Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jeszcze karate, czy juz herezja kickbokserska...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
457 odpowiedzi w tym temacie

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Jeszcze karate, czy juz herezja kickbokserska...
Kselos czy nie dostrzegasz pewnej analogii (dalekiej) pomiędzy karateckimi blokami (nawet tymi twardymi) a zbijaniem uderzeń i przyjmowaniem na garde w boksie?
Oglądamy od 08:50 w wykonaniu mistrzów
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
spójrz na prace Kuleja, od pierwszego przyjęcia(szczególnie to pierwsze nawet).
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kselos czy nie dostrzegasz pewnej analogii (dalekiej) pomiędzy karateckimi blokami (nawet tymi twardymi) a zbijaniem uderzeń i przyjmowaniem na garde w boksie?

Analogia jest mniej więcej taka:
tu i tu używa się rąk.

Czyli w istocie jest ona daleka.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko tyle dostrzegłeś :-) . Argumentacja też zawierała wiele treści :) .
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie sprawa jest prosta - bez zagłębiania się w analizę klipu, od stycznia chodzę na boks i to właśnie karateckie "twarde" bloki są tym, co mi się w żaden sposób nie przekłada (ale po prawdzie oddam, że też póki co nigdy nie byłem ich zwolennikiem). Więc sam fakt, że ręka wędruje na zewnątrz, do wewnątrz, do góry lub w dół, to jeszcze o wiele za mało, aby uznawać to za jakiś wspólny - choćby i daleki - mianownik bokserskich zbić i karateckich bloków.

A główną różnicą mającą wpływ na sposób wykonywania bloków jest oczywiście sposób ich nauki (wspomniał chyba o tym Kselos), który w stylach tradycyjnych opiera: w kihon i kata na zatrzymywaniu techniki "w powietrzu" - gdzie w boksie integralną częścią techniki jest zawsze powrót ręki do gardy, oraz na stosowaniu w treningach karate Bullet Time. Czyli partner wykonujący atak (choćby i z całej siły) po zakończeniu ataku dostaje nagłą stop-klatkę, broniący się natomiast jest w wstanie w tym samym czasie wykonać co najmniej kilka kontr-ruchów - jak w Matrixie. Z tym, co do tej pory doświadczyłem na treningach boksu, coś takiego nie istnieje. Można robić coś wolniej, ale żaden z partnerów nigdy nie zastyga w bezruchu.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co ma wspólnego sposób treningu z przełożeniem na walke. Jesteś podobno z KK, więc czy trenując np. do knock-down zatrzymujecie się po każdej akcji? Liczy się efekt a nie trening rekreacyjny dla studentów o różnym przekroju wieku. Czy u Jana ćwiczy się też w ten sposób? Blokowanie lub zbicie ciosu pozostanie tym czym jest bez względu na sposób w jaki uczeń to sobie przyswoił. Tak w boksie uczy się inaczej, no i co z tego? Czy boks też się dzieli na np.tarczowy i workowy :)
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeżeli ktoś zaawansowany ćwiczy Bullet Time to gratuluje...straconego czasu. Są jeszcze takie sekcje? Pewnie dla niektórych trenerów też czas stanął w miejscu :D .
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dla mnie sprawa jest prosta - bez zagłębiania się w analizę klipu, od stycznia chodzę na boks i to właśnie karateckie "twarde" bloki są tym, co mi się w żaden sposób nie przekłada (ale po prawdzie oddam, że też póki co nigdy nie byłem ich zwolennikiem). Więc sam fakt, że ręka wędruje na zewnątrz, do wewnątrz, do góry lub w dół, to jeszcze o wiele za mało, aby uznawać to za jakiś wspólny - choćby i daleki - mianownik bokserskich zbić i karateckich bloków.

a Ciebie ucza na karate twardych blokow ? 8O

ja myslalem ze scierania sie kosc w kosc juz sie nie praktykuje. faktycznie takie bloki sa za wolne. z drugiej strony jesli ktos ma szybkie luzne rece moze po lekkiej modyfikacji uzywac sporej gamy blokow karate w samoobronie jako atakow na przedramiona, rece czy inne czesci ciala przeciwnika. to dobra obrona jak ktos nas za klapy chwyta, popycha, itd.

w walce ze skilled fighterem nie ma to wiekszego sensu.

z drugiej strony sila bierze sie z luzu. sztywne bloki nigdy nie beda silne.
Itosu

PS. Boks tez nie jest bez wad jesli chodzi o obrone
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Blokowanie lub zbicie ciosu pozostanie tym czym jest bez względu na sposób w jaki uczeń to sobie przyswoił.

Pytałeś się ile mają wspólnego bloki z karate ze zbijaniem bokserskim, i właśnie na to pytanie odpowiadałem!

Co ma wspólnego sposób treningu z przełożeniem na walke.

Jersey no... :) Ma bardzo dużo, to się nazywa metodyka treningu. Przecież nie będę tłumaczył takich rzeczy lol

Blokowanie lub zbicie ciosu pozostanie tym czym jest bez względu na sposób w jaki uczeń to sobie przyswoił.

Uderzenie pozostanie uderzeniem, nawet jeśli uderza się prawą ręką za lewym uchem? (tak, spróbuj to teraz wykonać ;) )
Jak już wspomniałem, pisałem o owym wspólnym mianowniku i nie, nie zmusisz mnie do zmiany tematu :)

Jeżeli ktoś zaawansowany ćwiczy Bullet Time to gratuluje...straconego czasu. Są jeszcze takie sekcje? Pewnie dla niektórych trenerów też czas stanął w miejscu

Oczywiście, że się ćwiczy. W jakim stopniu? A zróbmy ankietę na forum :) Wyniki oczywiście nie będę reprezentatywne, no ale zawsze coś :D I co to znaczy "ktoś zaawansowany"? Więc dla początkujących jest to odpowiednia metoda?! Oj nie zgadzam się!

a Ciebie ucza na karate twardych blokow ?

PS. Boks tez nie jest bez wad jesli chodzi o obrone

No mnie już nie uczą :) Może się nie praktykuje - nie wiem, ale nawyki w metodyce prawdopodobnie zostają - np. sztywność o której wspominasz.

Oczywiście, że boks nie jest bez wad, żeby nie wyszło, że jestem teraz jakiś przesadnie zachwycony :D Jest kilka rzeczy, które mi przeszkadzają (jak np. "bokserskie plecy" czy nawet garda :) ), ale jeśli chodzi o naukę defensywy to jednak dla mnie całkowicie nowy - ciekawy świat w porównaniu do Koryu czy sporadycznych "bokserskich" treningów w KK.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

-Napisałeś co nie mają wspólnego a nie co mają wspólnego.
-Sądzisz, że metodyka wszędzie jest ta sama :D , nawet w boksie jest jej wiele odmian.
-W boksie nie trenujesz pojedyńczych technik lub akcji najpierw w zwolnionym tempie (najpierw)?
(pierwszy raz słysze o sekcji bokserskiej bez luster 8O )
Dwa tygodnie temu rozmawiałem z mistrzynią polski chyba juniorów w kat. do 48kg, była zdziwiona , że dopiero po ok.3 latach treningu, na zgrupowaniu kadry, uczono ją technik blokowania ciosu. Poczekaj Ciebie też nauczą.
Przyjmijmy ,że zawodnik zaawansowany to taki który startuje już w zawodach i posiada min 3-2kyu.UWAGA! Czy ktoś na forum spełniający te wymogi trenuje tylko powoli sekwencje na nieoporującym przeciwniku w sposób tzw.Bullet Time! Kto pozostawia ręke po bloku?.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obejrzyj raz jeszcze film z Kulejem (odnośnie uderzania prawą ręką nad lewym uchem).Istnieje taki rodzaj "zabepieczenia ciała", gardy zwany często, potocznie wieżą.Polega to na ułożeniu prawej tak jak mówisz, lewa jest równolegle ale z pięścią skierowaną w dół. On tak robi na tym filmie i jest w stanie wyprowadzić cios. Dziwne a miało być ironiczne.
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

-Sądzisz, że metodyka wszędzie jest ta sama :D , nawet w boksie jest jej wiele odmian.

Ale jersey, ja nie uogólniam tylko piszę o tym z czym JA mam teraz do czynienia. Więc ok, oświadczenie:
To o czym piszę nie może w żaden sposób być reprezentatywne dla całego boksu.

Może być? :D

-W boksie nie trenujesz pojedyńczych technik lub akcji najpierw w zwolnionym tempie (najpierw)?

Oczywiście, że tak, napisałem przeca o tym, różnica polega na tym, że nikt tam nie dostaje "freeza". Nawet początkujący. Nawet worek bokserski cały czas pozostaje w ruchu ;)

pierwszy raz słysze o sekcji bokserskiej bez luster

Przykro mi, taka nasza rzeczywistość. Na szczęście lustro mam w domu... korzystam ile chcę :)

Poczekaj Ciebie też nauczą.

:P

Przyjmijmy ,że zawodnik zaawansowany to taki który startuje już w zawodach i posiada min 3-2kyu.UWAGA! Czy ktoś na forum spełniający te wymogi trenuje tylko powoli sekwencje na nieoporującym przeciwniku w sposób tzw.Bullet Time! Kto pozostawia ręke po bloku?

Jak już wspomniałem, ta metoda jest nieodpowiednia choćby i dla początkujących. Po za tym, nie piszę "tylko". Może i ćwiczą "oprócz" tego w inny sposób. Ja w ogóle podważam sens Bullet Timeu, czy jest on "tylko" czy "oprócz" .
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Obejrzyj raz jeszcze film z Kulejem (odnośnie uderzania prawą ręką nad lewym uchem).Istnieje taki rodzaj "zabepieczenia ciała", gardy zwany często, potocznie wieżą.Polega to na ułożeniu prawej tak jak mówisz, lewa jest równolegle ale z pięścią skierowaną w dół. On tak robi na tym filmie i jest w stanie wyprowadzić cios. Dziwne a miało być ironiczne.

Wiedziałem, że na siłę coś wynajdziesz ;) Więc przeczytaj co ja napisałem na spokojnie :)

PRAWA RĘKA ZA LEWYM UCHEM.

Krok po kroku do wykonania:
- unieś prawą rękę
- odciągnij ją do tyłu - za prawą stronę głowy (jakbyś wykonywał zasłonę prawej części twarzy)
- teraz uderz z całej siły w lewo - czyli za lewe ucho

Naprawdę, obejrzałem wspomniany klip ponownie, ale czegoś takiego nie widziałem!!!
Podaj w której sekundzie, jeśli nadal mamy na myśli to samo.

Widzisz, i przez Ciebie znów musiałem nie na temat :P
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prawa ręka za lewym uchem (a przed lewym nie? :) )
Jak mam zrobić za lewym uchem osłaniając prawą część twarzy? Czy ktoś ma lewe ucho po prawej stronie twarzy? :) Ty umiesz osłonić lewe ucho prawą ręką wokół głowy?
Najlepiej widać jak zatrzymasz 09:35
Czemu w tej dyskusji (z całym szacunkiem) powołujesz się na swoje doświadczenie, jeżeli go nie masz? :D
Czemu negujesz metody "swoim zdaniem" jeżeli inni(specjaliści) są za (knock-down).Nie trenujecie jeszcze "obijania" tułowia? Co to za boks? :D
-pozdrawiam :wink:
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

za czy zza? :D
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Prawa ręka za lewym uchem (a przed lewym nie? :) )

No właśnie! :D

Przypominam, że mój przykład dotyczył czegoś absurdalnego, więc się mnie nie pytaj jaki to ma sens! Jeśli go odnajdziesz do mi koniecznie powiedz! (Poszukaj kontekstu w jakim użyłem tego "przykładu")

Ale jak się głębiej zastanowię, to gdyby nazwać tę "technikę" "z japońska" to może i by znaleźli się jacyś zwolennicy...

Czemu w tej dyskusji (z całym szacunkiem) powołujesz się na swoje doświadczenie, jeżeli go nie masz? :D

Dobrze, milknę na wieki! Przepraszam!

Czemu negujesz metody "swoim zdaniem" jeżeli inni(specjaliści) są za (knock-down).Nie trenujecie jeszcze "obijania" tułowia? Co to za boks?

Bez jaj - nie mam pojęcia do czego się teraz odnosisz.
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Poczytalem troche i mnie oswiecilo! Ta najwieksza kicha swiata ktora wszelkiej masci niedorajdom pozwala sie wymadrzac bez konca (czytaj: bezkarnie) nazywa sie BULLED TIME :!: :idea: 8O
Czegos sie nauczylem, dostaje alergii gdy widze techniki w ten sposob pokazywane :lol:
Kiedy u mnie na treningu ktos mi tak zrobi kiedy tlumacze jakas technike to dostaje kopa i pompki zeby zrozumial. Nie wiedzialem ze to cos ma nawet nazwe.
Zgadzam sie z Mrozkiem ze to najwieksza kicha swiata a w karate, ju jutsu i innych na kazdym kroku pelno tej zakaly.

Mysle ze ten kto pierwszy na to wpadl byl tak wybitnym miszczem sztuki walki ze zapomnial juz o walce :lol: :)
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drogi Mrozku nie wiem skąd ja to wytrzasn... 8O o tym knock-downie. Pewnie chciałem rozwinąć jakąś myśl, ale jestem po nieprzespanej nocy i myśl umknęła. Najlepiej podsumował to Jan i ma rację to nie jest cecha treningu karate tylko ew.żle prowadzonego treningu karate.Ide spać.
  • 0

budo_mrozek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 380 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedy u mnie na treningu ktos mi tak zrobi kiedy tlumacze jakas technike to dostaje kopa i pompki zeby zrozumial.

:) :) :) Serio - oplułem klawiaturę ze śmiechu :)
Ale metody podważyć nie mogę :)

Nie wiedzialem ze to cos ma nawet nazwe.

Jakby co to ja na to wpadłem :) ;) Tylko szybko wyjaśnię - to zwyczajnie kojarzy mi się z Matrixem (słynny bullet time) gdy akcja nagle spowalnia i pozwala jednemu z bohaterów działać szybciej niż otoczenie. Więc jednemu zaprzeczyć nie mogę - gdy celem jest rola w kolejnym Matrixie - ufam że się to sprawdza!

Mysle ze ten kto pierwszy na to wpadl byl tak wybitnym miszczem sztuki walki ze zapomnial juz o walce

Hahaha... mamy identyczne podejrzenia :D

Drogi Mrozku nie wiem skąd ja to wytrzasn... 8O o tym knock-downie.

No całe szczęście, bo już podejrzewałem że przez tę wiosnę całkiem zgłupiałem :D
  • 0

budo_jan111
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1216 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Jakby co to ja na to wpadłem :) ;)

Mrozek ja cie zakapuje u Moderatora Itosu i to nieodwolalnie, panie moderatorze trzeba tego Mrozka zabanowac, zakneblowac, zatsunamowac i jeszcze co tylko najgorsze bo on poprostu uprawia na forum najperfidniejszy handel: najpierw katabulon a teraz Bulled Time, i to na pewno bedzie sprzedawal w roznych dawkach np 100pln 10 % wolniej, 200pln 20% czy cos podobnego. Rozgryzlem cie, dla ciebie liczy sie tylko KASA
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszyscy się poklepali po plecach i powiedzieli sobie komplementy, jedziemy dalej
- Jan co z dostosowaniem prędkości współćwiczącego do poziomu umiejętności technicznych partnera? Jak rozwiązujesz ten problem u początkujących (oprócz pompek i kopniaków w tyłek :D )?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024