2 seminarium wado ryu w Polsce
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Prowadzący: Tony Heap 7dan(Anglia), Jakub Romanowski 4 dan (Anglia)
Data: 20-21.06.2009
Miejsce: Raszyn Szkoła Podstawowa ul. Szkolna 1
Sobota 10.00-13.00
Niedziela 10.00-13.00
Cena: jeden dzień 30zł
dwa dni 50 zł
Organizator: Gminny Ośrodek Sportu w Raszynie
Szczegółowe informacje i zgłoszenia:
Krzysztof Chałupka tel. 513673027
Jacek Chałupka tel . 505 874 501
e-mail: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
pytanko, czy mogę się załapać??Seminarium karate wado-ryu
...
jakie warunki, czy mogę założyć np biały pas - czy jakiś inny (czy bez różnicy) wiadomo o co chodzi
Napisano Ponad rok temu
Obaj prowadzący to wielka wiedza. W Krakowie było super
Napisano Ponad rok temu
8)
jak będę miał fotki to zapodam. Sam tym razem nie robiłem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo to zabranie pokazali w trzech interpretacjach, obrona przed np mae geri, przed podcięciem i jako kopniak.
To jest trzecia wersja tego kata jaką z bliska widzę i każda inna. Shotokanowa najmniej sensowa, z zazwyczaj jeszcze gorszym wytłumaczeniem typu "symbolika walki gdy za plecami mamy ścianę albo wąwóz..."
W shotokanie jest kiba dachi, to samo w ryu te z tego co pamiętam, a tu pozycja naichanchi jak bozia przykazała. Bardzo fajne.
Napisano Ponad rok temu
Naihanchi to jest właśnie kiba dachi :-)
Napisano Ponad rok temu
Zresztą w Ryu te kata nazywa się naichanchi a Renshi mówił o kiba dachia tu Tony i Kuba mówili o naichanchi, i ze ma być wyższe itd bo inaczej to będzie kiba a nie naichanchi.
Oni to w ogóle wymawiają naifanchi co ciekawe
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ostatnie na dole
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(Passai-Bassai-Basai-dai 8) )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-ale się naczekałem na reakcje uffczesc Jersey...mozesz rozwinac temat ze naihanchi to wlasnie kiba dachi....w jakiej ksiazce to wyczytales?
Domyślam się, że chodzi o to:
Naihanchi kata is the seventh kata within the Wado system. This Kata trains Naihanchi position which is a stance similar to that of the Kibadachi (horse riding stance), with legs a little higher and the feet turned slightly inwards
Znalazłem taki dziwny tekst (i podobne wrażenie mam po bejrzeniu Wado-Ryu Uncovered Franka Johnsona)
"You may probably already know that there is a kata (Naihanchi), which uses the hachimonji-dachi. There are those who believe that the proper way to perform this stance is by twisting the toes inwards and squeezing the feet together. Hence it is often taught this way. However I believe this to be completely wrong. This way of performing the stance has been handed down through the Itosu lineage. However, disciples of Matsumura and Sakuma just naturally opened their feet up into the eight-shape posture (hachimonji-dachi) without the application of power. I once questioned Matsumura and Sakuma sensei about this point. Matsumura sensei responded by saying, "I think the practicality of Itosu's method is precarious and someone using it could be easily defeated." I considered those comments and I agreed with his theory. Using the hachimonji-dachi by twisting the toes inwards and squeezing them together, as prescribed by Itosu, would be unstable. A person could be shoved to the ground even if just lightly pushed from the rear with someone's fingertips. I just don't think this is the kind of stance that functions very well when power is applies to it. Kata should be taught in accordance with the practical issues it represents. I don't believe that it is wise to teach a student how to apply force to the movements if the application of its technique is impractical or misunderstood. This is why I disagree with twisting the toes inward and squeezing the feet together and felt it necessary to clarify my point."[
do tego tekstu poprosiłem Lasera o wstawienie zdjęcia
Myśle, że może to być jedna z wielu różnic w interpretacji między ryu i kai. A może za głęboko szukam? :-) Generalnie różnicy w długości i tak nie ma a biorąc pod uwage, że kiba-dachi (jak i inne pozycje w wado) ma być wygodne (może być dla jednego wyższe dla drugiego niższe) pozostają już tylko stopy. Othsuka powiedział:
"…. it is obvious that if there is tension in the legs, then it would be difficult to move the body, for example. In Naihanchi, one must not place strength unnecessarily in the legs to facilitate a turn or other similar movement. The waist must be used instead. One important thing to remember is to not collapse the posture of the legs by placing strength in them."
-pozdrawiam londyńczyków
jerseyczyk
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To ta fota, jednak dla mnie te pozycje to co innego po prostu, przynajmniej w Wado zdaje się tak być.
Napisano Ponad rok temu
-jest to cytat od "ludzi Suzukiego"Naihanchi kata is the seventh kata within the Wado system. This Kata trains Naihanchi position which is a stance similar to that of the Kibadachi (horse riding stance), with legs a little higher and the feet turned slightly inwards
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
-cytat z "Wado Ryu Karate" Hironori Ohtsuka."…. it is obvious that if there is tension in the legs, then it would be difficult to move the body, for example. In Naihanchi, one must not place strength unnecessarily in the legs to facilitate a turn or other similar movement. The waist must be used instead. One important thing to remember is to not collapse the posture of the legs by placing strength in them."
Pierwszy, długi cytat i zdjęcie pochodzą z książki nauczyciela Othsuki
Choki Motobu, "Watashi no Karate-jutsu" translated 2002 by Patrick McCarthy
No i "ekspert" Frank Johnson (człowiek bez parcia na dany) i jego kwalifikacje
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] :-)
A dlaczego zalecane jest skręcanie stóp i podwyższenie pozycji (bez zmiany długości), to długi wykład o ju-jitsu, priorytetach w wado-ryu i uderzeniach tsuki pod kątem 45stopni.
Sądze , że mówimy o tej samej sprawie , ale patrząc z innej perspektywy (dla jednego coś jest zmodyfikowane, dla drugiego zupełnie nowe )
Jest to mój 1000post i podobno po nim przysyłają do domu certyfikaty na 1dana (poznański lub tokijski :wink: ). Chce zobaczyć co jest poza tą "barierą" i urlopuje się z vortalu.
-dużo przyjemności i chęci poznawania wado życze wszystkim forumowiczom
Jersey
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
GOJU-RYU NA MISTRZOSTWACH ŚREMU W BJJ!!!
- Ponad rok temu
-
Soke Eduard J. Badiang (10 DAN).
- Ponad rok temu
-
advenced karate - Oyama
- Ponad rok temu
-
wynajem salki gimnastycznej
- Ponad rok temu
-
Karate rosyjskich ulic
- Ponad rok temu
-
zlot warszawski
- Ponad rok temu
-
XXIII MISTRZOSTWA EUROPY KARATE KYOKUSHIN KIJÓW 2009
- Ponad rok temu
-
20 - 21 Czerwca - Seminarium Wado ryu w Warszawie (Raszyn)
- Ponad rok temu
-
egzaminy
- Ponad rok temu
-
Ocena wykonania kata, tradycyjni a sportowi
- Ponad rok temu