KUDO
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Parcie do przodu nie dbając o obronę, co w sportach bez-kaskowych by się zemściło.
Ale właśnie o to chodzi, że w Kudo takie parcie też się może zemścić. Nie można nie dbać o obronę bo dostajesz szybką kontrę i leżysz. Nie możesz oceniać całego stylu na podstawie jednej walki, albo na podstawie fragmentów w których jeden z zawodników uzyskał nad drugim znaczną przewagę i go już po prostu zasypał uderzeniami. Naprawdę nie ma nawet mowy o innej filozofii trzymania gardy. Po prostu ją trzymasz albo ryzykujesz, że ktoś ci sprzeda strzał od którego padniesz. W każdym kontaktowym sporcie walki tak jest. Wiem co mówię, bo wcześniej trenowałem boks i taekwondo i nic się nie zmieniło w mojej gardzie odkąd trenuje Kudo.
To że ktoś pomimo słabych uderzeń kontrujących parł do przodu też jest normalne. Dwa razy identyczna sytuacja (jak ta na którą się powołujesz w filmiku) zdarzyła mi się kiedyś w realu. Też parłem nie zważając na uderzenia. A przecież nie miałem wtedy żadnego kasku a przeciwnik nie miał rękawic Kolegę z kolei kiedyś dorwało 6 gości. Okładali go ze wszystkich stron a on pomimo tego nie padł i też na nich napierał. Dopiero jak jeden się rzucił i ściągnął z tyłu za szyję to go jakoś obalili. Tak że wszystko to jest jak najbardziej naturalne i z życia wzięte. Mogę się założyć że nie raz widziałeś bójki w których ludzie najzwyczajniej w świecie się cepowali (a na dyskotekach nie mają kasków :-) ) Po prostu tak już jest, że każdy walczy na swój sposób.
Nie zgodzę się też że w KUDO naparzają się bardziej niż w walkach MMA. Po prostu są walki i są walki. W MMA są walki dynamiczne i ostre, oraz są walki w których zawodnicy cały czas tarzają się w parterze bez widocznej przewagi. Tak samo i w KUDO są walki ostre, a są i takie w których zawodniczy tańczą obok siebie i boją się zbliżyć jeden do drugiego.
Jeżeli już tak jak mówisz walki w MMA są ogólnie mniej dynamiczne to tylko dlatego, że te walki są o wiele dłuższe. Zawodnik musi rozłożyć siły na kilka rund. W Kudo masz tylko 3 minuty (rzadko są dogrywki). I to już od ciebie zależy, czy będziesz polował na kontrę czy przejdziesz do ataku.
Druga kwestia to jest taka, że w MMA nie ma ograniczeń czasowych na parter, więc jak zawodnicy większość walki będą w parterze, to walka też może sprawiać wrażenie mniej dynamicznej. W Kudo musisz akcję w parterze wykończyć w ciągu 30 sek. Jak się nie zdążyło to się wraca do stójki.
Reasumując: Nie można na podstawie poszczególnych walk oceniać czy dany styl jest bardziej dynamiczny czy mniej, i czy bardziej dba się o gardę czy mniej. Wszystko zależy od poszczególnych zawodników.
P.S. Pudzian w ostatniej walce był baaardzo dynamiczny
Napisano Ponad rok temu
pozytywnie oceniam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kudo bardzo fajnie sie prezentuje
Napisano Ponad rok temu
Podajcie info odnośnie sekcji, treningów i trenera w Warszawie ?
Tel do trenera w Warszawie - 793-773-063 - Marek (treningi na Bemowie).
Napisano Ponad rok temu
i niestety zlamalem kosc srodrecza uderzajac w taki kask.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
walki m-1
- Ponad rok temu
-
Joe Son w pierdlu
- Ponad rok temu
-
I BYTOMSKA GALA SPORTU, KULTURY I BIZENSU
- Ponad rok temu
-
AoF IV - Rafał Dudek - wywiad
- Ponad rok temu
-
VIII MIĘDZYNARODOWY TURNIEJ JU JITSU FULL CONTACT
- Ponad rok temu
-
Czesc wam wszystkim!!!
- Ponad rok temu
-
UFC 90 SPOILEROWNIA
- Ponad rok temu
-
UFC 90 Video(Bez Spojlerów!!!)
- Ponad rok temu
-
Czy podoba ci się osoba/polityka Dany White-a ?
- Ponad rok temu
-
Fiodor- Arlovski
- Ponad rok temu