Mistrzostwa Świata Grapplingu FILA
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Z czystej ciekawości.Nie chce być złośliwy ale z poprzednich postów wynika, że raczej nikt nie ma zamiaru startować w Graplingu firmowanym przez FILA wiec nie wiem dlaczego analizujecie przepisy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Grappling to szerokie pojęcie, określające wszelkie odmiany stylów "chwytanych". Tak więc zarówno zapasy jak i judo, bjj, sf, jak i tarzanie się w kisielu to grappling.grappling ma jednak więcej wspólnego z SF niż z zapasami.
Jak na razie wymieniamy poglądy, mi się te przepisy nie podobają a już najbardziej ten, o nagradzaniu punktem ucieczki do stójki. Poza tym, to są okrojone przepisy ADCC, więc przyswojenie ich jest naprawdę banalne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakość zdecyduje co wybiorą zawodnicy. Konkurencja jest dobra.
Choć wypada się zgodzić, że człowiek lepiej się czuje zajmując się undergrandową dyscyplina
Napisano Ponad rok temu
Gdyby decyzja zalezala wylacznie od zawodnikow po 2 sezonach ustaliby sie kalendarz najlepszych imprez i tyle.
Napisano Ponad rok temu
Niebawem natomiast będzie orzeczenie komitetu olimpijskiego na temat dalszych planów wobec FILA i zapasów. To wiele wyjaśni, a być może okaże się, że na grappling na olimpiadzie przyjdzie nam jeszcze dłuuuuugo poczekać. Plotka głosi, że pożegnamy się z klasykiem, pytanie natomiast brzmi: czy będzie coś w jego miejsce, czy też nie?
Napisano Ponad rok temu
Jesli MKOl odrzuci grapling FILA przestanie sie komplenie liczyc w tej dziedzinie.
Napisano Ponad rok temu
Raczej najpierw padną ostrzeżenia - chcesz startować tu? To u nas masz drzwi zamknięte. I wtedy zawodnik będzie musiał podjąć decyzję.
A jak będzie na naszym podwórku?
W przyszłym roku zawody w grapplingu PZZ, cykl imprez ADCC i MP oraz PP w grapplingu ale organizowane przez specjalistów od BJJ.
Jedna dyscyplina, trzy organizacje :-) Dobrze, że nie sześć...
Napisano Ponad rok temu
Błędem jest także jałowa dyskusja ( w której sam niepotrzebnie biorę udział) na tym forum i wzajemne negatywne nakręcenie się pomiędzy zwolenikami PZZ i ADCC. Uważam, że należało by się raczej dogadać i stworzyć jedno ciało, bo tak naprawde to różnic za wiele pomiedzy tymi obiema organizacjami nie ma. 90 % procent zawodników (dobrych zawodników) w "dupie ma " w jakiej organizacji bedą walczyć. Ich celem jest zwycięstwo a przepisy są podobne.
Więc Panowie okażmy chęć porozumienia a nie udawadniajmy kto jest lepszy( w tej sytuacji raczej wszyscy są przegrani). Na darcie kotów bedzie jeszcze czas.
Napisano Ponad rok temu
1. nie ma znaczenia, czy prezes PZZ i prezes ADCC Polska będą razem chodzić na piwo czy planować na siebie wzajemnie zamachy, bo i tak wszystko przyjdzie "z góry". Był rozdział współpracy ADCC z FILA? Nie dogadali się w kwestii przepisów, pewnie w innych też (o kasie maluczcy się pewnie nie dowiedzą).
2. przepisy to bardzo ważna sprawa dla zawodników i nie będą ich mieć w dupie. Bo np. eliminacja skrętówek to zabranie części zawodników bardzo groźnej broni, podobnie jak punktowanie ucieczek do stójki jest premiowaniem zapaśników kosztem styli parterowych. BTW przepisy FILA nie podobają mi się m.in. z powyższych przyczyn.
3. Wcale nie jestem przekonany, czy np PZZ nie wyda zakazu startu zapaśnikom w zawodach ADCC
4. W SF nie ma sytuacji jak w boksie. Na razie jest ADCC i FILA, która jeszcze w zasadzie nic w temacie nie pokazała. BJJ to inna sprawa, ale tutaj jest wyraźna dominacja IBJJF. W Polsce środowisko BJJ i środowisko SF tworzą w zasadzie ci sami ludzie.
Podsumowując - nie sądzę, żeby dziadki leśne z PZZ zrobiły coś dobrego dla młodej, dynamicznej dyscypliny jaką jest SF, szczególnie, że środki w związku są ograniczone i rozwój grapplingu będzie musiał się odbywać kosztem klasyka i stylu wolnego. I tutaj paradoksalnie PZZ może zrobić "dobrze" ADCC - chyba, że przyjdzie "prikaz" z FILA, żeby na grappling wydawać nie mniej niż X% środków.
Napisano Ponad rok temu
Nie jest. Pozostaje nadal wolny wybór.Wydaje mi się mi się, że raczej nikt nie powinien nikomu zabraniać startować w w tej czy innej organizacji ( to jest podajże ograniczanie praw człowieka).
Dyskusja raczej nie jest jałowa, a poza tym nikt tu nikogo nie nakręca. Poza tym, jeżeli już, to istnieje konflikt pomiędzy ADCC i FILA, PZZ jest organizacja krajową.Błędem jest także jałowa dyskusja ( w której sam niepotrzebnie biorę udział) na tym forum i wzajemne negatywne nakręcenie się pomiędzy zwolenikami PZZ i ADCC. Uważam, że należało by się raczej dogadać i stworzyć jedno ciało, bo tak naprawde to różnic za wiele pomiedzy tymi obiema organizacjami nie ma. 90 % procent zawodników (dobrych zawodników) w "dupie ma " w jakiej organizacji bedą walczyć. Ich celem jest zwycięstwo a przepisy są podobne.
Jeżeli chodzi o zawodników, to celem zawsze jest zwycięstwo w najbardziej prestiżowej federacji. W boksie również. A jeżeli chodzi o grappling to na chwilę obecną najbardziej prestiżowe są ADCC w submission fighting, oraz CBJJ w brazylijskim jiu-jitsu.
Napisano Ponad rok temu
Może zrobisz MP w szmatach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak na tak olbrzymia ilość startujących, to podziwiam. Nie byłem, ale przeważają dobre opinie. Koniecznie trzeba takie zawody rozbijać na dwa dni. Mnie nie interesują kimona - tylko submission i Shooto. :wink:Kimura a jak oceniasz rganizacje MP i PP wgrapplingu przez kolegów od BJJ?
Może zrobisz MP w szmatach
Napisano Ponad rok temu
Konkurencja jest dobra, ale chyba jeszcze nie na tym etapie.
Napisano Ponad rok temu
Ale chyba w kimonach? Kimona nie są konkurencją do submission.Chodzi mi o to co myślisz, że również koledzy od BJJ robią MP i PP w grapplingu?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gracie barra poznań "MMA poznań"
- Ponad rok temu
-
Judoga/Gi do Bjj ?
- Ponad rok temu
-
Ceny w BJJ Wroclaw
- Ponad rok temu
-
BJJ w gi w Londynie (północny i środkowy)
- Ponad rok temu
-
BJJ na Olimpiadzie 1012 w Londynie
- Ponad rok temu
-
Po seminarium z Bruno Carvalho w Gdańsku
- Ponad rok temu
-
Treningi w godzinach porannych...
- Ponad rok temu
-
judo+mma