TVP SPORT -migawka z zawodów Mistrzostwa Polski VVD
Napisano Ponad rok temu
Donald jest aktualnym mistrzem Europy w Viet Vo Dao International,( VVDI - kwiecień 2010 ) oraz vicemistrzem Europy Vovinam ( Teneryfa 2010 )
Sylwek Jankowski złotym medalistą mistrzostw Europy ( VVDI - kwiecień 2010 ) oraz Vovinam ( Teneryfa 2010 ). Ponadto Adam zdobył w Wietnamie brazowy medal
Nasi zawodnicy startują głownie w Thi Dau ( wolnej walce )
W tym roku są MŚ w Wietnamie w lipcu - jedziemy "owkoz" :-)
Napisano Ponad rok temu
4 minuta i 40 sekund na przejęzyczenie to mi nie wyglada ;D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo wiocha?
A swego czasu jak to bylo trendi to co niektorzy mowili "wietnamskie kung fu"... zreszta niewazne :-)
Napisano Ponad rok temu
„PAN RYSZARD” NIE WSPOMNIAŁ BO :
- WIETNAMSKIE SZTUKI WALKI ROZWIJALY SIĘ TEZ NIEZALEZNIE OD CHIŃSKICH ZRÓDEŁ
CHIŃSKIE MA MIAŁY DUŻY WPLYW NA VO THUAT PODOBNIE JAK SILAT PENTIAK I ODWROTNIE
PODOBNIE JAK POLSKA SZABLA NIE BYŁA WYTWOREM NASZYCH RODAKÓW – POPRZEZ DOSWIADCZENIA MONGOŁOW I WĘGRÓW W TEJ MATERII
WW. BROŃ TRAFIŁ DO POLSKI A POLACY JĄ UDOSKONALILI I STĄD „POLSKA SZKOŁA SZABLI” JAK I SPECYFICZNE TECHNIKI , KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ NASZYCH PRZODKÓW.
JEŻELI CZEPIAMY SIĘ SZCZEGÓLÓW TO JAK MÓWIĄ ŻRÓDŁA HISTORYCZNE SZTUKI WALKI ROZWIJAŁY SIĘ NAJPIERW W INDIACH A PÓŹNIEJ W CHINACH. CHINY ZE WZGLĘDU NA SWOJE POŁOŻENIE, POTEGE MILITARNA I KULTUROWA MIAŁY OLBRZYMI WPŁYW NA KRAJE POŁUDNIOWEJ AZJI. ALE NIE WOLNO ZAPOMINAĆ, ŻE POSZCEGOLNE KRAJE TEŻ SIŁĄ RZECZY WYTWORZYŁY SWOJE TECHNIKI WALKI
Bo wiocha?
SORRY Z RANA BEZ KAWY NIE ZAWSZE KUMAM ????????????? -
A swego czasu jak to bylo trendi to co niektorzy mowili "wietnamskie kung fu"... zreszta niewazne
TAK BYŁO CHIŃSKIE KARATE I TAKIE INNE KOMERCYJNE POMYSŁY
CO DO WIETNAMU TAM SZTUKI WALKI DZIELA SIĘ NA
VOVINAM VIET VO DAO – NARODOWA SZTUKĘ WALKI ( NIEBIESKI STRÓJ VO PHUC )
VO CO TRUYEN – TO GŁOWNIE RODZINNE SZTUKI WALKI ORAZ MIESZANE O KORZENIACH CHIŃSKICH ( GŁOWNIE CZARNE VO PHUC )
THIEU LAM ( O CHIŃSKICH KORZENIACH ODWOŁUJACE SIĘ DO KLASZTORU SHAOLIN ) – BRAZOWE VO PHUC
JA MAM OLBRZYMI SZACUNEK DO KAZDEJ SZTUKI WALKI, STRAM SIĘ ZDOBYĆ JAK NAJWIECEJ INFO NA ICH TEMAT.
W KAŻDY RAZIE DZIEKI ZA POST
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Fajnie ze pan wyluszczyl to i owo. Sporo ciekawych informacji.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie niezbadanym obszarem jest wpływ innych azjatyckich sw na te chińskie.
Na przykład w jakimś artykule, który czytałem ze sto lat temu... autor zasugerował, że metody walki naśladowcze (to znaczy te imitujące zwierzęta) mogły do chin przyjść z malezji.
Niestety nie mam źródeł do tego arta. i nawet nie wiem jak go znaleźć.
Aha. Często się zaznacza o wpływach ch.sz.w na v.sz.w, a czy to mogło też iść w drugą stronę?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
W historii VVD wspomina się o dziele jednego z mistrzów wietnamskichj na temat strategii walki, który często był przytaczany przez chińskich mistrzów.
Wietnamczycy sporo czasu walczyli z Chińczykami - musieli wymyśleć skuteczne, alternatywne systemy walki wrecz. Takim przykładem jest wietnamski miecz Kiem
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
I taki OT:
jakieś źródła na "polską szkołę szabli" i ciekawe techniki? Bo z tego co się orientuję jedynym źródłem na szablę w Polsce to jest pan Starzewski "O szermierstwie". I jeśli macie coś innego to chętnie przygarnę
Napisano Ponad rok temu
W Viet Vo Dao chyba nie praktykuje się sparingów z broniami. Coś w temacie pojawia się w Viet Vu Dao ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ), ale oczywiście czekamy na wypowiedzi Ekspertów.Sparujecie na broń?
Napisano Ponad rok temu
Sparujecie na broń?
DLA CZARNYCH PASÓW SĄ SPARINGI Z NOŻEM I PAŁKĄ
I taki OT:
jakieś źródła na "polską szkołę szabli" i ciekawe techniki? Bo z tego co się orientuję jedynym źródłem na szablę w Polsce to jest pan Starzewski "O szermierstwie". I jeśli macie coś innego to chętnie przygarnę
W TV HISTORIA W TYM MIESIĄCU BYŁ PUSZCZANY FILM O BIAŁEJ BRONI GDZIE M.IN. MISTRZ ZABŁOCKI ( MISTRZ OLIMPIJSKI ) POKAZYWAŁ TECHNIKI POLSKA SZABLA JAK I TECHNIKI Z INNYMI BRONIAMI M.IN SZABLI, SZTYLETU CZY MIECZA.
W Viet Vo Dao chyba nie praktykuje się sparingów z broniami. Coś w temacie pojawia się w Viet Vu Dao ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ), ale oczywiście czekamy na wypowiedzi Ekspertów.
NO WŁAŚNIE VIET VU DAO – GŁOWNE KLUBY ZNAJDUJĄ SIĘ W MARSYLI, TECHNIKI BARDZIEJ PRZYPOMINAJA KARATE OKINAWAŃSKIE. CIEKAWA SZKOŁA. GŁOWNY MISTRZ TEJ SZKOŁY WYDAŁ KILKA PUBLIKACJI NA TEMAT HISTORII TEJ SZKOŁY, TECHNIK WALKI WRECZ ORAZ MIECZA.
NA WYSOKIM POZIOMIE SA PRZEPROWADZANE TRENINGI Z DŁUGIM KIJEM, PAŁKAMI W SZKOLE MISTRZA PHAN XUAN TONGA – QWQN KI DO. SĄ RÓWNIEŻ PRZEPROWADZANE ZAWODY W WALCE NA KIJE I NOŻE.
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
artykuł o nożu Dao
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pałka viet doan con
historia wietnamskich sztuk walki
ponadto polecam artykły z zakresu nie tylko VVD na stronie Nei Jia
serdecznie pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
WITAM,
W TV HISTORIA W TYM MIESIĄCU BYŁ PUSZCZANY FILM O BIAŁEJ BRONI GDZIE M.IN. MISTRZ ZABŁOCKI ( MISTRZ OLIMPIJSKI ) POKAZYWAŁ TECHNIKI POLSKA SZABLA JAK I TECHNIKI Z INNYMI BRONIAMI M.IN SZABLI, SZTYLETU CZY MIECZA.
Mistrz Zabłocki niech miecza nie tyka, bo pojęcia o nim nie ma( no chyba, że coś się zmieniło od wydania "dzieła" Walka szablą polską i mieczem [sic!] oburęcznym.
A te techniki na szable są tak polskie jak jej pochodzenie. :wink:
Nie zmienia to faktu, że pan Zabłocki, wielkim sportowcem i metodykiem jest(mimo, ze na emeryturze)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MP VVD w Polskiej TV Sport
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Vovinam VVD.
- Ponad rok temu
-
Z działalności Związku Sportowego VVD Polska
- Ponad rok temu