Napisano Ponad rok temu
Re: RIP
interesujące ale ja nie lubię gdybania...jak sie statystyki zmienią to będziemy dumać ...
A tak dokładniej to przecież każdy sport zawodowy niesie ze sobą jakieś ryzyko, popatrzmy chociażby na zgony w piłce nożnej ( przynajmniej te ostatnie, spektakularne przypadki) czy to spowoduje spadek popularności kopanej ? Nie sądzę, oczywiście zasięg popularności MMA jest znacznie mniejszy ale myślę,że zasada ta sama tzn pasjonaci będą trenować i walczyć mając świadomość ryzyka, dokładnie tak jak w boksie. Oczywiście każdy śmiertelny przypadek smuci i zmusza do refleksji ale tego przecież nie ominiemy. Za tragediami w sporcie często kryją sie też wady ,których lekarze nie znaleźli tak jak było to w przypadku Doug Rogers - o ile dobrze pamiętam , było to pierwszy , mocno eksploatowany medialnie zgon zawodnika MMA, na nasze nieszczęście tragedia miała miejsce w Rosji gdzie opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Każdy taki przypadek smuci i to bardzo ale - podsumowując - nie przypuszczam ,żeby to w znaczący sposób wpłynęło na decyzje odnośnie uprawiania tego sportu... Statystyki w boksie są znacznie gorsze ale i tak znajdzie sie wielu zapatrzonych w Alego czy Tysona ...taki paskudny urok sportu...życzmy zatem sobie aby tragicznych przypadków było jak najmniej ...
młody chłopak i tylko jedna walka w rekordzie....aha , dopiero teraz zauważyłem - delikatnie mówiąc - trefną emotę w moim pierwszym poście odnośnie Rene Ayangma ( jeden nawias a zmienia postać rzeczy) może admin coś z tym zrobić??
no i pierwszy news jaki wpadł mi dosłownie przed chwilą - przykładowy , dotyczący kopanej, sportu wydawałby sie o niebo bezpieczniejszego...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
... i kolejny ..
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]