Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak przestępcy wybierają ofiary?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak przestępcy wybierają ofiary?
Ciekawy artykuł: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Zapewne słyszeliście o badaniach, w których skazanym przestępcom pokazywano film pokazujący ludzi idących po ulicy i proszono o wytypowanie ofiar, które wybraliby do napadu. Okazało się, że różni przestępcy typowali jako cele te same osoby. Często też nie potrafili powiedzieć czemu dany człowiek stanowiłby dogodny cel. Czasem jako ofiarę wybierano dużych silnych mężczyzn, czasem małe kobiety były określane jako trudny cel. Kryteria wyboru nie zależały od wieku, rasy, rozmiarów ani płci. Proces wyboru był momentalny, nie przekraczał 7 sekund.

Dokładniejsze badania wykazały następujące cechy wytypowanych ofiar:

1) Sposób chodzenia. Ofiary chodziły inaczej niż inni ludzie, stawiając dłuższe lub krótsze od nich kroki. Mogły tez powłóczyć nogami lub nienaturalnie wysoko podnosić stopy. Ludzie nie typowani do ataku chodzili w sposób naturalny, równy, najpierw stawiając pietę, potem palce.

2) Szybkość chodzenia. Typowane ofiary zazwyczaj chodziły wolniej niz pozostali ludzie, w ich poruszaniu nie było celowości.

3) Płynność ruchu. Ofiary przejawiały niezdarność w ruchach- podnoszenie i opadanie środka ciężkości, chwianie się na boki, ruch urywany. Ludzie odrzucani jako ofiary miały większą płynność i koordynację ruchu.

4) Całość ciała. Ofiary poruszały się w sposób nieskoordynowany, poruszając rękoma niezależnie od ruchu ciała. Nie-ofiary były ześrodkowane, poruszały całym ciałem jako jedną całością.

5) Postawa i wzrok. Ofiary były zgarbione, ze spuszczonym wzrokiem, nie nawiazywały kontaktu wzrokowego. Wskazywało to na submisywność, brak pewnosci siebie i brak świadomości otoczenia- idealne cechy ofiary.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_zaorish
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1418 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jak przestępcy wybierają ofiary?
Byla o tym mowa juz niejednokrotnie na budo. Wszyscy zgodnie doszli do wniosku ze mowa ciala odgrywa znaczaca role. Postawa "pewnego siebie", odstrasza przecietnego dresika. Natomiast niepewny, skulony, przygarbiony, ze wzrokiem w chodnik, jest jak magnes dla obszczymurka. Oczywiscie pomijam fakt, gdzie dresik ewidentnie chce sie sprawdzic z potencjalnym zagrozeniem dla jego pozycji w stadzie ( :lol: ) albo psycholi ktorzy atakuja ze sprzetem na oslep. Ale fakt faktem, pewnosc siebie jednak jest bardzo widoczna, sam czasem zerkam na ludzi w tlumie jakie zachowanie przemawia przez nich. Oczywiscie mowiac o pewnej siebie postawie nie mam na mysli agresywnej - nie chodzi o jakies bujanie sie i taranowanie w tlumie kazda osobe przechodzaca w promieniu 2 metrow. Kto kuma baze ten wie.
EDIT
w srodowisku dresikow sa tak samo rozne osobniki, niektore dresiki sa jeszcze mniej pewne siebie co zwykli przechodnie i atakujac "ofiare" wystarczy ze ta podniesie garde to juz tylko widzisz go na horyzoncie.......... k**** jak ja nienawidze cwaniaczkow :evil:
  • 0

budo_email
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 874 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Analogia z drapieżnikami ze świata zwierząt - wilki, lamparty, gepardy - wybierają słabą jednostkę, wilki często chorego członka stada (np. kulejącego) - łatwiejszy łup, pewniejsza zdobycz, mniejsze obrażenia przy ataku.
Przestępca myśli tymi samymi kategoriami - chyba, że to Dexter ;)
  • 0

budo_smyk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

niektore dresiki sa jeszcze mniej pewne siebie co zwykli przechodnie i atakujac "ofiare" wystarczy ze ta podniesie garde to juz tylko widzisz go na horyzoncie.......... k**** jak ja nienawidze cwaniaczkow :evil:

Ale co w tym cwanego? Może walczą z własnym strachem? :) Pracują nad sobą? ;)
  • 0

budo_isao
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1470 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

No cóż, sama prawda- w sumie dla mnie nic nowego tu nie ma, w dodatku pokrywa się to z moimi osobistymi doświadczeniami i np. przygodami kumpli.
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie nowością były różnice w szybkości i sposobie poruszania u ludzi typowanych na ofiary. Przygarbiona sylwetka i unikanie kontaktu wzrokowego jako oznaki braku pewności wydają się oczywiste.
Z drugiej strony nawiązywanie kontaktu wzrokowego może być uznane za prowokację i zachęcać do ataku. Gdzieś czytałem, że w USA gdy mija się członków ulicznego gangu nie wolno patrzeć im w oczy, gdyż od razu prowokuje to atak. Analogie ze światem zwierzęcym są jak najbardziej wskazane, tak samo na patrzenie w oczy reagują atakiem np. goryle (i jeden z moich wykładowców, który od razu pytał osobę która nawiązywała z nim kontakt wzrokowy ;) )
Ktoś ma jakieś doświadczenia z reakcjami na kontakt wzrokowy lub jego unikanie u polskich dresów?

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_bartekkd
  • Użytkownik
  • Pip
  • 41 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z drugiej strony nawiązywanie kontaktu wzrokowego może być uznane za prowokację i zachęcać do ataku. Gdzieś czytałem, że w USA gdy mija się członków ulicznego gangu nie wolno patrzeć im w oczy, gdyż od razu prowokuje to atak. Analogie ze światem zwierzęcym są jak najbardziej wskazane, tak samo na patrzenie w oczy reagują atakiem np. goryle (i jeden z moich wykładowców, który od razu pytał osobę która nawiązywała z nim kontakt wzrokowy ;) )
Ktoś ma jakieś doświadczenia z reakcjami na kontakt wzrokowy lub jego unikanie u polskich dresów?

Pozdrawiam, Thufir

cóż, na pewno dużo zależy od tego jaki wyraz mają oczy, które na Ciebie patrzą.
Swego czasu, było to parę lat temu kiedy to gościł u nas Steven Seagal miałem okazję poznać jego ochroniarzy (poznać z widzenia, bez osobistych pogawędek). Rzucił mi się w oczy jeden z nich. Koleś był średniego wzrostu, widać było przez ubranie że jest ładnie zbudowany ale nie był typem kulturysty po prostu atletyczna budowa. Jego sposób poruszania się i całe zachowanie kreowały go na sprytnego, szybkiego i dobrze wysportowanego kolesia. Oczywiście to wszystko było zwykłą otoczką tego co chcę podkreślić. Mam tu na myśli jego oczy i to jak na Ciebie patrzył. Rzadko kiedy a właściwie prawie wcale widuję taki wyraz oczu. W nich było wszystko napisane. Podejrzewam, że gdybym był z grupa nawet 10 kolesi to nie podeszlibyśmy do niego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024