Ćwiczenia na wzmocnienie kopnięć
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie mam bardzo słabe kopnięcia... no może i potrafię kopnąć z niezłą siłą. Ale to raczej na jakiś zadaniach z partnerem. Kopie zbyt wolno... za mało dynamicznie abym potrafił wykorzystywać kopnięcia jako skuteczną broń w sparingach.
To trochę żenujące.. ćwiczę już Mt od jakiegoś czasu a jeszcze nigdy nie trafiłem nikogo z high kicka w sparingu ^^ . Ledwo dokopuje do głowy... a jestem lepiej rozciągnięty od większości moich klubowych kolegów.
Dlatego przypuszczam że problem tkwi w sile moich mięśni nóg.. dlatego szukam u was pomocy
Napisano Ponad rok temu
- Przysiady.
- Żabki (czyli przysiady z podskokami).
- Skakanka.
- Wskakiwanie i zeskakiwanie na stopień.
Zawsze wydawało mi się, że do poprawienia siły kopnięć, nie zaszkodzi mieć dobrze rozwinięty korpus. W takiej sytuacji polecałbym dodatkowo rozmaite brzuszki (zarówno proste jak i skośne) oraz podciąganie nóg w zwisie na rękach. Do tego wszystkiego oczywiście cały czas trenować kopnięcia, pracować nad techniką, ale w tym już chyba trener ci pomoże.
PS: Będe wdzięczny za ewentualne sprostowania.
Napisano Ponad rok temu
20 razy roundhouse z tylnej lewej
20 razy roundhouse z tylnej prawej ( na tłow)
+
20 razy low kick z przedniej prawej i lewej
30 sek przerwy
powt 6 razy
mozna zamieniac kopniecia na jakie sobie zyczysz, dodac kolanka co chcesz
i pozniej jak to ladnie opanujesz to dodaj jedna serie po 20 na l i p noge na wys głowy Twojej..no i praca na tarczach i z partnerem
cwicz technike, rano porob sobie po 10 kopniec technicznie jak umiesz lekko w powietrze. powinno pomoc, plus cwiczylbym na Twoim miejscu rozciagniecie dynamiczne nie tylko statyczne
plus oczywiscie wzmocnienie nog i korpusu, no i np baw sie z partnerem tak ze trzyma on tarcze ale przed soba lub za i wystawia ją niespodziewanie na kopniecie ( Ty masz to wylapac jak najszybciej..)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na początku podkreślę, że nie jestem w tej kwestii autorytetem :wink: . Jeżeli chcesz zwiększyć siłę nóg, to proponuję ci następujące ćwiczenia:
- Przysiady.
- Żabki (czyli przysiady z podskokami).
- Skakanka.
- Wskakiwanie i zeskakiwanie na stopień.
no właśnie podałeś ćwiczenia tylko na czworogłowy. żadnego na dwójkę (w skrócie pisze "dwójka" ale w tym uwzględniam tez łydkę i tyłek).
Większośc trenerów właśnie tak robi , nie mają pojęcia o istnieniu mięśnia dwugłowego który jest bardzo istotny. Przetrenowanie czwórki osłabia nogi (przez zmęczenie mięśni i nierównomierne napięcie) a w długim okresie czasu może powodować kontuzje kolan. szczerze powiem że osobiście nie znam ani jednego trenera SW który by o tym wiedział. Dlatego tak podkreślam te dwugłowe.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uderzanie w worek a zdrowie
- Ponad rok temu
-
Nagolenniki, jakie marki?
- Ponad rok temu