Kilka pytań dotyczących układów (ITF)
Napisano Ponad rok temu
Do-San
- Kończymy bandae jirugi i w chwili gdy zaczynami robić chukyo makgi to lewa noga cofa się do końca drugiej nogi czy tylko kawałek?
Won-Hyo
- Moa junbi sogi A - to wszystkie palce są tylko na dwóch pierwszy kościach czy na całej ręce mogą być?
Yul-Gok
- Sonbadak golcho makgi robimy na kaunde czy nopunde?
- Ap Palkup ta ręka której tak jakby ''przybijamy piątkę'' łokciem jest otwarta czy zamknięta i dopiero w momencie przybicia ją otwieramy?
Joong-Gun
- sonbadak bandae ollyo makgi na jaką jest +/- wysokość?
- sang joomuk nopunde sewo jirugi pięści sa tak skręcone jak w do-sanie (bakat palmok nopunde hechyo makgi) czy bardziej pionowo?
- w czasie gdy robimy sonbadak noollo makgi to ręce są już otwarte przy ''zjeżdżaniu w dół'' czy gdy się wymieniają je otwieramy?
I ostatnie pytanie....yopcha jirugi jedna ręka jes wyprostowana jak jirugi a druga jest przy pasie czy przy klatce piersiowej?
Przepraszam ze tyle pytań ale co chwile coś w tkd sie zmienia i chce byc pewna w 100%.
Z góry dziękuje za odp.
Napisano Ponad rok temu
nie dostawiamy calkowicie stopy do stopyDo-San
- Kończymy bandae jirugi i w chwili gdy zaczynami robić chukyo makgi to lewa noga cofa się do końca drugiej nogi czy tylko kawałek?
lewa na prawej i palce lewej leza naturalnie, tak mniej wiecej ze siegaj do stawow srodrecze-plaliczek ale nie "wystaja"Won-Hyo
- Moa junbi sogi A - to wszystkie palce są tylko na dwóch pierwszy kościach czy na całej ręce mogą być?
swoja droga to chyba nie jest okreslone co do milimetra :wink:
nopundeYul-Gok
- Sonbadak golcho makgi robimy na kaunde czy nopunde?
- Ap Palkup ta ręka której tak jakby ''przybijamy piątkę'' łokciem jest otwarta czy zamknięta i dopiero w momencie przybicia ją otwieramy?
otwieramy reke pod koniec ruch (nie powiem ci kiedy dokladnie)
splot/odrbinke powyzejJoong-Gun
- sonbadak bandae ollyo makgi na jaką jest +/- wysokość?
- sang joomuk nopunde sewo jirugi pięści sa tak skręcone jak w do-sanie (bakat palmok nopunde hechyo makgi) czy bardziej pionowo?
- w czasie gdy robimy sonbadak noollo makgi to ręce są już otwarte przy ''zjeżdżaniu w dół'' czy gdy się wymieniają je otwieramy?
piesci ok 45st (w dosanie masz chyba odrobine bardziej tak ze grzbiety piesci sa boardziej do ciebie)
rece otwieraja sie w trakcie ruchu
I ostatnie pytanie....yopcha jirugi jedna ręka jes wyprostowana jak jirugi a druga jest przy pasie czy przy klatce piersiowej?
obie wersje sa ok chociaz chyba lepiej na pas
mam nadzieje ze jestem na bierzaco w miare, poza tym dopiero wstalem wiec prosze o ewentualna korekte jak gdzies palnalem glupote :-)
Napisano Ponad rok temu
Nie 90 i nie 45 stopni. bardziej pionowo. minimalnie skręcone.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Wrzuce ci filmiki z układami wykonywanymi przez J.Suske. Dokładnie oglądnij (zwolnione tempo) a wiele ci się wyjaśni.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wiem widziałam te filmy na youtube, ale dzięki za chęć pomocy.
Mam jeszcze jedno dosyć ważne dla mnie pytanie. Nigdy nie wygrałam żadnego układu na poważniejszych zawodach, ewentualnie miałam remis....podobno robie w miarę nieźle tak powiedział sędzia z V danem, lecz niestety zawsze trafiałam na przeciwniczki lepsze techniczne.
Pewnego razu trener powiedział mi ze jestem urodzona do walk i nie mam szans w układach....czy tak musi się stać? Czy nie mam już żadnej szansy na polepszenie układów? (podobno robię wszystko dobrze oprócz pozycji) Czy już zawsze będę przegrywać bo jestem słaba technicznie? Macie jakieś sposoby na polepszenie układów?
Napisano Ponad rok temu
powiem tak, jak nie jestes jakas ogromna lamaga to wkladajac troche (czasem troche wiecej :wink: ) pracy mozna byc dobrym technikiem
jesli ci zalezy aby byc dobra w ukladach popracuj,przyloz sie a w koncu zaczniesz wygrywac
taka jest moja opinia i zycze powodzenia
swoja droga to pierwszy raaz chyba mam stycznosc z osoba "do walki" ktora chce sie uczyc ukladow i umiec je dobrze, zazwyczaj jest na odwrot dobry technik skupia sie na walce i chce byc w tym dobry a odpuszcza szlifowanie ukladow
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
regulamin sedziowania itf
- Ponad rok temu
-
Hapkido
- Ponad rok temu
-
Viking Cup 2008
- Ponad rok temu
-
komnata slaw Taekwondo
- Ponad rok temu
-
Mistrzowstwa Śląska on-line
- Ponad rok temu
-
Zbliżające się mistrzostwa Europy TKD ITF we wrocławiu.
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Tkd ITf Klobuck
- Ponad rok temu
-
Egzamin na czarne pasy
- Ponad rok temu
-
pytanie o zawody
- Ponad rok temu
-
konkurs na logo MŚ TKD 2011- wspomóż rodaka! :)
- Ponad rok temu