cytat z polskiego tlumaczenia regul cbjj, ktore kiedys zostalo zamieszczone na forum.PRZEJŚCIE GARDY:
Występuje w sytuacji, w której zawodnik znajdujący się nad swoim przeciwnikiem, tudzież pomiędzy jego
nogami, przejdzie do pozycji bocznej, stabilizując swoją pozycję prostopadle do linii spodni przeciwnika,
dominując go i nie pozostawiając mu przestrzeni do tego, aby się poruszył, bądź uciekł z niej nawet, jeśli jest
on na boku, plecach, czy na brzuchu.
Uwaga:, Jeżeli zawodnik znajdujący się na dole uniknie tego ruchu poprzez ucieczkę na kolana lub wstając,
zawodnik przechodzący w gardę nie otrzyma 3 punktów, lecz zostanie mu przyznany punkt przewagi.
IV MISTRZOSTWA POLSKI W BRAZYLIJSKIM JIU JITSU 2008
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzieki za wytlumaczenie. ja tam nie widzialem wogole punktow w calej walce ale pewnie dlatego, ze nie znam przepisow. Dziwne dla mnie jest tylko to, ze zawodnik moze rozmawiac z sedzia w trakcie walki.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
heheh obejrzyj starsze mundiale ; )Może ja jestem jakiś staroświecki, ale kibicowanie rodem z piłkarskiego stadionu jakoś nie pasuje mi do bjj.
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegoś takiego jak dogrywka wg przepisów...
Jesli nie ma różnicy w punktach i przewagach, rozstrzygająca jest decyzja sędziego głównego...
w takim razie przepisy trzeba zmienić. dla mnie niepojęte jest żeby po remisowej walce sędzia bez dogrywki wskazywał zwycięzce. ZAWSZE zawodnicy powinni dostać dodatkowy czas aby udowodnić swoja wyższość, a gdy to nie przyniesie rezultatu dopiero ostatecznie zdac się na opinie sędziego.
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Nie ma czegoś takiego jak dogrywka wg przepisów...
Jesli nie ma różnicy w punktach i przewagach, rozstrzygająca jest decyzja sędziego głównego...
w takim razie przepisy trzeba zmienić. dla mnie niepojęte jest żeby po remisowej walce sędzia bez dogrywki wskazywał zwycięzce. ZAWSZE zawodnicy powinni dostać dodatkowy czas aby udowodnić swoja wyższość, a gdy to nie przyniesie rezultatu dopiero ostatecznie zdac się na opinie sędziego.
zgadzam sie poniewaz w wielu przypadkach werdykt sedziow jest niesprawiedliwy lub jak to bylo w kilku walkach na mp podczas remisowego stracia punkt przewagi przyznany jest na sile zeby uniknac odpowiedzialnosci wytypowania zwyciescy
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem Paweł powinien dostać jeszcze jedną za pierwszą próbę przejścia gardy
Pozdr
Za próby przejścia gardy nie dostaje się punktów przewag
Napisano Ponad rok temu
Czy ktoś sędziujący walki, mógłby napisać jak przyznałby przewagi w tym starciu.
Pozdr
z tego co widać na materiale to według mnie 2:1 dla Bagiego
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem Paweł powinien dostać jeszcze jedną za pierwszą próbę przejścia gardy
Pozdr
Za próby przejścia gardy nie dostaje się punktów przewag
Może niejasno napisałem, chodzi mi o sytuację z ok 3:10 filmiku i zastosowanie tego fragmentu przepisów:
B-) PASSING THE GUARD: Is when the athlete that is above his adversary or in between his legs, moves to his opponent’s side, establishing a perpendicular or longitudinal position over his adversary’s trunk, dominating him and leaving him no space to move or to escape the position—if even is on his side or back. 3 points NOTE: if the athlete that is underneath avoids the move by getting to his knees or standing up, the initiative will not be awarded 3 points but will be awarded an advantage.
chwilę później (ok 4 min) w bardzo podobnej sytuacji Paweł dostał przewagę. Z góry dzięki za wyjaśnienie.
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Mysle,że należy się też słowo wyjasnienia. Nie ma czegos takiego jak punkt przewagi za samo znalezienie sie w półgardzie przeciwnika. To nie miałoby sensu. Muszą być spełnione warunki - 1. - zawodnik z góry musi znaleźć się w półgardzie po próbie przejscia innej gardy przeciwnika!!! 2. - zawodnik z góry musi na tyle ustabilizować pozycję i przeciwnika,że sędzia nie ma wątpliwosci co do faktu,że zawodnik z dołu nie jest w stanie "działać" czy też "pracować swoją gardą"!!!
Reasumując : przewagi dla Pawła i Bagiego były zupełnie innego rodzaju.
Paweł - przewagi za "prawie przejscie gardy" (Paweł wydostawał się z półgard Bagiego)
Bagi - przewagi za "ustabilizowanie półgardy" (Bagi stabilizował Pawła w półgardzie)
RÓŻNICA JEST ZASADNICZA - TAKŻE DLA SĘDZIEGO PRZY USTALANIU WERDYKTU W RAZIE REMISU 2-2.
WYDARZENIE,KTÓRE WYWOŁAŁO NASZE ZACHOWANIE BYŁO SPOWODOWANE ZUPEŁNIE INNYM FAKTEM,ALE ZOSTAWMY JUŻ TO I MYSLMY O KOLEJNYCH MP!!!
pozdro
przemo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do emocji na MP to już one dawno opadły. Na naszych treningach mysli juz sie tylko o Sztokholmie , Perfect Harmony i ME. Temat jest zupełnie niepotrzebniie podtrzymywany, a sprawa dawno zapomniana. Paweł mysli o kolejnych zawodach tylko i wyłącznie. Bagi jest nadal naszym serdecznym przyjacielem i sportowym rywalem i to tyle !!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
WHITY - masz przewage zawsze jesli przeciwnik żółwiem broni sie przed przejsciem jakiejkolwiek gardy
dzieki za odpowiedz Przemo...
pzdr Gniezno
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mistrzostwa Polski 2008 - Kiedy? Gdzie?
- Ponad rok temu
-
gameness czy keiko
- Ponad rok temu
-
AMSTERDAM OPEN 26.10.2008
- Ponad rok temu
-
Po seminarium z Rickiem Youngiem
- Ponad rok temu
-
Lutadores Opole - nowy nabór
- Ponad rok temu
-
KYRA GRACIE marzy o olimpijskim złocie w JUDO
- Ponad rok temu
-
BJJ w Ozorkowie k/Łodzi
- Ponad rok temu
-
Rio Grappling Club - Wrocław
- Ponad rok temu
-
Lucas Leite GI&NO GI seminar - Gniezno - 28.09.
- Ponad rok temu
-
wygrana walka judo o zloto przez kimure na para olympiadzie
- Ponad rok temu