Napisano Ponad rok temu
Re: Mistrzostwa Swiata WMF
Z PZKb jedzie oficjalnie 2 zawodników plus jeszcze wiem, że kilku prywatnie. Też uważam, że mało. A z alternatywnego ISKA ile osób jedzie na koszt organizacji na MŚ?
Ja rozumiem, że jesteś albo wspierasz grupę, która odeszła z PZMT, i założyła ISKA Poland. Tylko staraj się byc obiektywny. Częśc klubów przeszła z PZMT do PZKB i jakoś nie narzekają. Pomimo, że mam duży szacunek do Wełny jako organizatora i promotora to jakoś z PZKb do ISKA nie uciekają kluby. Może odpowiesz dlaczego,jeśli w PZKb jest tak źle.
Ja uważam, ze ISKA Poland ma prawo funkcjonowac i ma dobry wpływ na sporty walki w Polsce. Ale i tak największymi i mającymi największe znaczenie są PZKb (ponad 230 klubów) i PZMT (klubów mało, ale w MT startuje nie dużo mniej niż w PZKb).
Moi zawodnicy walczyli w Kaliszu na imprezie ISKA i byłem przeciwny pismu wysłanemu przez Prezesa PZKb przeciwko tej organizacji. Teraz,gdy weszła nowa ustawa, już nie ma żadnych kontrowersji czy ISKA może działac, czy nie. Oczywiście tak. Co ciekawe, może tak samo rywalizowac o granty z Ministerstwa co PZKb ( za rok bo ustawa dała 2 lata przejściowe). Oczywiście nie ma szans, dlatego, że PZKb jest jedną z największych organizacji w sporcie w Polsce (nie tylko w sportach walki) a WAKO to największa amatorska organizacja w kickboxingu.
Gratuluje ISKA, nawiązania kontaktu z oficjalnym K1 o czym tutaj mało się mówi. Jest to duży sukces Wełny a porażka PZKb. Już kiedyś tu napisałem, że największym błędem PZMT był brak porozumienia z Kaliszem. W PZMT sport zawodowy nie istnieje za to Kalisz całkiem nieźle sobie poczynia.