Woow, a to ci wiadomość - powrót Legienia
Napisano Ponad rok temu
Sport/TK /27.08.2008 10:00
Być może już niedługo Waldemar Legień, dwukrotny mistrz olimpijskich (z Seulu 1988 i Barcelony 1992), zostanie prezesem Polskiego Związku Judo. Czy uda mu się wyprowadzić tę dyscyplinę z kryzysu? - o tym czytamy w "Sporcie".
- Połknąłem haczyk. Myślę, że podczas wrześniowych ME juniorów w Warszawie będę już wiedział, czy w to wchodzę czy też nie - powiedział Legień, który przez ostatnie lata był trenerem we Francji, dochowując się tam trzech medalistów igrzysk olimpijskich.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Kazdemu trenujacemu nie trzeba przypominac kto to Waldemar Legien, jeszcze niedawno zarzekal sie, ze nie wroci i nie bedzie trenowal w Polsce. Kurde,brakuje u nas autorytetow o Nasuli zapomnieli, Blach w Belgii na wygnaniu, Legien w Paryzu a pan Zieniawa (z calym szacunkiem i oddaniem) juz nie te lata.
Nie wiem, jak u was, ale u mnie to budzi nadzieje. Mysle ze kazdy kto probowal wspolpracowac z panami PZJ wie jaki to beton, AWF to inna para kaloszy(chyba nawet gorsza).
Mam nadzieje, ze bedzie u nas i ze cos zmieni.
WAR panie Legien
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a bryndza jest, m.in. dlatego, że się mocno stawia na wyczyn dzieci i tam jest presja na medale. gdy taki dojdzie do wieku seniora, ma już schrzanione zdrowie (kolana, kręgosłup itd) i żadnych perspektyw na utrzymanie się z judowania jako senior. nielicznym się chce, spośród nich nielicznym się udaje pogodzić judo z utrzymywaniem siebie i rodziny, to skąd się mają brać medalisci?
kolejna sprawa - zobaczcie, jak się promuje federacja judo w Niemczech. jak przyciąga ludzi. u nas tylko narzekają, że coraz mniej przychodzi do klubów. a kto niby ma ich zachęcać? leśne dziadki?
trzeba zmienić cały model sportu, a nie jak to u nas bywa, jednego prezesa na drugiego.
Napisano Ponad rok temu
Nie śledzę sportu za bardzo - ale bodajże w siatkówce polskiej tak się właśnie stało? Przyszedł młody prezio i wymiótł zgrzybiałe towarzystwo wzajemnej adoracji. W światowej siatkówce coś tam plumkali - ale go polubili. A skoro Legien nie ugiął się przed Angeliną Jolie - to miejmy nadzieję że i w Polsce pokaże charakter, zrobi rozpiernicz i poskłada wszystko do kupy (:wróci i co? działacze są nie do ruszenia. chyba, że Min. Sportu da mu carte blanche na wymiecenie tego towarzystwa, ale z kolei co na to EJU? czarno to widzę.
A potrafi - bo bodajże on oprócz trenowania to jest jednym z dyrektorów klubu w którym pracuje we Francji - tak?
a bryndza jest, m.in. dlatego, że się mocno stawia na wyczyn dzieci i tam jest presja na medale. gdy taki dojdzie do wieku seniora, ma już schrzanione zdrowie (kolana, kręgosłup itd)
O tutaj to aż tak źle nie jest i ciężko mi się zgodzić z tym zdaniem. Przynajmniej u nas w klubie patrząc na pracę naszego trenera. Ale:
i żadnych perspektyw na utrzymanie się z judowania jako senior. nielicznym się chce, spośród nich nielicznym się udaje pogodzić judo z utrzymywaniem siebie i rodziny, to skąd się mają brać medalisci?
Tutaj już jak najbardziej. Rodzice inwestują w dzieci. Angielski, niemiecki, muzyka, plastyka, ... , sport. Bo to aby dziecko miało dobry start w dorosłe życie i z inwestycji miało wymierne korzyści. Skoro nie widać korzyści to po co inwestować? I:
kolejna sprawa - zobaczcie, jak się promuje federacja judo w Niemczech. jak przyciąga ludzi. u nas tylko narzekają, że coraz mniej przychodzi do klubów. a kto niby ma ich zachęcać? leśne dziadki?
trzeba zmienić cały model sportu, a nie jak to u nas bywa, jednego prezesa na drugiego.
Dokładnie to trzeba zrobić. Promocja. Promocja. Promocja.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak 5000 PLN stypendium (brutto) za miejsce w kadrze to jest dla kogoś mało to chyba rzeczywiscie powinien szukac innego zawodu ...
Napisano Ponad rok temu
A co do finansow kadrowicze maja znacznie lepiej niz w wielu innych krajach gorzej z pozostala infrastruktura ...
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście to nie jest żaden zarzut bo kandydatów do medalu było 32 na olimpiadzie a mogło go dostać tylko 3, więc 5 i 7 miejsce to nie jest jakaś plama na honorze.
Matyjaszek uczciwie przyznał że siłowo nie mógł nawiązać walki z Grolem.
Związek i manager nic by tu nie pomógł, chyba że chodzi o zakup wspomagania SAA to wtedy owszem ... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
kolejna sprawa - zobaczcie, jak się promuje federacja judo w Niemczech. jak przyciąga ludzi. u nas tylko narzekają, że coraz mniej przychodzi do klubów. a kto niby ma ich zachęcać?
Ano. Moi synowie chodzą na judo ( bliźniaki lat 9), sam kiedyś trenowałem i ich posłałem.
Pierw było "funny judo" w OSIRze na Siennickiej (W-wa). Warunki tip-top, tylko że tam co roku jest od zera, więc trafili do PCSW na Mińskiej (filia AON Rembertów). No tu już z warunkami gorzej, choć sporo się zmienia na lepsze. I zaczeli jeździć na zawody. Jak zobaczyłem w jakim stanie są niektóre obiekty, gdzie startują (np. Hala Gwardii na Racławickiej) to włosy stają na głowie.
Napisano Ponad rok temu
... (np. Hala Gwardii na Racławickiej) to włosy stają na głowie.
hej, my tam trenujemy
Napisano Ponad rok temu
Dobry sportowiec co najwyzej moze byc trenerem kadry jesli zna sie na trenerskiej robocie a jesli sie nie zna to powinien przynajmniej byc wykorzystany do udzielania rad aby wykorzytsac jego doswiadczenie przy technikach i ich zastosowaniu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
VIII Otwarte Międzynarodowe MP Masters w Judo, Wrocław 2008
- Ponad rok temu
-
Judo na Olimpiadzie - regres do czasow sprzed Kodokanu?
- Ponad rok temu
-
JUDO vs ZAPASY w stylu wolnym
- Ponad rok temu
-
Video's Beijing Olympia
- Ponad rok temu
-
wplatanie judo w zawody bjj - przyklad Lloyda Irvina
- Ponad rok temu
-
Judo dla dzieci w Łodzi