Sparingi
Napisano Ponad rok temu
Nie to, że chciałbym od razu na 100% z jakimś kafarem napiepszaćć. Ale czy można nauczyć się pływać "na sucho"?
A można nauczyć się walczyć ciągle trenując umówione sekwencje zasłon?
Jak jest u was?
Napisano Ponad rok temu
Byłem sobie na jednej sekcj kicka. Ćwiczyłem "walkę z cieniem", zasłony. Byłem sobie na drugiej sekcji. Katowałem worek. Poszedłem na sekcję boksu. Przez pół roku był worek a przemian z zasłonami. Czy gdzieś się w Wawie trenuje sparingi?
Nie to, że chciałbym od razu na 100% z jakimś kafarem napiepszaćć. Ale czy można nauczyć się pływać "na sucho"?
A można nauczyć się walczyć ciągle trenując umówione sekwencje zasłon?
Jak jest u was?
no jak ja poszedlem na boks to od razu uslyszalem, ze na poczatku bedzie tylko technika czyli wlasnie walka z cieniem, worek i tarcze, a dopiero po jakims czasie dojda sparingi. wiec moze po prostu taka jest metodyka nauczania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurde - a ja na pierwszym w życiu treningu KK usłyszałem "tylko ręce trzymaj wysoko". Jak łatwo zgadnąć nie pomogło - ale przynajmniej wiedziałem że SW ćwiczę. Nie wyobrażam sobie katowania przez pół roku worka i walki z cieniem żeby mi nie wiem kto i nie wiem jak tłumaczył że taka jest metodyka.
3 - 6 msc to jest okres kształtowania prawidłowych nawyków ruchowych, jeżeli zaczniesz zbyt wcześnie walczyć zanim się ich nauczysz to będzie z tego potem padaczka. nauka idzie po kolei, akurat worek to jeden z ostatnich jej etapów (na worku zaczynasz uderzac dopiero kiedy technika jest prawidłowa.)
Najpierw uczysz się techniki w powietrze, potem w parach, potem elementów walki w ściśle określonych sposobach np. jeden uderza proste a drugi ćwiczy określone zbicie itp.dopiero kiedy nawyki sa prawidłowe możesz walczyć, wcześniej to nie ma większego sensu a nawet jest szkodliwe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jednak pół roku, bez zadaniówek choćby to dla mnie abstrakcja.
Co do KK to różnie bywa, jak przyszedłeś w trakcie roku do sekcji i już ćwiczyli to normalne choć chyba lekka przesada.
Napisano Ponad rok temu
Nie wyobrażam sobie treningu stylu uderzanego z początkującą grupą, która ma sparingi. :roll:
Dokładnie, jak prowadziłem treningi (obecnie dłuższa przerwa) to z początkującymi stójka to zabawy na refleks i timing w parach, tarczowanie i technika, a forma sparingu to sumo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
obóz muay thai sierpień
- Ponad rok temu
-
Rękawice muay thai do 100 zł
- Ponad rok temu
-
Rękawice opinia
- Ponad rok temu
-
Muay Thai w Warszawie jeszcze raz
- Ponad rok temu
-
Jerome Lebanner vs Tomasz Nowak o tytul mistrza Swiata w MT
- Ponad rok temu
-
MARIUSZ WACH vs CHRISTIAN HAMMER
- Ponad rok temu
-
Sporty walki już jutro na żywo z Płocka!
- Ponad rok temu
-
Sporty walki już jutro na żywo z Płocka!
- Ponad rok temu
-
Seminarium Muay Thai
- Ponad rok temu
-
SANDA / SANSHOU - start nowej sekcji 08.07.2010 rok
- Ponad rok temu