Jest pewnie, na budo wielu astmatyków, u mnie ta choroba rozwinęła się dopiero teraz (mam 21 lat).Astma oskrzelowa wiąże się z dosyć sporym obrzękiem płuc, który powoduje że do moich płuc dopływa znacznie mniej powietrza, w moim przypadku, bez leków objętość płuc wynosi 50% i odpowiednio 70% z lekami w stosunku do normy dla mnie. Z powyższych powodów miałem przerwę w treningach trwającą 2 miesiące, trenuję bjj, teraz wracam do treningów i jest mi cholernie ciężko, strasznie się męczę, trudno mi się oddycha, w ogóle nie mam siły i witalności. Miałem kilka przerw w treningach, nawet półrocznych i nigdy nie było tak ciężko, pewnie po jakimś okresie czasu będzie dużo lepiej, ale chciałem się dowiedzieć od was jak to z wami wyglądało, czy też się tak męczyliście, czy podczas astmy da się wrócić do wcześniejszej formy? Może macie jakieś wskazówki? No i jak to wygląda z płucami kiedy dostaje się do nich o wiele mniej powietrza, zmniejszają swoją objętość? A i jeszcze pytanie odnośnie leków, które są sterydami, w sumie mam 3 inhalatory(leki wziewne): ventolin(subs.czyn. salbutamol), oxodil(subs.czyn. Formoteroli fumaras), miflonide(subs.czyn. budesonidum). Są to dosyć małe dawki które działają miejscowo, a moje pytanie odnośnie tych leków, tyje się po nich? Są to niby małe dawki ale bierze się je bez przerwy. No i spotkałem się z kilkoma opiniami, że niektórzy przytyli po nich dosyć znacznie, tylko nie wiem czy to było bardziej związane z lekami czy może bardziej ze zmianą trybu życia...Mam nadzieję, że pomożecie, na budo za cholerę nie mogę znaleźć pokrewnych tematów.
Astma oskrzelowa a trening
Rozpoczęty przez , Ponad rok temu
Brak odpowiedzi do tego tematu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Intermitten fasting
- Ponad rok temu
-
Stepper.
- Ponad rok temu