Zgrupowanie z Nidaime Akira Nakamura - Seido Karate
Napisano Ponad rok temu
Głównym tematem zgrupowania były egzaminy na stopnie DAN . Egzamin przeprowadził Nidaime Akira Nakamura - Wiceprezydent World Seido Karate Organization.
W zgrupowaniu uczestniczyła liczna ekipa Seido karateka z Niemiec.
Zainteresowanych zapraszamy na naszą stronę [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , gdzie zamieściliśmy relację z egzaminów i wykazy osób , które uzyskały promocję.
Pozdrawiam. OSU !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rodzinna atmosfera, oprócz egzaminu dużo rozmów, zacieśnienie więzi - zdecydowanie warto było :-) A że zakwasy czy stłuczenia... no coś za cos
Naprawdę tłukliście się przez 3 godziny... fajna rodzina a tak na poważnie, gratulacje.
Napisano Ponad rok temu
relacja super zdjecia również moje gratulacje dla wszytkich uczestników i osób zdajacych
mam pytanko na jakich zasadach odbywaja sie walki( sparingi) w Seido ?
tzn co wolno a czego nie ?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
walczy się w kilku formułach ale zawsze w komplecie ochraniaczy . Kaicho wychodzi z założenia , że kumite nie powinno powodować uszczerbku na zdrowiu . Na przyklad ktoś kto pracuje powiedzmy w banku czy sklepie , nie może stanac za ladą z podbitym okiem itp.
Ochraniacze nie tyle mają zabezpieczać tego co uderza ale głównie tego , który te uderzenia otrzymuje. Więc bez wzgledu na to czy to jest nockdown czy one point ( ippon kumite ) ochraniacze stosujemy zawsze.
Walki można staczac w knock down a więc wszystkie techniki z wyłączeniem technik ręcznych na jodan ale najczęściej walczy sie w formule one point ( ippon kumite ) / czesto zwyczajowo nazywanym semi kontaktem - a nie jest to czysty semi kontakt /. One point to walka z uderzeniami i kopnięciami na wszystkie strefy z jodan włącznie . Dzieci i juniorzy młodsi walczą z ograniczonym kontaktem a starsi z pełnym kontaktem . / W kwietniu planujemy turniej w tej właśnie formule /.
Walka sportowa różni się od walki sparingowej . W walce sportowej akcja jest przerywana jeżeli jeden z zawodników trafi przeciwnika i zrobi to na przeciwniku wrażenie / np. " przytka go " / . Trafienie w głowę zalicza się prawie każde , jeżeli jest wykonane czysto technicznie .
W walce sparingowej walczy sie bez przerw .
To tak w skrocie.
Szeroko ten temat Kaicho opisuje w książce Ludzkie Oblicze Karate. Rozdział "System pasów " str 132-133.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Normalnie na walkach stosujemy lowkick no a tym razem z uwagi na ograniczenie kontuzji nie i nie ma to znaczenia.
" Technika bardziej niż siła ,
duch bardziej niż technika "
T. Nakamura
Pozdrawiam , OSU !
Napisano Ponad rok temu
Osu!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Walki wygladaly zawsze tak samo : tsuki i walenie po nogach. Bez sensu .Zawsze myslalem ze bez lowkick nie ma dobrej walki no i mnie w kicku wyleczyli. Uwazam ze to byl dobry pomysl ze zabronil im kopania po nogach bo zmusil ich do robienia innych technik a chyba o to chodzi na egzaminie zeby zobaczyc co potrafia.
Ja gratuluje.
Rafael wyslalem ci meila prosze o odpowiedz.
Napisano Ponad rok temu
To zależy od tego, co się chce ćwiczyć :wink: Głównie tradycyjny knockdown albo semi-contact (z tym,że z pełną siłą). Na egzaminie walczyliśmy w knockdown ale Nidaime zabronił lowkicków.
Panowie abo semi- contakt, abo jak to nazywacie pełna siła bo czegoś tu nie rozumiem bo dla mnie seimi-contact, a pełna siła udeżenia czyli Full- contact to bardzo duża różnica.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Walka point system w Seido(sportowa na zawodach, żeby nie było nieścisłości) to nie jest pełen kontakt. Raphael napisał:
cyt. "W walce sportowej akcja jest przerywana jeżeli jeden z zawodników trafi przeciwnika i zrobi to na przeciwniku wrażenie / np. " przytka go " / " kolejny cyt. "a starsi z pełnym kontaktem"
I teraz to co ja zaobserwowałem:
W trakcie turnieju nie może dojść do poważnych obrażeń zawodnika(i taka jest filozofia Kaicho). Liczy się czyste trafienie i nie powinno dochodzić do sytuacji, gdzie zawodnika przytyka. Zgadza się w niektórych krajach trenują walkę w pełnym kontakcie, nawet w Honbu. Nie chcę tutaj negować nikogo i niczego, ale Panowie sami wiecie, że piszecie tylko część prawdy. Kontakt ma być kontrolowany w trakcie walk turniejowych! Chyba że Kaicho zmienił przepisy(ale nie sądzę). Pomyślcie 3 godziny walk z pełnym kontaktem rękoma na strefę jodan i co ? Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem, nie o to mi chodziło, chciałem żeby pewne aspekty były wyjaśnione. Point system to point system z kontrolą technik. Dodam jeszcze że nie wolno w point systemie (Seido) uderzać tzw. prostych na jodan. Techniki ręczne muszą być zadawane (jak to najprościej ująć) w bok twarzy.
Pozdrawiam i mam nadzieję iż rozwiałem pewne wątpliwości
Emil Waszak
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Życzenia urodzinowe
- Ponad rok temu
-
Szkolenie otwarte pod patronatem IDOKAN EUROPA POLSKA
- Ponad rok temu
-
Karate (kyokushin) co to jest?
- Ponad rok temu
-
Łowy coroczny temat
- Ponad rok temu
-
Kto doradzi dziewczynie gdzie kupic Kobutan?
- Ponad rok temu
-
DLACZEGO DZIECI POWINNY TRENOWAĆ KARATE
- Ponad rok temu
-
Cykliczne staże goju ryu
- Ponad rok temu
-
Łowy. Coroczny temat ...
- Ponad rok temu
-
Poszukuje osoby do napisania artu