Dystans - poradźcie
Napisano Ponad rok temu
Wiecie może jak zlikwidować ten problem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jezeli lewy prosty dochodzi to nie powinno byc problemu zeby wchodzillewy prawy , moze za slabo pracujesz biodrami wystarczajaca skrcacz sie na tylnej stopie ?Witam wszystkich. Trenuję karate od dłuższego czasu. Od około roku poświęcam się również treningom Muay Thai. Wszystko jest ok ponieważ techniki jakich uczono mnie w karate są bardzo zbliżone do MT, jednak jest jedna rzecz z którą nie mogę sobie dać rady. Chodzi mi o wyczucie dystansu, o ile z kopnięciami nie mam problemu tak przy uderzeniach ręcznych zaczynają się schody. Chodzi mi o to że moje pięści o ile dochodzą to max do gardy przeciwnika. O ile lewy prosty jest w porządku tak banalnej kombinacji lewy prosty prawy prosty czy lewy prosty prawy sierp nie jestem w stanie wykonać poniewaz ręka zakroczna albo dochodzi tylko do gardy (czyli o jakieś 10 cm za daleko od twarzy) albo przechodzi przed nią.
Wiecie może jak zlikwidować ten problem?
Napisano Ponad rok temu
fajnie tutaj worek pomaga i tarcze, pochodzisz na worku do wyczujesz jaki masz dystans i bedzie si,
No właśnie na worze i tarczy wszystko jest git uderzenia siadają aż miło a w walce wcale;/
Podejrzewam że wystarczająco się skręcam zarówno biodrami jak i barkami (od początku w karate uczono mnie solidnej pracy barków i bioder). Jeszcze gdy nie trenowałem nic poza karate uczono mnie kroku bokserskiego - tzn. krok w przód przeniesienie ciężaru ciała uderzenie, kolejny krok kolejne przeniesienie ciężaru ciała i uderzenie. Mimo tego wszystkiego nie moge w walce się dobrze wstrzelić w ten dystans.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli Tobie Łyba udało się dobrze to przestawić, to respecta. Ja mam wciąz trudności
Napisano Ponad rok temu
Po prostu staraj się jak najlepiej trafiać w przeciwnika w walce, jak nie dochodzi, to podejdź bliżej, albo rób proste z dojściem.
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
ps.
Czasami sobie myślę, że lepsze bym chyba osiągał postępy, gdybym nie spędził tych lat wcześniejszych na karate.
nie wiem jak to jest w kyokushinie, u nas w Oyama techniki zbytnio nie odbiegały od tych które stosujemy teraz jedyny problem miałem z tym dystansem. Na pewno te lata nie poszły na marne bo dzięki temu jesteś obyty teraz w walce. Ja trenując dalej Oyama tyle że we wspomnianym Full Contact gdy oswoiłem się z uderzeniami na twarz i trochę innymi zasadami w walce (niż w knockdown) zacząłem czuć się jak ryba w wodzie;)
Napisano Ponad rok temu
Nie rozumiem jaki sens ma, w jakichkolwiek okolicznościah, odchylanie sie do tyłu przy prostym? Jaki to jest prosty spotkaniowy? Jeśli mówimy o krzyżowym, to owszem trzeba się odchylić, ale to na bok.Problem z dystansem mój polegał na tym że namieszałem sobie trochę w głowie i słowa trenera przy prostym odchylamy się do tyłu wbiłem sobie w łeb za mocno - trenerowi chodziło o prosty spotkaniowy a ja we łbie zakodowałem sobie że każdy prosty ma być z odchyleniem, dlatego nie dochodziły.
Napisano Ponad rok temu
W istocie uderzanie to przenoszenie ciezrau z nogi na noge - jak uderzasz przednia reka na tylna noge, jak uderzasz z tylnej reki na przednia noge.
Najczestszym bledem, w wyniku ktorego (oprocz innych roznych przypadkow), ze cios z tylnej reki nie trafia, jest za krotki - jest fakt niewlasciwej pozycji stop - tylna stopa jest za daleko.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ćwicz z ołówkiem jak radził Miłkowski :wink:
Napisano Ponad rok temu
idz chłopie do jakiegos klubu..najlepiej takiego co ma dobrego trenera(a to bedzie trudne) i tam sie nauczysz...tutaj mozesz sobie tylko popierdolic głupoty...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze:
- uzywasz wulgarnych wyrazow, ktore nic nie wnosza
po drugie:
- jestem trenerem boksu, i jak przeczytasz ze zrozumieniem to co napisalem - to i korespondencyjnie mozesz czegos sie nauczysz.
Pozdrawiam
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mariusz Niziołek: Zawodowym Mistrzem Świata WKA
- Ponad rok temu
-
XFS 3 Poznań, 12/ 06/ 2009: Rafał PETERTIL vs. Pavel ABOZNY
- Ponad rok temu
-
Copacabana - nowy nabór do grupy Muay Thai od 18 maja
- Ponad rok temu
-
Konferencja prasowa oraz wywiady przed K-1 WGP 2009 Łódź
- Ponad rok temu
-
Gala Francja-Tajlandja/Francja-Polska 16/05/09
- Ponad rok temu
-
KASK
- Ponad rok temu
-
Pytania do wywiadów z zawodnikami K-1 WGP Łodz
- Ponad rok temu
-
IT,S Showtime 16/05/09. Walczy przeciwnik RAJEWSKIEGO
- Ponad rok temu
-
wiązanie owijek
- Ponad rok temu
-
Rozdajemy bilety na galę K-1 in Poland !!!
- Ponad rok temu