Re: Łowy. Coroczny temat ...
Jeśli chodzi o to że instruktorzy karate niechcą się doszkalać w innych płaszczyznach walki bądź kożystać z wiedzy innych styli to stwierdziłem na podstawie braku ich udział udziału w obozach oraz seminariach szkoleniowych żeby było jasno dotyczy to nietylko instruktorów karate tradycyjnego :wink: . Są wyjątki ale to sytuacje sporadyczne. Przykłdów jest wiele w Olsztynie było seminarium Brazylijskiego Jiu-Jitsu z Piotrem Bagińskim z Berserkers Team z ludzi z kręgu karate byłem tylko ja . :wink: Te seminarium było nagłośnione i otwarte dla wszystkich żadna osoba z olsztyńskich klubów karate tam się nie pokazała :wink: :wink: . Obóz Berserkers Team Stare Kaleńsko prowadzą zajęcia Piotr Bagiński , jak spojrzeć na jego dorobek zawodniczy napwno jeden z najbardziej utytułowanych chwytaczy w Europie . Drugi prowadzący Grzegorz Jakubowski najwięcej stoczonych walk zawodowych w MMA , rekomędacj nie trzeba. :wink: Ten obóz też otwarty z kręgu karate byłem tylko ja , oraz jeden facet z Goju-Kai sekcja Szczecin. Ja uważam że uczestnictwo w takich szkoleniach to duży zastrzyk wiedzy. Niewim jak jest z udziałem w seminariach organizowanych np. przez SeiBudokai czy akurat tam uczestniczy dużo osób z Kyokushin czy innych styli karate
oto dopytać można Jana111. Jeśli chodzi o sprawe to młodzierzy że nie chce ponownie wracać do karate , to niejedna osoba która trenowała karate to mi mówila. Mam na Muaythai kilku chłopaków po Shotokanie , jak rozmawiałe z nimi o karate to raczej patrzą na nie sceptycznie . Z Oyama Karate też mam chłopaka w sekcji Muaythai ma klub w swoim mieście , jednak woli dojerzdżać 20 km do sekcji Muaythai
. Oni są w różnym wieku jeden ma 35 lat. Niespotkałem się z opinią że z MMA czy Muaythai ktoś by chciał zrezygnować i zacząć trenować karate. Uważam że karate może być skuteczne i ciekawie prowadzone , ale gdzieś ktoś trenował, a treningi byly prowadzone tak że mu nie odpowiadały i w jakimś stopniu utrwaliły jego sceptyczny pogląd . W dość dobrej są kluby karate w mniejszych miastach gdzie póki co nie ma sekcji Brazylijskiego Jiu-Jitsu , Kickboxingu , MMA ..... Pozdrawiam wszystkich dyskutantów.