kopniecie boczne- sanda
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
wal smialo pytaniami jakbys mial bo klip po chinsku :wink:
Napisano Ponad rok temu
gdzies tak 1:12 instruktor pokazuje jak rozumiem tor po jakim porusza sie stopa, dlaczego noga ma isc jakby po kole, blisko przeciwnika (zeby ew. blokowac jego kopniecia? czy jest jakis inny powod?) nie stwarza to ryzyka "zaplatania" sie gdzies tam o cialo i oslabienie techniki? (heh pewnie chwile dalej jest to omawiane ale nie znam chinskiego )
Napisano Ponad rok temu
mi to wyglada zupelnie znajomo (tzn kopniecie boczne, wykroczna noga, bez dojscia) ale wiem- jak to zwykle bywa, diabel tkwi zapewne w szczegolach.
zwroc uwage na noge podporowa, ona sie ugina w kolanie w momencie kiedy stopa prawie dotyka cel i wtedy jest biodro wypychane co daje znacznie wieksza sile. ten gosc stara sie tego nie akcentowac i w sumie nie mowi o tym ale to robi
gdzies tak 1:12 instruktor pokazuje jak rozumiem tor po jakim porusza sie stopa, dlaczego noga ma isc jakby po kole, blisko przeciwnika (zeby ew. blokowac jego kopniecia? czy jest jakis inny powod?) nie stwarza to ryzyka "zaplatania" sie gdzies tam o cialo i oslabienie techniki? (heh pewnie chwile dalej jest to omawiane ale nie znam chinskiego )
noga ma nie dawac miejsca przeciwnikowi, idac tak blisko caly zcas blokuje jego noge i nie daje mu kopnac, dalej nie jest omawiany warian zaplatania sie w cialo ale w tym wypadku (musisz wierzyc mi na slowo) bardzo fajny rzut wychodzi :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tym "zaplataniem" to bylo moje osobiste pytanie :wink: a jeszcze taka sprawa jedna- ci co lubia czasami kopnac jakies boczne- znaja bol zderzenia srodstopia lub okolic stawu skokowego z lokciem czy takie wznoszenie nogi 'po kole' zamiast najkrotsza droga nie jest bardziej pod tym wzgledem ryzykowne? (chyba ze kontrola przeciwnika o ktorej piszesz to rekompensuje)
jak jestes zainteresowany tym zaplataniem to moge dac linka do czegos podobnego bo robionego z front kicka w takiej sytuacji bo nie mam z bocznego ale to bardzo podobne
druga czesc - wiesz sandziarze robia to super szybko i twierdza ze to jest najszybsza droga, ich zdaniem podnoszenie kolana spowalnia ruch oni bo robia wahadelko biodrem wiec ruch jest szybszy - jasne jak ktos co cale zycie robil inaczej zaczna probowac to wydaje mu sie ze sandowa metoda jest super wolna co jest logiczne bo mu cialo inaczej pracuje
Napisano Ponad rok temu
***zdaje sobie sprawe ze w sztukach walki "kilka niuansow" to czasami roznica jak noc i dzien.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wiesz sandziarze robia to super szybko i twierdza ze to jest najszybsza droga, ich zdaniem podnoszenie kolana spowalnia ruch oni bo robia wahadelko biodrem wiec ruch jest szybszy - jasne jak ktos co cale zycie robil inaczej zaczna probowac to wydaje mu sie ze sandowa metoda jest super wolna co jest logiczne bo mu cialo inaczej pracuje
fakt robią to szybko sam widziałem na kilku turniejach nawet w bliskim kontakcie. w modliszce preferujrmy jednak uniesienie kolana a potem wjechanie bocznym. najpierw blok potem kopnięcie. po prostu inne założenie.
Napisano Ponad rok temu
wiesz sandziarze robia to super szybko i twierdza ze to jest najszybsza droga, ich zdaniem podnoszenie kolana spowalnia ruch oni bo robia wahadelko biodrem wiec ruch jest szybszy - jasne jak ktos co cale zycie robil inaczej zaczna probowac to wydaje mu sie ze sandowa metoda jest super wolna co jest logiczne bo mu cialo inaczej pracuje
fakt robią to szybko sam widziałem na kilku turniejach nawet w bliskim kontakcie. w modliszce preferujrmy jednak uniesienie kolana a potem wjechanie bocznym. najpierw blok potem kopnięcie. po prostu inne założenie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
fakt robią to szybko sam widziałem na kilku turniejach nawet w bliskim kontakcie. w modliszce preferujrmy jednak uniesienie kolana a potem wjechanie bocznym. najpierw blok potem kopnięcie. po prostu inne założenie
ja robie cos pomiedzy sandowa wersja a Wasza
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
szkoda ze filmik z linka jest nakrecony z takiej perspektywy- rozumiem ze rzucajacy markuje kopniecie (tudziez zmienia zamiary) i podcina wykroczna noge przeciwnika gdy ten probuje zrobic noga blok? Bardzo ciekawa sprawa, coraz bardziej mi sie sanda podoba (nawet jesli zle ten filmik interpretuje) pozdrawiam
atakujace wlasciwie zrobil kopniecie i atakowany je blokowal tylko w tym momencie wykorzystajac obrot biodra z jednoczesnym wejsciem za noge przeciwnika atakujacy rzuca
taka reakcja na blok, czujesz ze noga dotyka czyjes nogi i bam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moro napisz do Wu Xia, skuczysyn robi je zajebiście, a jakbyś był w stolnicy to mógłby Ci je na Tobie pokazać.
bjj guy chwali goscia od kung fu - swiat sie przewraca do gory nogami :wink:
Napisano Ponad rok temu
Moro napisz do Wu Xia, skuczysyn robi je zajebiście, a jakbyś był w stolnicy to mógłby Ci je na Tobie pokazać.
bjj guy chwali goscia od kung fu - swiat sie przewraca do gory nogami :wink:
poznałem Marka na zlotach sfd i robi niektóre rzeczy dziwaczne ale pełen szacun za umiejętność robienia kuku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To jest niezłe kopnięcie sanda ;D szkoda że wszystko po ang.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Seminarium Ving Tsun
- Ponad rok temu
-
sanda - thai boxing - ostatni mecz
- Ponad rok temu
-
Święta - tuż,tuż !!!
- Ponad rok temu
-
Shuai Chiao
- Ponad rok temu
-
shaolin
- Ponad rok temu
-
Chiny 2009 - Ving Tsun
- Ponad rok temu
-
gong li quan
- Ponad rok temu
-
Zacząć treningi Kung-fu. Kilka zdrowych pytań.
- Ponad rok temu
-
Bak Mei - klipy szkoły z Kanady
- Ponad rok temu
-
Seminarium Ving Tsun w Warszawie
- Ponad rok temu