liczba powtórzeń a zapamiętywanie [+cycki na wabia]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ile powtórzeń danego ruchu / ćwiczenia trzeba wykonać, aby nowo nabywany nawyk ruchowy (jak zwał tak zwał) zaczął się utrwalać?
Nawyk zaczyna się tworzyć jak tylko o nim pomyślisz, czyli nawet przed wykonaniem pierwszego ruchu. Tworzy się po 300-500 powtórzeniach. Potem oczywiście się go zapomina, jeśli się go nie będzie powtarzać wystarczająco często.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cycki nie mają nic wspólnego, są tylko na wabia ;-)
Napisano Ponad rok temu
serie (ilosc) powtorzen jednego ruchu, czy seria, jako np kombinacje ruchow do zapamietania, bo nie kumam
cycki na wabia tez moga byc powtarzane... nie krepuj sie
Napisano Ponad rok temu
Trudno jest powiedzieć ile razy należy powtórzyć taki nawyk aby się utrwalił. W dalekowschodnich sztukach walki panuje kult perfekcjonizmu, wykonując jakiś nawyk ruchowy dąży się do wykonania idealnego, które, jak wiadomo, występuje rzadko ( "kurde, ale mi wyszło!") albo wcale, wiec można sobie ćwiczyć całe życie. Nawykiem typu zamkniętego jest też wiązanie sznurowadeł. Ponieważ jest pozbawione filozoficzno-ideologicznej indoktrynacji może być jakimś punktem odniesienia w kwesti ile razy należy powtórzyć, aby się nauczyć. Nawyki różnią się też stopniem złożoności. Wiązanie sznurowadeł jest bardziej złożone niż lewy prosty, wymaga sprawnej motoryki małej, itp.
W sztukach walki występują przeważnie nawyki ruchowe typu otwartego, są modyfikowane przez bodźce zewnętrzne ( np. przeciwnika: małego, dużego, grubego, chudego, słabego, silnego - to wszystko w dowolnych kombinacjach ).
Można więc powiedzieć, że tak długo, jak długo nie wychodzi Ci balacha za każdym razem kiedy podejmiesz próbę jej wykonania, tak długo musisz ją powtarzać (doskonalić).
Trudno jest też rozdzielić nawyk ruchowy od umiejętności technicznych, techniczno-taktycznych i taktycznych, więc pytanie o ilość powtórzeń jest bardzo abstrakcyjne.
P.S. Osobom zainteresowanym tymi sprawami polecam książkę Zbigniewa Czajkowskiego, Nauczanie techniki sportowej.. Do kupienia np. tu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Panowie, nie bądźcie sknerami i dobrze wydajcie te 33 złote. :-) :wink: Będzie to z korzyścią dla całego forum... :roll:
Napisano Ponad rok temu
10 powtórzeń, 15 powtórzeń itd?
Napisano Ponad rok temu
(nie wiem czy powyższe ma jakąś przydatną wartość merytoryczną ale chciałem jakoś złożyć hołd genialnemu autorowi i wzorowemu sposobowi zakładania tematów)
Napisano Ponad rok temu
Nawyk ruchowy jest kwestią osobniczą. Więc przedział liczbowy może mieć szeroką amplitudę, w zależności od cech psycho-motorycznych osobnika, metodyki treningu, systematyki, poziomu trudności ruchu ilości jego elementów składowych.
Nie bałbym się powiedzieć jednej rzeczy - im częściej się go powtarza - tym lepiej
btw. nie każdy ruch musi\może stać się nawykiem ...
nowo nabywany nawyk ruchowy
...hmmm jakby to napisać ... zdanie typu ,,czarna biel,, , ,, słodka sól,, itd ... By coś stało się naszym nawykiem musi być wielokrotnie powielane - więc nie można mówić ,,nowy nabywany nawyk,,
Nawyk albo jest w nas albo się wytworzył w przeszłości.
Wiem, że napisałeś ,,jak zwał tak zwał,, i wiem o co Ci chodziwięc spoko ... [takie moje zboczenie zawodowe]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tajemnicze opaski PB?
- Ponad rok temu
-
zawody - wiek
- Ponad rok temu
-
Hand to Hand Combat - Russian Systema
- Ponad rok temu
-
okulary ochronne a'la Bielecki
- Ponad rok temu
-
Co to za sztuka walki?
- Ponad rok temu
-
Aparat ortodontyczny a SW
- Ponad rok temu
-
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy XIX Finał w SOTO!
- Ponad rok temu
-
Jest w Opolu jakiś klub zapaśniczy
- Ponad rok temu
-
Kamui z filmu Kill Bill Tarantino w Po
- Ponad rok temu
-
Złamana kosć śródręcza - obawa o zadanie ciosu
- Ponad rok temu