Zgrupowanie z Nidaime Akira Nakamura - Seido Karate
Napisano Ponad rok temu
zdrowie zawodnika jest najważniejsze i to się nie zmienia i o tym napisałem. Napisałem też , że każde czyste trefienie w głowę jest zaliczane a więc pełna kontrola ale trafienie być musi. Sam piszesz, że w niektórych krajach nawet w Honbu walczy się z kontaktem , bo tak jest. Byłem i widziałem. :twisted:
My planujemy zrobić zawody w one point na wiosnę i podobnie jak w innych krajach będzie kontakt. Przyjedziesz - zobaczysz.
Piszesz , ze 3 godziny walki z uderzeniami na glowe ... czytaj uwaznie co napisal kolega , a napisal ze na egzaminie walczono w knockdown a wiec bez uderzen na glowe .
Zreszta nie ważne . Nie mamy zamiaru się spierać ani nic udowadniać.
Sport to tylko sport . Walki wg regulaminu knockdown - walczymy, nie ma sprawy bo jest to w Seido trenowane , wg regulaminu z rękoma na głowę - też walczymy bo to jest w Seido trenowane . Ale sport to tylko malutka czesc Karate Do.
Napisano Ponad rok temu
Jak czytam jak próbujecie jeden drugiemu udowodnić kto jest twardzielem a kto nie , czy zastosowano taką technike a nie inną bo ta jest dla twardzieli a ta nie , kto uderzy silniej a kto nie to sobie tak myśle przecież jesteście dorosłymi ludźmi , jesteście instruktorami a cała tego typu dyskusja to dziecinada !
A gdzie jest cała reszta którą zawiera karate ? O tym nikt nie dyskutuje !
A co zrobił Nakamura ? Zaproponował inne karate , karate kompletne , rozwojowe , wychowujące i kształtujace człowieka . Efekt - sale pełne ćwiczących .
Swoją książką chce zmienić mentalność i wyżej zasygnalizowany zły obraz karate . Bo bez względu na to jaki styl praktykujesz zmiana ta wyjdzie na korzyść wszystkim.
Więc może skończcie z tą dziecinadą a zamiast tego może przeczytajcie przesłanie Nakamury . A w ogóle uważam , że książka Ludzkie oblicze Karate to bardzo dobry przewodnik dla każdego instruktora / inteligentnego /. :-)
Napisano Ponad rok temu
No tak , kazdy chce uchodzić za największego twardziela w mieście. Wiszą jeszcze plakaty o zapisach i widze plakat z taką oto reklamą " Najtwardsze Karate " i zaproszenie na treningi , a na sali grupka dzieci gdzie najstarszy ma może z 8 lat . Z innego plakatu na treningi zaprasza rozebrany do połowy gośc w rekawicach z twarzą jakby przed chwilą dostał w twarz łopatą i napis " U nas nauczysz sie prawdziwej walki ". No osobiście wolałbym uczyć się u tego co mu tą twarz zdemolował . Albo " Trenuj z najlepszymi " . W czym najlepszi , od kogo lepsi i na sali też garstka maluchów. A jeżeli już pojawi się na treningu przerażony młodzian , to trzeba go od razu dojechać bo jak twardziele to twardziele. I tak panowie od lat urabiacie opinie o karate jako brutalnej , bezmyślnej sile.
Jak czytam jak próbujecie jeden drugiemu udowodnić kto jest twardzielem a kto nie , czy zastosowano taką technike a nie inną bo ta jest dla twardzieli a ta nie , kto uderzy silniej a kto nie to sobie tak myśle przecież jesteście dorosłymi ludźmi , jesteście instruktorami a cała tego typu dyskusja to dziecinada !
A gdzie jest cała reszta którą zawiera karate ? O tym nikt nie dyskutuje !
A co zrobił Nakamura ? Zaproponował inne karate , karate kompletne , rozwojowe , wychowujące i kształtujace człowieka . Efekt - sale pełne ćwiczących .
Swoją książką chce zmienić mentalność i wyżej zasygnalizowany zły obraz karate . Bo bez względu na to jaki styl praktykujesz zmiana ta wyjdzie na korzyść wszystkim.
Więc może skończcie z tą dziecinadą a zamiast tego może przeczytajcie przesłanie Nakamury . A w ogóle uważam , że książka Ludzkie oblicze Karate to bardzo dobry przewodnik dla każdego instruktora / inteligentnego /. :-)
nic dodac nic ujac.
dla knockdownowcow polecam cwiczenie walki w sparringu:
zaaplikujcie swoim uczniom walke, ale bez cuki i low kick. tak dla treningu.
Zeby tylko sie nie okazalo ze po prostu beda stali naprzeciw siebie i chodzili jak pies wokol jeza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o to, że nie trzeba specjalnie ubarwiać tego co robicie, bo Kaicho tego nie robi, Ty natomiast skłamałeś, że walczy się z pełnym kontaktem(point system seniorzy). Nigdzie nie napisałem że nie jest prawdą jakoby trafienie na twarz nie było zaliczane nawet jeżeli jest delikatne. Natomiast napisałem, że każda technika musi być kontrolowana i nie może przytkać walczącego zawodnika, chyba, że sam nadział się na kontrę.
I na koniec tej wypowiedzi. To nie jest atak tylko sprostowanie pewnych elementów, które należy wreszcie zrobić. Point system to point system, nie jest mu potrzebny dodatek w postaci pełnego kontaktu(osobiście uważam ten rodzaj walki za bardzo wartościowy i można cieszyć się walką na turnieju). Nie należy koloryzować, że jest inaczej na turniejach(point system)że walczymy na full.
Nie taką drogę wytycza Kaicho.
Napisano Ponad rok temu
Moja propozycja dla zainteresowanych jest taka : w grudniu odbedzie sie ogolnopolski turniej Seido a na wiosne miedzynarodowy z udzialem ekip Seido z innych panstw . Kazdy moze przyjsc i zobaczyc jak walczymy .
Poza tym sport to tylko malo znaczacy epizod w praktykowaniu karate .
I z mojej strony koniec dyskusji .
Napisano Ponad rok temu
Poul ja oczywiście żartowałem... rozwijąc nieco swoje uwagi - można również ograniczyc w walkach egzaminacyjnych wielu innych technik a wydłyżyć czas walki, tylko czy o to chodzi? Co lepiej zrobić walczyć dłużej i coraz mniej efektywnie czy krócej pokazując umiejętność "czytania i rozumienia walki" oraz odpowiedniego reagowania.Romanowicz, jesli chodzi o mnie to kopie wysoko bez problemow, a dwa panowie to tak zwana praca na nogach jesli zejde z lini ataku (nie wszyscy umia) i bedac z boku przeciwnika mam wyplacic mawashi-geri ktore urwie mu glowe ,wole na egzaminie zrobic low-kick. Jesli na egzaminie kazdy atakowalby z pelna sila jodan to po 10-15 walce bylyby same nokauty. Low-kick tworzy z egzaminu ciezki kawalek chleba.Nie nokautuje od razu i dlatego zawodnik moze walczyc duzej zmagajac sie ze swoja slaboscia. Nie wmowicie mi ze gosc na 15 walce dokonuje cudow technicznych.
Napisano Ponad rok temu
P.S.
Romanowicz nie bralem Twojego tekstu tak bardzo do siebie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Życzenia urodzinowe
- Ponad rok temu
-
Szkolenie otwarte pod patronatem IDOKAN EUROPA POLSKA
- Ponad rok temu
-
Karate (kyokushin) co to jest?
- Ponad rok temu
-
Łowy coroczny temat
- Ponad rok temu
-
Kto doradzi dziewczynie gdzie kupic Kobutan?
- Ponad rok temu
-
DLACZEGO DZIECI POWINNY TRENOWAĆ KARATE
- Ponad rok temu
-
Cykliczne staże goju ryu
- Ponad rok temu
-
Łowy. Coroczny temat ...
- Ponad rok temu
-
Poszukuje osoby do napisania artu