Ćwiczenia aby nie stracić formy (złamanie)
Napisano Ponad rok temu
P.S
Mam złamaną 5 kość śródręcza (miałem tylko nastawioną i wsadzoną w wgips) i lekarz wstępnie powiedział że gips będę mieć przez 2 miesiące. Miał ktoś może takie złamanie? Jeśli kość się dobrze zrasta to faktycznie nadal gips trzeba nosić przez 2 miesiące? Bo nie wyobrażam sobie takiej przerwy od treningów I czy po dobrym zrośnieciu sie kości będzie tak że przy każdym udderzeniu ta kosc bedzie mogła sie złamać? Czy to będzie tak że szansa na powtórne złamanie będzie taka sama jak przed złamaniem?
Dziękuję osobom którym będzie się chciało to czytać i trafnie odpowiedzieć :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie jest to gips plastikowy. Mi sie wydaje ze 2 misiace w gipsie przy takim złamaniu to sporo. Przy bjj tez ta kosc napewno nie jest tak narazona jak przy uderzanych stylach. Chciałbym żeby ktoś kto miał takie złamanie napisał ile miał gips.
Zwykły gips? To kiepsko, bo nie można go moczyć, a przy ćwiczeniach cały pot będzie się odkładał w środku... Ja miałem złamane przedramie to mi dali gips na 6 tygodni i jak mówiłem, nie było jeszcze w 100% zrośnięte. Mi się wydaje, że przy szarpaniu za szmaty jednak jest ryzyko... Tak czy siak, zycze szybkiego powrotu do treningów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I tak jak kolega wspomnial mialem rowniez plastikowy, jest o niebo lepszy ,wiec lepiej troche sianka odzalowac i go zalozyc ,ze wzgledu na wygode, jak chcesz cwiczyc to higiene i szybkosc powrotu do zdrowia!
Jak masz teraz reke usztywniona oczywiscie rob wszystko ,zeby utrzymac kondycje, ale nie skupiaj sie tylko na sile , rob rowniez aeroby.
Na koncu musze Ciebie zmartwic , bo najgorsze jest po sciagnieciu gipsu , reka robi sie strasznie "pizdowata" , ja mialem uczucie ,ze zaraz sie znowu zlamie tak po dwoch tygodniach jakos te uczucie minelo ,ale i tak zapomnij od razu o pelnych treningach, ale moze w Twoim wypadku bedzie lepiej , bo ja mialem zlamanie w trzech miejscach plus nastawianie...
Ogolnie zycze zdrowia!
Napisano Ponad rok temu
@up
a co dokładnie miałeś złamane?
Napisano Ponad rok temu
SCwwa napisał:
Ja akurat miałem inne złamanie ręki, ale po zdjęciu gipsu w terminie na rentgenie kośc była zrośnieta dopiero tak na 80%
i tu jest prawda. Poza tym mięśnie w tym mijscu są osłabione i też potzrebują czasu by dojść do siebe.
Człowiek myśli że może wszystko - ale ze zdrowiem nie ma żartów.
I CZASEM NIE MYŚL O ŚCIĄGANIU GIPSU NA WŁASNĄ RĘKĘ... Z TYCH CIERPIEŃ TO CHOCIAŻ UBEZPIECZENIE WYNAGRODZI CI KRZYWDY.
I tak pewnie zrobisz jak będziesz uważał ale kontuzje są po to by je wyleczyć i trenować dalej a nie po to by je pogłębiać.
Pogadaj z twoim trenerem lub chłopakami z klubu(kimś, kto jest dla Ciebie autorytetem)- to najlepiej Ci to wytłumaczy.
Sebva napisał:
Planuje robić jakieś ćwiczenia aby poprostu coś robić a nie siedzieć w domu i jeść wszystko co znajde w lodówce
Trzymaj dietę i jedz dużo białka (budulca) , wapnia (wzmacniacza kości) oraz witamin.
POWODZENIA I NIE RÓB GŁUPSTW ZA KTÓRE POTEM BĘDZIESZ SŁONO PŁACIŁ
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
reka poszla mi w nadgarstku i kosci promieniowej albo łokciowej.
No zalozyli zwykly ,bo zawsze zakladaja, sam musisz to zalatwic , ja sam kupilem i tylko zawiozlem do szpitala , ale moze teraz jest troche inaczej ,ale jak mowie luksus w porownaniu do zwyklego!
A co do biegania no narazie zrob przerwe z tydzien z dwa i tak podejrzewam ,ze jestes teraz lekko rozbity, pozniej mozesz cos probowac tylko sie nie wypier...
Napisano Ponad rok temu
z tym kopaniem to pewnie byłoby we worek bądź w przeciwnika który mógłby sie tylko bronić albo coś. Na macie oprócz worka nic nie mamy, no jeszcze drazek ktory odpada z moją ręką
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś też miałem taką samą kontuzję. Tylko, że ja trenowałem wtedy styl czysto uderzano-kopany. Jeździłem z gipsem na treningi (sparowałem na same loki, nie uderzałem w worek rękoma, nie robiłem pompek itp.), poza tym biegałem i robiłem na siłce to co nie wymagało zaangażowania kontuzjowanej ręki. Efekt tego był taki, że kość krzywo się zrosła. Ręka co prawda więcej się nie złamała ale znam chłopaków z klubu którym pękała w tym samym miejscu w krótkich odstępach czasu.
Niestety jak człowiek był młody to chciał trenować za wszelką cenę i nie wyobrażał sobie przerwy od treningów a teraz są tego efekty.
Jeżli lekarz zalecił Ci taką przerwę to powinieneś się tego trzymać.
Napisano Ponad rok temu
A czy po dobrym zrośnieciu sie kości będzie tak że przy każdym udderzeniu ta kosc bedzie mogła sie złamać? Czy to będzie tak że szansa na powtórne złamanie będzie taka sama jak przed złamaniem? Bo obawiam sie że jak mi sie to zrośnie to każda głupia bójka skończy sie ponownym złamaniem
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
transport na me w morge poszukiwany
- Ponad rok temu
-
Klub Sztuk Walki dla Dzieci- Warszawa (bjj, capoeira, judo)
- Ponad rok temu
-
Stójka pod submission fighting-zapasy czy judo?
- Ponad rok temu
-
ADCC 2010 - Mistrzostwa Europy w Chorwacji
- Ponad rok temu
-
United Gym - rozkład treningów na 2010 na 2011 rok.
- Ponad rok temu
-
Drysdale Jiu Jitsu Łódż-treningi nowy nabór
- Ponad rok temu
-
Rozmiar Gi
- Ponad rok temu
-
NOWY NABÓR W "GB ŁÓDŹ"
- Ponad rok temu
-
Nowe paski w Copacabanie!