Skocz do zawartości

Zdjęcie

STAŻ W LEGNICY

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
114 odpowiedzi w tym temacie

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: STAŻ W LEGNICY

Wyszkolony aikidoka powinien bez żadnych problemów móc podejść do uke (bez ataku) i wykonać na nim każdą technikę. A przecież, w realnej sytuacji, po uniku, ma wolne ręce. Szybkość, precyzja i dynamika (perfekcja), to właśnie wystarczający argument dla napastnika, który z pewnością uświadomi sobie, że jego kontrolowany upadek na plecy, następnym razem, może nie być kontrolowany, choć - jak ktoś mądrze powiedział o aikido "to, że możesz, wcale nie oznacza, że możesz".

Dołączona grafika

jak to jest, ze tematy w aikido sa duzo ciekawsze niz te w mma? :wink:
  • 0

budo_irimi reborn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 711 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...jak to jest, ze tematy w aikido sa duzo ciekawsze niz te w mma? :wink:

To nie tematy są ciekawsze. To osobowości są zajebiste :) :) :)
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak to jest, ze tematy w aikido sa duzo ciekawsze niz te w mma? :wink:

w dziale mma wypowiadaja sie sportowcy, a wiec osoby stroniace od uzywek, a w szczegolnosci od twardych dragow :wink:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie jest truizmem stwierdzenie "Nie wychodź na ring, jeśli nie jesteś przekonany, że wygrasz". Co wy ludzie robicie w dojo, jeśli nie wierzycie, że to, co robicie, ma sens? Kolego hÓdy, czemu służą tego rodzaje uwagi?
  • 0

budo_wice psa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jak już napisałem. Nie sądziłem, że zwykłe ogłoszenie o stażu wywoła tyle emocji... Świadczy to o tym, że większość z nas (bez względu na wiek) zastanawia się nad tym, co i dlaczego robi!? Każdemu z nas przyświecają w aikido inne cele i kierują nami inne motywacje, ale to nie przeszkadza, żeby wspólnie, chociaż może inaczej, zajmować się aikido. Myślę, że tylko nam jeszcze brakuje jednego - odrobiny tolerancji...
Takiej, która pozwoli każdemu robić, to w czym czuje się najlepiej i w czum się realizuje.
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Każdy pretekst jest dobry, bo porozmawiać o aikido. Choćby dlatego, że są tacy, dla których jest zupełnie obojętne dokąd idą. Jedni tutaj sobie przechodzą, by powiedzieć "splunę sobie, co mi tam", a jeszcze inni uczą na zajęciach aikido innych 'stylów'. Pojawia się arogancja, która w zasadzie mogła by się sprowadzić do napisania "nie wierzę w to, co piszesz". Ale na to jest tylko jedna odpowiedź - to forum nie jest o religii. Wierzę, nie wierzę, trzeba zastąpić własnym uzasadnionym poglądem.

Odrobina tolerancji panie Marku, nie zastąpi kultury osobistej, choć nie mam nic przeciwko emocjom. Piszemy tutaj, bo chcemy się rozwijać i coś z tego mieć. Podobnie, uprawiamy aikido, by zdobyć umiejętności, i to nie 'jakieś tam' umiejętności. Chce Pan nauczać ludzi jak się bić, to myślę, że wszyscy tutaj są zgodni, że aikido to zły adres. Chce Pan nauczać ludzi jak wyjść z opresji bez szwanku po obu stronach, to najwyższy czas, by sobie powiedzieć "wiem, że nic nie wiem", i zacząć studiowanie aikido od początku.
  • 0

budo_wice psa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Chce Pan nauczać ludzi jak się bić, to myślę, że wszyscy tutaj są zgodni, że aikido to zły adres. Chce Pan nauczać ludzi jak wyjść z opresji bez szwanku po obu stronach, to najwyższy czas, by sobie powiedzieć "wiem, że nic nie wiem", i zacząć studiowanie aikido od początku.

Nie chcę uczuć ludzi, jak się bić. Tylko jak ćwicząc aikido, a przy okazji się obronić - a to ogromna różnica...
Muszę przyznać, że do takiego sposobu trenowania doprowadziło mnie właśnie studiowanie aikido. :wink: :lol:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko jak ćwicząc aikido, a przy okazji się obronić - a to ogromna różnica...

Jeśli zatem nie "bić", a "przy okazji się obronić", to jestem bardzo zainteresowany wyjaśnieniem tej "ogromnej różnicy". Znaczy się, jak się obronić? Coś tu mieszasz kolego.
  • 0

budo_wice psa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko jak ćwicząc aikido, a przy okazji się obronić - a to ogromna różnica...

Jeśli zatem nie "bić", a "przy okazji się obronić", to jestem bardzo zainteresowany wyjaśnieniem tej "ogromnej różnicy". Znaczy się, jak się obronić? Coś tu mieszasz kolego.

"Bicie" kojarzy mi się z "chuliganką" (ma wydźwięg perioratywny), bronić się, to raczej reakcja pozytywna. :wink:
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie chcę zajmować się semantyką.

I ja. Może kiedyś wrócimy do tej rozmowy. Już może na płaszczyźnie prywatnej, kiedy będę w Kraju.
  • 0

budo_jaśko f.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I ja. Może kiedyś wrócimy do tej rozmowy. Już może na płaszczyźnie prywatnej, kiedy będę w Kraju.

Brzmi jak wyzwanie. :wink: :lol: :lol:
  • 0

budo_jaśko f.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Lepiej napiszcie, jak się udał Staż?
- Oczywiście dla uczestników, bo organizatorzy mogą być "mało obiektywni". :wink: :lol:
  • 0

budo_sebol
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

- Oczywiście dla uczestników, bo organizatorzy mogą być "mało obiektywni". :wink: :lol:

Właśnie. Bardzo ciekawi mnie to "pod kątem aikido".
  • 0

budo_nazgul
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 57 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie. Bardzo ciekawi mnie to "pod kątem aikido".

Treningi po kolei:

- Iaido - jak to iaido - jedni lubia i cenia innych ukladanie wyimaginowanych frendzelkow przy bokkenie drazni.

- Aikido - uzytecznosc aikido w aikido jest generalnie dosc spora wiec nie ma sie co rozwodzic. Co bylo rozne od wiekszosci stazy to duzy nacisk na prace tori, zachowanie napiecia pomiedzy tori a uke podczas rzutow oraz rasowe, uczciwe wytracenia. Generalnie bardzo "energiczne" aikido - jak dla mnie - 5/5.

- parter - tu zaznaczam ze nie wiem czy bylo to jj/judo czy tez inne bjj.
Techniki: kilka technik wchodzenia w roznego rodzaju duszenia/dzwignie (balaha - tak, tak - na wspolpracujacym uke, trojkat) w parterze. Bonusowo atak na noge z "w stojce" konczacy sie zejsciem do parteru i bolesnym kluczem na noge (nazwy niestety nie znam).
Wartosc dodana dla aikidoki:
- istnieja inne ataki niz ai/gyaku-hanmi :) a nogi to rowniez konczyna wiec dzwignie da sie zlozyc
- bliski kontakt to nie koniec walki - nadal mozna probowac cos zrobic poza czysta silowka. Wprawdzie tenkan na plecach slabo wychodzi ale rozluznienie oraz szybkie i plynne reakcje sa w cenie w kazdej sztuce walki.
- warto popracowac nad kondycja i porozciagac sie - ogolna sprawnosc i spory zakres ruchow pomagaja

- karate. Caly trening to nauka podstaw - uderzenia, kopniecia (mae geri, mawashi geri), schodzenie z linii ataku. Na koncu unikalna (dla aikidokow) mozliwosc pocwiczenia kopniec/uderzen w stylu "ile fabryka dala" - byly ochraniacze/poduchy wiec mozna bylo dac z siebie wszystko.
Wartosc dodana dla aikidoki:
- tsuki to nie wyciagniecie reki podobne do "czesc kolego"
- po uderzeniu atakujacy nie leci do produ pchany energia swego ciosu tylko stoi stabilnie. Niby oczywiste a jednak dziwnie czesto widuje sie rozne dziwne zalozenia...
- aby zrobic technike na kims kto umie atakowac trzeba duzo pracy i pomyslunku w trening wlozyc
- schodzenie z linii ataku to uniwersalna prawda :-)
- od karatekow mozna sie sporo nauczyc w kontekscie przyjmowania/unikania atakow - osobiscie dowiedzialem sie ze przyjmujac gedan mawashi geri (legendarny low-kick) mozna wytracic atakujacego z rownowagi.

Oczywiscie to co wynosimy z takieog stazu zalezy wylacznie od osoby cwiczacej. Wazne zeby podejsc otwarcie do takiego cwiczenia i starac sie cos dla siebie. To co napisalem wyzej jest w miare oczywiste dla kazdego kto mial stycznosc z innymi sztukami walki. Spora czesc aikidokow nie miala i w tym kontekscie wydaje mi sie ze tym cenniejsze sa takie okazje. Cwiczymy aikido i nikt nie kaze nam obsciskiwac sie w parterze, ale dobrze wiedziec ze poza aikido istnieja rowniez inne SW. Takie doswiadczenie pomaga zwalczyc wewnetrzne poczucie "jaki to ja nie jestem morderczy bo mam x-te kyu lub n-ty dan".

Na koncu jeszcze wielkie DOMO ARIGATO dla organizatorow ktorym sie chcialo organizowac, dla ludzi ktorzy przyjechali pocwiczyc, nauczyc sie czegos i pokazac innym to co sie samemu umie.
Specjalne podziekowania dla mojego wspolcwiczacego na treningu karate ktory przez 2h dawal sie okladac i cierpliwie tlumaczyl co mam zrobic zeby moje kopniecie bardziej go zabolalo :-)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

niech zgadnę, jeść makaron? :lol:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024