Mam pytanie do znawców dotyczące asymetrycznej krawędzi tnącej. Otóż mój Busse Steel Heart w wersji Ergo (którego niedawno nabyłem) posiada takowy szlif.
W zeszły weekend (deszczowy, a co!) już pracował. Nie muszę mówić jak wielką przyjemność daje praca tymże łomem. Niemniej, przy delikatniejszych pracach - uparłem się szatkować cebulę i kiełbasę (i schab) tymże nożem - zjeżdża zawsze na lewo, co wkurza mnie niemiłosiernie.
Moim zamiarem jest przeprofilowanie krawędzi tnącej na szlif symetryczny (nie planuję jeszcze convexu, choć chodzi mi to po głowie).
Mam zestaw ostrzący (Lansky Guided), ale boję się popracować nad krawędzią bez zasięgnięcia opinii innych. Nie chcę sobie noża zajechać.
Poniżej zdjęcia:
![Dołączona grafika](http://img269.imageshack.us/img269/1612/0001118.jpg)
![Dołączona grafika](http://img22.imageshack.us/img22/4223/0001117.jpg)
![Dołączona grafika](http://img197.imageshack.us/img197/3044/0001119y.jpg)
![Dołączona grafika](http://img197.imageshack.us/img197/9510/0001120.jpg)
![Dołączona grafika](http://img197.imageshack.us/img197/2117/0001123e.jpg)
![Dołączona grafika](http://img200.imageshack.us/img200/415/0001124.jpg)