Kurs sędziowski Muay Thai, K 1 Kraków
Napisano Ponad rok temu
Nie napisał ze to obowiązkowe tylko ze tak byloby lepiej. Osobiste zdanie i nikt nie musi sie z tym zgadzac, skad te emocje.
Mam odp wagę ale 5 godz szkolenia mi nie podchodzi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale przyznam rację w jednym: Gladiatorringu ma rację, sędziowie z Kickboxingu nie nadają się do sędziowania w Muay Thai.
Sorry Panowie ale nie ogarniacie tematu!
Czas przeszkolić nowych sędziów!
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje.
-Jersey
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje.
-Jersey
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje.
-Jersey
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje.
-Jersey
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam i dziękuje.
Napisano Ponad rok temu
Akurat ich sędzia ringowy w czasie jednego z turniejów "królowie ringu", rzucił sie na mojego zawodnika jak ten w klinczu łapiąc przeciwnika pod kolano od dołu planował go rzucić, zanim jednak to zrobił sędzia przerwał akcje tłumacząc ze dźwigni nie można..do tej pory się zastanawiamy o jaką dźwignie mu chodziło..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dlatego zapewne ewentualne różnice w przepisach mogą dotyczyć co najwyżej rzeczy mało istotnych
Napisano Ponad rok temu
Nie wolno stosować żadnych podcięć.Sally czy mogłabyś po kursie napisać coś o podcięciach, niskich rzutach i wypchnięciach...
Nie wolno stosować żadnych rzutów.
Wypchnięcia - nie wiem co masz na myśli. Gdzie kogoś mogę wypchnąć na ringu
Napisano Ponad rok temu
-za niskie lowkicki, z których wychodzą podcięcia.
-pchanie na "zostawioną" za przeciwnikiem noge, namiastka rzutu.
-w klinczu przechwycenie nogi i jeżeli sytuacja jest przy linach to kontynuowanie "wypychania" w góre, często zakończone "wpleceniem" w liny ringu.
Jak na to zapatrują się sędziowie, nie co dopuszczają przepisy?
W kick-boxingu jest to wszystko dozwolone, ale gdzieś schowane i niechętnie widziane
-pozdrawiam
jersey
Napisano Ponad rok temu
jak to?Nie wolno stosować żadnych rzutów.
przeciez obalenia to sa rzuty ( niskie),a obalenia wolno (chociaz sie ich nie punktuje)
Jersey
W kickboxingu sa dozwolone podcięcia na stopę
a wypychanie kogoś z ringu nie wydaje mi sie zbyt częste ani na muay thai ani tym bardziej na kicboxingu gdzie nie ma klinczu i nie można kogos trzymac
Napisano Ponad rok temu
-to akurat doskonale wiem :-)W kickboxingu sa dozwolone podcięcia na stopę
a wypychanie kogoś z ringu nie wydaje mi sie zbyt częste ani na muay thai ani tym bardziej na kicboxingu gdzie nie ma klinczu i nie można kogos trzymac
Chodzi o sędziowanie w MT, gdzie klincz jest. Nie chodzi o często, ale że zdarzają się takie sytuacje
Napisano Ponad rok temu
Niestety w MT (nieamatorskim szczególnie) obalenia się zdarzają.
Obalenie to nie rzut. Przez rzut rozumie się technikę jaką jak w judo lub zapasach.jak to?Nie wolno stosować żadnych rzutów.
przeciez obalenia to sa rzuty ( niskie),a obalenia wolno...
Low-kick może ściąć przeciwnika. Jednak jest to kopniecie. Podcięcie to zagarnięcie lub zmiecenie nogi przeciwnika.-za niskie lowkicki, z których wychodzą podcięcia.
To jest obalanie.-pchanie na "zostawioną" za przeciwnikiem noge, namiastka rzutu.
To jest niedozwolone.-w klinczu przechwycenie nogi i jeżeli sytuacja jest przy linach to kontynuowanie "wypychania" w góre, często zakończone "wpleceniem" w liny ringu.
Napisano Ponad rok temu
-w judo są też obalenia (i w zapasach ) i tak możemy się nawzajem pouczać w nieskończoność . Dopisałem przykłady żeby było wiadomo o co chodzi ( z wizualnym aspektem wykonania przez zawodników różnie bywa :wink: ).Obalenie to nie rzut. Przez rzut rozumie się technikę jaką jak w judo lub zapasach.
Chciałbym wiedzieć do którego momentu sędzia nie interweniuje itd?
-pozdrawiam
Jersey
Napisano Ponad rok temu
Sorry, nie jestem w stanie pisemnie odpowiedzieć na to pytanie nie mając żadnych innych środków wizualnych.Chciałbym wiedzieć do którego momentu sędzia nie interweniuje itd?
Napisano Ponad rok temu
Wiedza przekazywana na szkoleniach :-)
Wskazówki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dystans - poradźcie
- Ponad rok temu
-
Mariusz Niziołek: Zawodowym Mistrzem Świata WKA
- Ponad rok temu