Ale ja mam troszkę inny problem. Mam 23 lata, od paru lat staram się uprawiać regularnie różne sporty. Najpierw trochę siłowni, później rok na tajskim boksie, teraz pół roku Modern Arnis i dalej boks, oprócz tego biegam, śmigam na rowerze, rzucam frisbee, staram się żyć aktywnie i nadrabiać stracone lata. Niestety, do 20 roku życia stroniłem od jakiegokolwiek ruchu, co odbiło się niekorzystnie na moim zdrowiu. Nie żebym był jakimś słabeuszem, ale nie jest dobrze :? Chciałbym się jakoś podciągnąć fizycznie.
Przestałem ćwiczyć tajski boks bo przestała mi odpowiadać atmosfera na sali. 30-40 osób i trener nie zwracał uwagi na wszystkich. To co ćwiczę obecnie również mi przestało odpowiadać z różnych względów. Staram się wybierać SW pod względem praktyczności i przydatności na ulicy.
Wcześniej nie zwracałem większej uwagi na BJJ, z racji że większość technik to parter, ale latka lecą, a ja talentu do sportu raczej nie mam. Na czarny pas nie liczę, o żadnych zawodach nawet nie marzę. Bardziej chodzi mi o to czy dzięki BJJ podciągnę się fizycznie?? Do tej pory nie miałem prawie żadnej styczności z walką w parterze ani z graplingiem, tylko sporty uderzane, ale wydaje mi się że przy sportach typu Judo, zapasy czy właśnie BJJ pracuje więcej partii mięśni niż przy sportach uderzanych, no i kondycje chyba lepiej buduje??
Jestem z Warszawy, zainteresowałem się klubem COPACABANA, ale jest to bardzo popularny klub i boję się że będzie jak na tajskim boksie, że na sali będzie tłum i trener nie będzie w stanie do każdego podejść i mu pomóc. No i chciałbym wiedzieć jak wygląda trening dla początkujących?? Oczywiście najpierw rozgrzewka, a później?? Technika w parach, sparingi??
Zatem krótko, co konkretnie da mi BJJ, czego nie znajdę w innych stylach?? :wink:
Mam nadzieje że komuś zachce się czytać taki długi wywód
![:P](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/p.gif)
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :wink: