Stójka pod submission fighting-zapasy czy judo?
Napisano Ponad rok temu
Od pół roku ćwiczę submission fighting, bjj bez kimon podoba mi się bardzo byłem na paru treningach w szmatach (mam kimono) jakoś zupełnie mi nie podeszło. Wiem że techniczne i w ogóle lepsze ale nie moja działka, bardziej podoba mi się sf. Teraz skończyłem pracę wakacyjną i jakoś chce sobie ułożyć plan treningowy. Chcę dołożyć stójkę (oprócz sf 2x tydzień będzie jeszcze muay thai 1/2 w zależności do nakładu innych zajęć) i mam teraz do wyboru judo i zapasy. Co ma bardziej sens przy moim wzroście i wadze (179cm wzrostu, 68kg wagi). Popytałem trochę znajomych trenujących różne style chwytane i mówią że jednak judo ze względu na moje skromne gabaryty. Teraz pytanie czy parter w wersji bez gi nie będzie się kłócił z stójką w gi? Czy lepiej już iść tokiem pod adcc czyli sf+zapasy?
Pytanie może wydawać się głupie ale nie chcę żeby czas poświęcony an treningi poszedł na marne, para w gwizdek etc.
Z góry dzięki za sugestie i opinie
P.S. Trenuję w Copacabanie:)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW: klasyk czy styl wolny?
Napisano Ponad rok temu
i zmień klub
a tak serio polecam zapasy jeśli nie lubisz szmat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za sugestie, przejdę się jeszcze na zapasy, przed chwilą byłem na judo i mi się zajebiście podobało:)
Napisano Ponad rok temu
Podoba Ci się bardziej walka bez szmaty to kieruj się na zapasy.
Judo owszem jest w Stójce przejedyne.... ale jak nie ma szmat to sytuacja zmienia się diametralnie.
Podobnie połączenie "techniczne" stójki i parteru.
W Judo masz całą mase rzytów z uchwytu za Gi ...i kontynuacji po nich w parterze.
W momencie jak będziesz walczył bez JudoGi to spora część z arsenału Judo odpadnie.
Nie to żeby się Judo nie nadawało. Będziesz sobie dobrze radził bez szmaty i w parterze i stójce.
Jednak obiektywnie patrząc nie tak dobrze jak po terenigu specjalistycznym.
Napisano Ponad rok temu
... treningach w szmatach (mam kimono) jakoś zupełnie mi nie podeszło.
... przed chwilą byłem na judo i mi się zajebiście podobało:)
Zmienny jak Baba ....
No to w takim razie pochodź tu i tam, zmieszaj wszytko, spróbuj i sam zdecyduj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciekawy jestem, co tam robią w Copie na stójce?
Niedługo jadę do Wawy na kilka tygodni i chciałem się tam poszarpać ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nawet mi pasuje, parter jest dla tych ktr=órzy pozwolili sie przewrócić :twisted:
Napisz coś więcej, bo w sumie mogę jeszcze jeździć na Karową na AZS albo na Bielany do AWF-iaków ...
Napisano Ponad rok temu
liczyć sambo to był mój pierwszy kontakt z judo-podobnym, dotąd robiłem tylko zapasy w ramach sf.
Prowadzący to młody, pełen energii i sympatyczny człowiek. Ceremoniał ograniczony do absolutnego minimum, ukłon na początek i koniec, no i na randori. Ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne. Mnie odpowiada w stu procentach, realizuje ideał-stójka judo, parter bjj. Na pewno odbiega od tradycyjnej koncepcji judo (vide azs karowa) ale co kto lubi.
Napisano Ponad rok temu
Specyfikę zajęć z grub sza opisał przedmówca. Dodać należy że oprócz zajęć judo w środy o 20.00 mamy "Ciężki trening", czyli same walki, ze stójki. Także poszarpać się jest gdzie, jest kiedy i jest z kim 8)
Napisano Ponad rok temu
Ceremoniał ograniczony do absolutnego minimum, ukłon na początek i koniec....
Hm...Bo normalnie to wszyscy klękają i mówią coś na kształt modlitwy a medytacji i mrucząc basowo mantry jedzą święte grzyby...żeby w walce być jak Berserk
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać
Proszę kontynułować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Apeluję do moda o wyjebanie tego trolla Bogumila. Jego i tak nikt nie zrozumie- jęki i stęki nie są tu mile widziane :wink:
Sam prowokujesz .... stękając i jęcząc
Jak Ci się nie podoba to wciśnij sobie tzw.Ignora i pal wrotki dziadu :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ADCC 2010 - Mistrzostwa Europy w Chorwacji
- Ponad rok temu
-
United Gym - rozkład treningów na 2010 na 2011 rok.
- Ponad rok temu
-
Drysdale Jiu Jitsu Łódż-treningi nowy nabór
- Ponad rok temu
-
Rozmiar Gi
- Ponad rok temu
-
NOWY NABÓR W "GB ŁÓDŹ"
- Ponad rok temu
-
Nowe paski w Copacabanie!