Fałszywe miecze japońskie, chińskie podróby, shingunto
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A poważnie. Miałem odpowiedziec na pytanie. Troche sie zeszło. Ale już nadrabiam zwłokę:
Japończycy kują mieczmastępujacy sposób:
Najpierw wytapia się stal - tamahagane. W procesie wytopu powstaje bryła (kera) stali. Rozłupuje się ją i drogą selekcji wybiera się i segreguje kawałki o odpowiednich właściwościach (np. nawegleniu). Z bardziej nawęglonych formuje się pakiet który będzie płaszczem. Z mniej nawęglonych owstanie rdzeń.
No i tu dochodzimy do słynnych warstw. Jako, że pakiet powstaje z małych ułomków kery, należy je ze soba zgrzać. Ale jedno zbicie ich i zgrzanie nie wystarcza, dla tego pakiet rozciąga sie i wielokrotnie przekłada by osiągnąc jak najbardziej spójną konststencję. Gdy ta jest odpowiednia, formuje sie go w rynienke i wstawia miekki rdzeń. Dalej z takiej "kanapki" formuje się pret (droga rozciagania; już nic się nie składa) zwany sunobe. A z niego wyprowadza sie ostatecny kształt ostrza.
To typowy i najprostrzy schemat budowy głowni.
Nie ma tu mowy o żadnym "damaście". Warstwy powstaja z jednego rodzaju stali (twardszej). Miekka jest rdzeniem dodawanym później.
Czemu tak ? Bo kiedyś nie było hut i walcowni dostarczających stal w wymiarach i kształtach jakie sobie klient tylko zażyczył. Trzeba było sobie radzic z tym co się miało. A japońska ruda była słabej jakości. Z tąd proces juz wytopu musiał byś doprowadzony do perfekcji. By se słabej rudy otrzymac dobrą stal.
Natomiast produceńci tanich podróbek bazują na niewiedzy "naiwnych białych".
Łączą dwa rodzaje stali w pakiet. Nie daja rdzenia. Następnie z odkutego miecza wyciągaja kwasem ( a nie szlifem) warstwy. Bo tak jest szybciej.
A efekt jest taki, że miecze łamią sie na książkach telefonicznych.
Ps. Miecze nie służą do przecinania książek.
W ogule uważam, że jeśli ktos jest naprawdę zainteresowany mieczem japońskim to powinien najpierw poczytać troche literatury ( której wcale nie brakuje, nawet po polsku).
A jak w dodatku chce władać mieczem to powinien się rozejżeć za jakąś sekcją (kendo, iaido, ....kenjusty 8) ). A nie kupować pierwszy lepszy miecz z allegro , bo się obejrzało "Ostatniego Samuraja" i stwierdziło że fajnie by było coś pociąć jak goście na filmie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(podpowiem sprawdz jak to sie ma w temacie nozy ).
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Dobry miecz to taki który spisuje sie w szermierce (ostry, wytrzymały , wyważony itp itd).
Kupiłeś tani miecz, złamałeś go (gratulacje, to jest sztuka :twisted: ). I chcesz kupowac następny, równie tani ( 79$ !?) :? :? :?
Warhead, KT blokuje sie w ostateczności. Dziś żadko takie ostateczności sie zdarzają. Ale to już offtop. :wink:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to miecz za 59 dolarów .Pytanie teraz po co mi droższy . A poza tym jak pokazałem film z momentem w którym katana mi się złamała sprzedawca zdecydował się oddać pieniądze bo to nie powinno się stać .Tłumaczył żę w tym miejscu coś musiało być nie tak .Więc przynajmniej odzyskam trochę pieniędzy .Dziękuję wam wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi .Bardzo mi pomogły .Szkoda że nie trafiłem na to forum przed zakupem miecza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Terron, kupiłeś zabawkę i dlatego się złamała, była przehartowana miała złą budowę lub użyłeś jej nie właściwie (najprawdopodobniej wszystkie trzy czynniki miały miejsce) Tego typu miecze są niczym więcej jak właśnie zabawkami do amatorskiego ciachania byle czego byle jak. I o to w tym w zasadzie chodzi do momentu aż komuś stanie się jakaś odpukać krzywda.
Na temat ostrości polecam przeczytać ten artykuł
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obejrzyj:Jakoś katana najbardziej mi odpowiada .
coś na temat mitycznych właściwości katana.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
leworeczny samurai
- Ponad rok temu
-
pytanie o hurtownie z tandetnymi mieczami czy producenta?
- Ponad rok temu
-
Darmowe lutowe treningi Kenjutsu & Aikiken - W-wa - Meia
- Ponad rok temu
-
Darmowe treningi Kenjutsu & Aikiken - Warszawa - MeianDo
- Ponad rok temu
-
Skąd wziąć kompanów do treningu?
- Ponad rok temu
-
Walka mieczem europejskim w Białymstoku?
- Ponad rok temu
-
Kendo - Kraków
- Ponad rok temu
-
500-lecie rocznicy urodzin twórcy stylu Shinkage Ryu
- Ponad rok temu
-
Tameshigiri i kenjustu w Japonii
- Ponad rok temu
-
Katana najdoskonalcza biała bron??