Krav Maga - przekwalifikowanie z innej SW
Napisano Ponad rok temu
Od bardzo wielu już lat trenuję Aikido (trenuję zarówno jako instruktor jak i uczeń) w jego odmianie H. Kobayashi. Miałem to szczęście, że trafiałem całe życie na instruktorów, którzy byli bardzo "sensowni" i wkładali nam do zajęć elementy boksu, parteru itp. Sam również zacząłem tego uczyć, już jako instruktor.
Z biegiem lat zacząłem coraz bardziej odchodzić od tradycyjnego Aikido i praktycznie w ogóle już go nie robię. Ostatnio podjąłem pracę w ochronie VIP-a i po którejś z interwencji doszedłem do wniosku, że w ogóle przejdę na "coś bojowego" w 100%, bo tradycyjne AIkido nie ma już dla mnie sensu.
Problem polega na tym, że bardzo lubię uczyć - podobno nawet dobrze mi to idzie, bo ludzie mnie lubią z moich sekcji
I tutaj moje pytanie - czy żeby nauczać Krav Maga, muszę ćwiczyć 10 lat ( po tylu latach zostałem trenerem AIkido), czy są pod tym względem jakieś inne wymogi? Oczywiście, pierwszych paręnaście miesięcy chciałbym poćwiczyć jako "zwykły" ludź, żeby sięz tym systemem oswoić, ale nie mam już 20 lat i nie mogę sobie pozwolić na stratę 10 albo i więcej latek na przechodzenie całej drogi. A bardzo chciałbym móc się dzielić wiedzą z innymi.
Poza tym - jak wyglądają koszty? Słyszałem, że Krav Maga do najtańszych sportów walki nie należy i bynajmniej nie jest to kwestia bardzo drogiego sprzętu, jeśli wiecie co mam na myśli :twisted:
Będę wdzięczny za informacje, jak to wygląda w poszczególnych federacjach/organizacjach/odłamach Krav Maga.
Dodam, że jestem z Wrocławia
Kilka informacji o moich kompetencjach:
1. 2 DAN Aikido H. Kobayashi;
2. 19 lat stażu Aikido, 10 lat boks, ok. 6 lat elementy parteru;
3. Instruktor samoobrony;
4. Licencja pracownika ochrony;
5. Ukończony kurs podstaw BAS-3 w E.S.A
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inna rzecz, że Kravka ma w sobie baaardzo dużo elementów z Aikido, w których po prostu czuję się dobrze - 99% dźwigni jest prawie identyczna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Listopadowe seminaria w MMA Poznań
- Ponad rok temu
-
Federacje krav maga w Polsce