi, ude gaeshi, ude kime nage, yubi nage, kubi nage itd (uwaga pod niektorymi z tych nazw kryja sie bardzo rozniace sie od siebie rzuty)
- czesc rzutow odwrotnych chyba nie jest w judo dopuszczona (pisze chyba bo nie jestem pewny) - i tu tez masz zgadywanke bo co instruktor to na te same techniki bedzie ci inne nazwy podawal
- moze ktos kto jest na biezaca z judockimi przepisami powie czy rzuty/ wyniesienia z parteru sa dozwolone? daki age np chyba jest w tej chwili w judo zabronione?
generalnie problem sprowadza sie do etgo ze w jj nie ma ujednoliconego nazewnictwa - sportowe jj i modern ma zazwyczaj nazwy takie same jak w judo - i bardzo czesto ten sam zbior rzutow
a jj tradycyjne jak pisalem - praktycznie kazda szkola ma swoje nazwy - i moga wyjsc niezle jaja bo jedna nazwa w roznych szkolach moze oznaczac zupelnie rozne techniki (Kirby w swojej ksiazce porownywal to na przykladzie seoi nage) albo w druga strone taka sama technika w roznych szkolach moze sie nazywac zupelnie inaczej ( to chyba najczesciej w rzutach opartych na dzwigniach)
Napisano Ponad rok temu
[/b]
Napisano Ponad rok temu
1. kuchiki daoshi
2. kibisu gaeshi inaczej zwane kakato gaeshi
3. kata ashi dori (jeżeli atak rozpoczyna ręka a później noga)
4. kouchi ashi dori
5. jedna z odmian tama guruma
6. jedna z odmian te guruma
7. jedna z odmian sukui nage
8. kata guruma z rzutem partnera za siebie i z upadkiem na niego oraz kata guruma z ataku na morote gari i przerzutem za siebie ( dla zainteresowanych są 4 odmiany kata guruma)
9. morote gari
10. kote gaeshi
rzuty z grupy ashi waza
1. ude hiza guruma (jeżeli atak rozpoczyna ręka a poźniej noga)
2. kawazu gake
3. jedna z odmian uchi mata (tzw. pikowanie głową do maty przez tori)
rzuty z grupy goshi waza
1. ude gaeshi z dźwignią (dwie pozostałe odmiany wolno stosować w judo)
2. juji nage z dźwignią (druga odmiana jest dozwolona)
3. kata seoi (jeżeli rozpoczyna się od chwytu ręką za nogę)
4. seoi age (jeżeli rozpoczyna sie od chwytu ręka za nogę)
rzuty z grupy sutemi waza
1. kani basami druga nazwa kani waza
2. sude gaeshi
3. kata otoshi jeżeli atak rozpoczyna się chwytem za nogę
UWAGA
daki age jest wyniesieniem z ne waza do stójki
natomiast daki wakare inaczej zwane kakae wake jest rzutem dozwolonym w judo i ju-jitsu
kubi nage jest rzutem dozwolonym w judo i ju-jitsu[/code]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mowisz ze wolno?
a moich chlopakow dyskwalifikowali za to
natomiast zaskoczyles mnie z kibisu gaeshi i morote gari 8O
Napisano Ponad rok temu
najwiecej nazw Japońskich wymyślaja polscy MISZCZOWIE :wink:
Napisano Ponad rok temu
natomiast daki age -jako wyniesienie powyżej lini barków -jest podobne ale nie tożsame z tym co jest zademonstrowane na filmie i po wyniesieniu nie uderza sie przeciwnikiem o mate
Napisano Ponad rok temu
... natomiast daki age -jako wyniesienie powyżej lini barków
Marbie będe u Was prawdopodobnie z czwartku na piątek (pozałatwiać sprawy i po drodze zabiorę HellRider'a bo ta pizda się do mnie wybiera a jeszcze sie znowu rozczaśnie.....:roll:) także...przygotuj dla mnie mój apartament i powedz Bąkowi żeby nie przyjężdżał samochodem bo będe chciał z lekka umoczyć ryja.
Pozdrawiam.
Żeby nie było, że nie na temat:
Słuchajcie Marbie... wie co gada ..i do tego mądrze... to fachowiec jakich mało, zaufajcie mi, daję wam gwarancję...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zmiany w przepisach.
- Ponad rok temu
-
staze, seminaria itd - po jaka cholere?
- Ponad rok temu
-
1917 - Stanisław Szczepkowski - Gimnastyka Policyjna
- Ponad rok temu