![Zdjęcie](http://www.forum-kulturystyka.pl/uploads/profile/photo-42243.jpg?_r=0)
TVP SPORT -migawka z zawodów Mistrzostwa Polski VVD
Napisano Ponad rok temu
Donald jest aktualnym mistrzem Europy w Viet Vo Dao International,( VVDI - kwiecień 2010 ) oraz vicemistrzem Europy Vovinam ( Teneryfa 2010 )
Sylwek Jankowski złotym medalistą mistrzostw Europy ( VVDI - kwiecień 2010 ) oraz Vovinam ( Teneryfa 2010 ). Ponadto Adam zdobył w Wietnamie brazowy medal
Nasi zawodnicy startują głownie w Thi Dau ( wolnej walce )
W tym roku są MŚ w Wietnamie w lipcu - jedziemy "owkoz" :-)
Napisano Ponad rok temu
4 minuta i 40 sekund na przejęzyczenie to mi nie wyglada ;D
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
![:)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/smile.png)
Napisano Ponad rok temu
Bo wiocha?
A swego czasu jak to bylo trendi to co niektorzy mowili "wietnamskie kung fu"... zreszta niewazne :-)
Napisano Ponad rok temu
„PAN RYSZARD” NIE WSPOMNIAŁ BO :
- WIETNAMSKIE SZTUKI WALKI ROZWIJALY SIĘ TEZ NIEZALEZNIE OD CHIŃSKICH ZRÓDEŁ
CHIŃSKIE MA MIAŁY DUŻY WPLYW NA VO THUAT PODOBNIE JAK SILAT PENTIAK I ODWROTNIE
PODOBNIE JAK POLSKA SZABLA NIE BYŁA WYTWOREM NASZYCH RODAKÓW – POPRZEZ DOSWIADCZENIA MONGOŁOW I WĘGRÓW W TEJ MATERII
WW. BROŃ TRAFIŁ DO POLSKI A POLACY JĄ UDOSKONALILI I STĄD „POLSKA SZKOŁA SZABLI” JAK I SPECYFICZNE TECHNIKI , KTÓRE ZOSTAŁY OPRACOWANE PRZEZ NASZYCH PRZODKÓW.
JEŻELI CZEPIAMY SIĘ SZCZEGÓLÓW TO JAK MÓWIĄ ŻRÓDŁA HISTORYCZNE SZTUKI WALKI ROZWIJAŁY SIĘ NAJPIERW W INDIACH A PÓŹNIEJ W CHINACH. CHINY ZE WZGLĘDU NA SWOJE POŁOŻENIE, POTEGE MILITARNA I KULTUROWA MIAŁY OLBRZYMI WPŁYW NA KRAJE POŁUDNIOWEJ AZJI. ALE NIE WOLNO ZAPOMINAĆ, ŻE POSZCEGOLNE KRAJE TEŻ SIŁĄ RZECZY WYTWORZYŁY SWOJE TECHNIKI WALKI
Bo wiocha?
SORRY Z RANA BEZ KAWY NIE ZAWSZE KUMAM ????????????? -
A swego czasu jak to bylo trendi to co niektorzy mowili "wietnamskie kung fu"... zreszta niewazne
TAK BYŁO CHIŃSKIE KARATE I TAKIE INNE KOMERCYJNE POMYSŁY
CO DO WIETNAMU TAM SZTUKI WALKI DZIELA SIĘ NA
VOVINAM VIET VO DAO – NARODOWA SZTUKĘ WALKI ( NIEBIESKI STRÓJ VO PHUC )
VO CO TRUYEN – TO GŁOWNIE RODZINNE SZTUKI WALKI ORAZ MIESZANE O KORZENIACH CHIŃSKICH ( GŁOWNIE CZARNE VO PHUC )
THIEU LAM ( O CHIŃSKICH KORZENIACH ODWOŁUJACE SIĘ DO KLASZTORU SHAOLIN ) – BRAZOWE VO PHUC
JA MAM OLBRZYMI SZACUNEK DO KAZDEJ SZTUKI WALKI, STRAM SIĘ ZDOBYĆ JAK NAJWIECEJ INFO NA ICH TEMAT.
W KAŻDY RAZIE DZIEKI ZA POST
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
Fajnie ze pan wyluszczyl to i owo. Sporo ciekawych informacji.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
![:oops:](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/oops.gif)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
![:lol:](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/lol.gif)
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie niezbadanym obszarem jest wpływ innych azjatyckich sw na te chińskie.
Na przykład w jakimś artykule, który czytałem ze sto lat temu... autor zasugerował, że metody walki naśladowcze (to znaczy te imitujące zwierzęta) mogły do chin przyjść z malezji.
Niestety nie mam źródeł do tego arta. i nawet nie wiem jak go znaleźć.
Aha. Często się zaznacza o wpływach ch.sz.w na v.sz.w, a czy to mogło też iść w drugą stronę?
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
W historii VVD wspomina się o dziele jednego z mistrzów wietnamskichj na temat strategii walki, który często był przytaczany przez chińskich mistrzów.
Wietnamczycy sporo czasu walczyli z Chińczykami - musieli wymyśleć skuteczne, alternatywne systemy walki wrecz. Takim przykładem jest wietnamski miecz Kiem
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
I taki OT:
jakieś źródła na "polską szkołę szabli" i ciekawe techniki? Bo z tego co się orientuję jedynym źródłem na szablę w Polsce to jest pan Starzewski "O szermierstwie". I jeśli macie coś innego to chętnie przygarnę
Napisano Ponad rok temu
W Viet Vo Dao chyba nie praktykuje się sparingów z broniami. Coś w temacie pojawia się w Viet Vu Dao ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ), ale oczywiście czekamy na wypowiedzi Ekspertów.Sparujecie na broń?
Napisano Ponad rok temu
Sparujecie na broń?
DLA CZARNYCH PASÓW SĄ SPARINGI Z NOŻEM I PAŁKĄ
I taki OT:
jakieś źródła na "polską szkołę szabli" i ciekawe techniki? Bo z tego co się orientuję jedynym źródłem na szablę w Polsce to jest pan Starzewski "O szermierstwie". I jeśli macie coś innego to chętnie przygarnę
W TV HISTORIA W TYM MIESIĄCU BYŁ PUSZCZANY FILM O BIAŁEJ BRONI GDZIE M.IN. MISTRZ ZABŁOCKI ( MISTRZ OLIMPIJSKI ) POKAZYWAŁ TECHNIKI POLSKA SZABLA JAK I TECHNIKI Z INNYMI BRONIAMI M.IN SZABLI, SZTYLETU CZY MIECZA.
W Viet Vo Dao chyba nie praktykuje się sparingów z broniami. Coś w temacie pojawia się w Viet Vu Dao ( [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ), ale oczywiście czekamy na wypowiedzi Ekspertów.
NO WŁAŚNIE VIET VU DAO – GŁOWNE KLUBY ZNAJDUJĄ SIĘ W MARSYLI, TECHNIKI BARDZIEJ PRZYPOMINAJA KARATE OKINAWAŃSKIE. CIEKAWA SZKOŁA. GŁOWNY MISTRZ TEJ SZKOŁY WYDAŁ KILKA PUBLIKACJI NA TEMAT HISTORII TEJ SZKOŁY, TECHNIK WALKI WRECZ ORAZ MIECZA.
NA WYSOKIM POZIOMIE SA PRZEPROWADZANE TRENINGI Z DŁUGIM KIJEM, PAŁKAMI W SZKOLE MISTRZA PHAN XUAN TONGA – QWQN KI DO. SĄ RÓWNIEŻ PRZEPROWADZANE ZAWODY W WALCE NA KIJE I NOŻE.
POZDRAWIAM
Napisano Ponad rok temu
artykuł o nożu Dao
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
pałka viet doan con
historia wietnamskich sztuk walki
ponadto polecam artykły z zakresu nie tylko VVD na stronie Nei Jia
serdecznie pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
WITAM,
W TV HISTORIA W TYM MIESIĄCU BYŁ PUSZCZANY FILM O BIAŁEJ BRONI GDZIE M.IN. MISTRZ ZABŁOCKI ( MISTRZ OLIMPIJSKI ) POKAZYWAŁ TECHNIKI POLSKA SZABLA JAK I TECHNIKI Z INNYMI BRONIAMI M.IN SZABLI, SZTYLETU CZY MIECZA.
Mistrz Zabłocki niech miecza nie tyka, bo pojęcia o nim nie ma( no chyba, że coś się zmieniło od wydania "dzieła" Walka szablą polską i mieczem [sic!] oburęcznym.
A te techniki na szable są tak polskie jak jej pochodzenie. :wink:
Nie zmienia to faktu, że pan Zabłocki, wielkim sportowcem i metodykiem jest(mimo, ze na emeryturze)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
MP VVD w Polskiej TV Sport
- Ponad rok temu
-
Mistrzostwa Polski Vovinam VVD.
- Ponad rok temu
-
Z działalności Związku Sportowego VVD Polska