macie jakieś porady dla początkującego zawodnika.
Napisano Ponad rok temu
Tutaj się nasuwa moje pytanie, czy możecie mi coś poradzić, jakie błędy zazwyczaj robią początkujący i jakieś inne wskazówki.
Wcześniej trenowałem karate shotokan 10 lat i trochę kick-boxingu i taj-boxingu.
Mam 18lat i ważę 106kg
Napisano Ponad rok temu
SCHUDNIJ
Napisano Ponad rok temu
To że wszystkich robisz z grupy początkującej przy 106 kilogramach i ponad 10 latach doświadczenia w sztukach walki nie jest dziwne, dziwne by było gdybyś nie robił.
[Edyta]
Jak tak dobrze idzie ci z wszystkimi to dawaj im się wprowadzać do niekorzystnych sytuacji nawet jak parę razy przegrasz przez to walkę to potem będziesz wiedzieć jak w takich sytuacjach się zachować a przynajmniej czego się spodziewać.
[\Edyta]
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jak to robić i co to jest bo ja narazie zielony jestem :wink:Rob karki..duzo
Ja moge Ci jedna rzecz poradzic :
SCHUDNIJ
Hehe staram się
Dzięki Jerz na pewno skorzystam z porad
Mój angielski jest na niezbyt wysokim poziomie ale i tak dzięki Jap
Napisano Ponad rok temu
Ćwiczenia na mięśnie karku, jak również dobrą rozgrzewkę karku przed każdym treningiem.Rob karki..duzo
Napisano Ponad rok temu
przykładaj się do treningów i nie myśl o kolorze pasa i belkach
I jeszcze jedno: jak już zaczniesz myśleć, że cos potrafisz i jesteś niezły, więc możesz nieco odpuścić poproś kogoś z wyższym stopniem o sparing na full.
Napisano Ponad rok temu
- Staraj sie myslec i stosowac nauczone techniki.
- Odpuszczaj czasami troche oddajac przewage zeby nauczyc sie walczyc w sytuacjach zagrozenia.
- Staraj sie czesto zmieniac pozycje, nie trzymac jednej kurczowo.
- Stabilizuj dobrze pozycje przed proba techniki konczacej.
- Caly czas musisz miec kontrole nad przeciwnikiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jedna uniwersalna ale jakże przydatna rada (słyszana wiele razy na zawodach): RÓB SWOJE !
Tak ale jest to rada dobra na zawody gdzie swoje trzeba robić a nie próbować techniki co widzieliśmy ją na szkoleniówce . Na treningu nie robimy swojego (też można ale nie tylko) a uczymy się nowych technik i rozwijamy się.
Napisano Ponad rok temu
- Nie spinaj sie w czasie walki.
- Staraj sie czesto zmieniac pozycje, nie trzymac jednej kurczowo.
Na początek to wystarczy, najczęstsze działania początkujących powodujące po minucie walki (nawet o pozycje) opadnięcie z sił i spuchnięcie.
- Stabilizuj dobrze pozycje przed proba techniki konczacej.
- Caly czas musisz miec kontrole nad przeciwnikiem.
Na początku chyba lepiej nie myśleć o końcówkach, lepiej skupić się nad balansem ciała, wyczuciem swojego punktu ciężkości i jego przenoszenia tak, żeby być na górze Dochodzenie do końcówek moim zdaniem przeszkadza właśnie w skupieniu się na szczegółach kontroli.
Na początku warto chyba spróbować "po swojemu" paru ruchów, sprawdzić czy to co się wydaje naturalne działa, a jak nie działa to spytać się trenera dlaczego. Mi to pomogło na zasadzie "hmmm, jak się w podstawówce biłem to chyba było to jakoś tak, ale tu nie przechodzi, why?". No i sparując z kimś lepszym zwracać uwagę na jego ruchy i się ich uczyć, ale to później, bo na początku swoje ruchy ciężko ogarniać.
Napisano Ponad rok temu
to napiszcie mu jeszcze, co to znaczy spinać się.- Nie spinaj sie w czasie walki.
dla wielu ludzi każdy ruch, do którego przeciwnik włoży się trochę więcej siły jest powodem do oskarżania o spinkę. bo tak najwygodniej jest wytłumaczyć swój brak krzepy i braki techniczne, przez które nie daje się rady walczącemu - zazwyczaj, co jest naturalne - siłowo początkującemu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kurde wam powiem ,że to mnie zmotywowało w kit;P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ADCC Brazil Trials wyniki i filmy z walk
- Ponad rok temu